Kellarimestari Andrea Freeborough on ylpeä tiimistään

Etelä-Afrikan palkituimman viinitalon Nederburgin kellarimestari Andrea Freeborough on ylpeä tiimistään. Kysyimme Andrealta hänen työstään, viineistä ja millaista on olla nainen kellarimestarina.

Nederburgin kellarimestari Andrea Freeborough

Mitä sinä arvostat eniten työssäsi Nederburgin kellarimestarina?

- Me Nederburgilla uskomme, että perinteemme viininvalmistuksessa inspiroi ja vaikuttaa tulevaisuuteemme. Pyrimme aina etsimään uusi ja toisinaan myös parempia keinoja tuottaa viinimme. Nederburg on erittäin perinteikäs viinitalo, jonka taustalta löytyy jatkuva halu uusiin innovaatioihin. Kaikkea tätä tukee erittäin jämäkkä ja kurinalainen työ. Tästä minä nautin.

- Halu tietää uusista asioista on erittäin tarttuvaa Nederburgilla. Siinä mielessä me olemme kyltymätön tiimi. Tämä saa meidät keskittymään olennaiseen, innostumaan ja syttymään. Nämä asiat myös luovat positiivisen ilmapiirin. Viinintekeminen on tiimityötä, jossa jokaisella on tärkeä roolinsa. Rakastan sitä kuinka jokainen tuo mukaan oman ainutlaatuisen tietotaitonsa ja näkemyksensä. Se luo rakentavaa väittelyä ja pitää meidät sopivasti varpaillamme.

Andrea ja punaviineistä vastaava viinitekijä Samuel Viljoen.
Andrea ja punaviineistä vastaava viinitekijä Samuel Viljoen.

2. Miltä sinusta tuntuu kun sait ensimmäiset vuosikertasi valmiiksi – olitko hermostunut, jännittynyt vai luottavainen?

- Sadonkorjuu on todella jännittävää aikaa. Silloin meidän viinikellari pursuaa ihanaa energiaa. Kun rypäleet ovat vihdoin kuukausien jälkeen kypsiä, käytämme lukemattomia tunteja varmistaaksemme, että kaikki mahdollinen on tehty. Jokainen vuosikerta tuo omat haasteensa, mikä luonnollisesti aiheuttaa paljon epävarmuutta mutta toisaalta innostus ruokkii luovuuttamme. Meidän tiimimme työskentelee parhaimmillaan paineen alla ja se on juuri sitä mitä sadonkorjuun aikana vaaditaan.

3. Kuinka harvinainen nainen on kellarimestarin ammatissa?

- Itseasiassa Etelä-Afrikassa on melko monta naista kellarimestarina. Demokratian aikakauden alkaminen vuonna 1994 teki paljon enemmän kuin vain avasi mahdollisuuden eteläafrikkalaisten viinien kaupalle. Se avasi viinintekijöiden sydämet ja mielet. Se tarjosi meille laajemman kontekstin ja huikeita parannuksia systemaattiseen viininviljelyyn ottaen huomioon maaperän  sekä uusien viininkasvatusalueiden kehittämisen.

Kaikki tämä on luonut pohjan entistä innovatiivisemmalle viininvalmistukselle. Kaikki alan asiantuntijat ovat enenevissä määrin todenneet viinibisneksen kehittyneen huimasti. Eteläafrikkalaiset viinintekijät, myös naispuoliset, ovat löytäneet oman äänensä ja itseluottamuksen ja se näkyy uuden sukupolven persoonallisissa ja ilmeikkäissä viineissä.

Miten sinä kuvailisit Nederburgin The Winemaster’s -sarjaa – miksi suomalaisen viininystävän pitäisi valita Nederburg?

- The Winemasters –sarja on meidän valikoimamme sydän. Viinisarja sisältää laatuviinimme ja siinä kulminoituu Nederburgin ydin. Sarja kunnioittaa Nederburgin pitkää, erinomaisen viininteon perinnettä. Nederburg on aina ollut yksi alan uusien innovaatioiden kehittäjistä. Viinitalolla on johtava rooli viininviljelyn kehittämisessä ja sopeutumisessa ilmastonmuutokseen.

Me olemme vahvasti keskittyneet kestävään kehitykseen ja panostuksemme vesi- ja energiatehokkuuteen on tuonut merkittäviä säästöjä. Työskentelemme myös kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa edistääksemme rypäleiden optimaalista kypsymistä, minkä voi aistia raikkaina, tasapainoisina ja hedelmäisinä aromeina The Winemasters-sarjan viineissä.

Mitä ruokia suosittelet nautittavaksi The Winemaster’s –viinien kanssa?

Nämä viinit ovat tyyliltään klassisia ja sopivat ruoille erittäin hyvin raikkaan hedelmäisyytensä, eleganssinsa ja hienostuneisuutensa ansiosta. Valkoviinit ovat parhaimmillaan tarjoiltuna noin 8-12 –asteisina ja punaviinit 12-18 –asteisina.

Ruokaparia etsiessä täytyy ottaa huomioon kunkin viinin oma makuprofiili. Yleisesti ottaen suosittelisin valkoviinien kanssa kevyitä liharuokia, kuten kanaa tai mereneläviä ja punaviineille puolestaan vahvempaa punaista lihaa. Itse kuitenkin suosittelen maistamaan ensin kutakin viiniä ja sen jälkeen valitsemaan ruoan oman makumieltymyksen ja viinistä maistettaessa muodostetun arvion perusteella.

Mikä on parasta työssäsi?

- Arvostan työssäni sitä, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Nautin myös matkustamisesta. On aina todella mielenkiintoista tavata kuluttajia ja keskustella heidän mieltymyksistään. On myös todella tärkeää, että pidän itseni tietoisena muuttuvista kuluttajatrendeistä. Erityisesti koska meillä on niin laaja valikoima lähes 80 eri maassa eri puolilla maailmaa. Nederburgin monipuolinen valikoima eri hintaryhmissä antaa mahdollisuuden vastata maailmanlaajuisen asiakaskunnan makumieltymyksiin. Yhteistä kaikille viineille on kuitenkin täyteläinen, runsaan hedelmäinen makuprofiili.  

Yksi parhaimmista asioista työssäni on, että hajuaistista tulee kriittinen tekijä työssä ja se on minulla erittäin kehittynyt. Olen erittäin tietoinen aromeista ja tuoksuista ympärilläni. Tuoksut vaikuttavat mielialaani, koska ne luovat vahvoja mielikuvia. Joka aamu matkalla ajaessani töihin odotan kärsimättömästi, että pääsen pimeään ja hiljaiseen kellariin hedelmien, hiivan ja puun tuoksujen ympäröimäksi!