Tiesitkö tämän vuosikerta-Blossan valmistuksesta?

Intiasta inspiraationsa saanut Blossa 17 vuosikertaglögi kätkee sisälleen kardemummaa, chiliä, inkivääriä, juustokuminaa ja mangoa. Miksi juuri ne on valikoitu mukaan? Chief Blender Åsa Orsvärn valottaa rakastetun glögin makumaailmaa.
Tiesitkö tämän vuosikerta-Blossan valmistuksesta?

Glögin suunnittelu ja valmistus on tarkkaa tiimityötä, ja uuden syyskuussa markkinoille tulevan Blossa vuosikertaglögin suunnittelu aloitetaan jo puolitoista vuotta aiemmin.

Vuosikerta-Blossan suunnittelussa otetaan aina huomioon kolme tärkeää asiaa. Uuden maun pitää yllättää positiivisesti joka vuosi eli se poikkeaa tarpeeksi aiemmista vuosikerroista. Tämän lisäksi sen pitää mukailla kulloisiakin maku- ja maatrendejä. Lisäksi maun pitää aina sopia Blossan perusluonteeseen. Suunnittelun alkuvaiheissa on iso lista erilaisia aihioita, joista valitaan yleensä kaksi vaihtoehtoista teemaa, joita aletaan työstää pidemmälle. Toinen valikoituu voittajaksi ja toista käytetään mahdollisesti seuraavana vuonna.

Maistaminen on jatkuvaa ja prosessi kestää usean kuukauden ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy.
Chief Blender Åsa Orsvärn

Kehitteillä olevaa makua Åsa tiimeineen maistelee satoja kertoja ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy. – Esimerkiksi vuosikerran 2017 makumaailmassa oli alkuun mukana paprikaa, mutta sen tilalle vaihdettiin chili. Samoin vanilja jäi mausteista kokonaan pois, Åsa kertoo. ­– Maistaminen on jatkuvaa ja prosessi kestää usean kuukauden ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy. Oma suosikkini kaikista vuodesta 2003 asti valmistetuista vuosikertaglögeistä on aina se, joka kulloinkin on työn alla.

Mistä Blossa 17 on hakenut inspiraationsa?

Jooga ja meditointi ovat monelle meistä tapoja hakea tasapainoa elämään. Blossa lähti etsimään sisäistä rauhaa boheemista vanhasta Delhistä. – Intiassa on perinteisesti maalattu käsin värikkäitä mainoksia talojen seinille, kertoo Blossan Regional Brand Development Manager Nathalie Malledant. –  Vanha katutaiteen muoto on jo pikkuhiljaa katoamassa ja halusimme ikuistaa tämän boheemin ja värikkään maailman Blossa 17 pulloon. Kaunis liukuvärjätty kelta-oranssiväri kuvastaa glögissä mausteena olevaa mangoa. Vuosikerta 17:n sabluuna on intialaiseen tapaan käsinmaalattu eli ei nykyisin ominaiseen tapaan tietokoneella piirretty. Numeron kuviointiin on sisällytetty mukaan pohjoismaisia vaikutteita eli pienet kuuset ja glögipadat pilkistävät numeroiden välistä, ja joulutähti on myös mukana.

Mausteiden valinta on tarkkaa

Blossa-glögit valmistetaan vain luonnollisista ainesosista. Mausteet kuten neilikka ja kardemumma rouhitaan ja uutetaan etanolin kanssa mausteuutteeksi Altian omalla tehtaalla. Uute valmistuu tankeissa noin neljä viikkoa, minkä jälkeen sitä kypsennetään neljä kuukautta ennen kuin se on valmis lisättäväksi glögin pohjana olevan viinin joukkoon. – Mausteiden laatuun ja makuun vaikuttaa sesonki, Åsa kertoo. – Kun ensimmäisiä testieriä valmistetaan, mausteet saattavat olla aivan tuoreita ja koostumukseltaan erilaisia kuin puoli vuotta myöhemmin. Jotta sama laatu säilyy lopullisessa tuotteessa, voimme joutua muuttamaan mausteseoksen koostumusta ja suhteita.

Chief Blender Åsa Orsvärn
Itse nautin vuosikerran 17 mieluiten lämmitettynä erilaisten juustojen, viikunoiden ja mantelien kanssa, Åsa vinkkaa.

Kausijuoman valmistaminen on iso haaste

Blossan vuosikertaglögiä valmistetaan vuosittain 700 000 pulloa. Suurin osa nautitaan perinteisessä glögimaassa Ruotsissa, jossa Blossalla on vahva historia. Tällaista määrää ei tuoteta isossakaan tehtaassa hetkessä, vaan valmistus aloitetaan jo toukokuussa eli hyvissä ajoin ennen loppuvuoden glögisesonkia. Näin glögi ehtii myös stabiloitua pullossa ennen markkinoillelaskua.

– Tehtaalla on kesästä lähtien joulun tuoksuinen hässäkkä päällä, Åsa naurahtaa. Noin 30 henkilön tuotantotiimi pitää tarkkaa huolta glögin matkasta aina mauste-erien vastaanotosta ja testaamisesta valmiin glögin pullotukseen.

Miten ja minkä kanssa Blossa 17 kannattaa nauttia?

– Vuosikertaglögimme jakavat aina mielipiteitä sen suhteen, tykkäävätkö ihmiset nauttia juoman lämmitettynä vai lämmittämättömänä. Molemmat ovat aivan yhtä oikeita tapoja. Kannattaa aloittaa glögikausi lokakuussa huoneenlämpöisellä tai jopa hieman viilennetyllä juomalla ja lämmittää juomaa sitten talvea ja kylmiä kelejä kohti. Itse nautin vuosikerran 17 mieluiten lämmitettynä erilaisten juustojen, viikunoiden ja mantelien kanssa, Åsa vinkkaa.