Häiden viini- ja juomatarjoilu - mitä ottaa huomioon?

Hääjuhlaa järjestäessä on paljon muistettavaa. Häiden ruoka- ja juomatarjoilun suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, niin juhlapäivänä voi tuoreen avioliiton lisäksi nauttia viinin ja ruoan täydellisestä liitosta.

Katso vinkit häiden juomatarkoiluun

Kesä on häiden sesonkia, mutta toki avioliittoon astellaan ympäri vuoden. Moni aloittaa juhlien järjestämisen jo kauan ennen h-hetkeä ja miettii kaiken viimeistä piirtoa myöten oman maun mukaan pöytäkartoista kattaukseen.

Vaikka hääjuhla on ensisijaisesti tuoreen avioparin juhla, on tärkeää, että myös häävieraat viihtyvät. Monet hääparit valitsisivat mielellään häihinsä omia lempijuomiaan, mutta on kohteliasta huomioida myös vieraiden makumieltymykset ja juomatottumukset. Ääripään vaihtoehdot, kuten liian tanniiniset tai liian makeat juomat, kannattaa hylätä, kun miettii juhlan tarjottavia.

Kuohuviini kruunaa tuoreen avioliiton

Hääjuhla alkaa alkumaljalla, joka kohotetaan hääparin kunniaksi. Suosittelemme alkumaljaksi esimerkiksi kuivahkoa espanjalaista cavaa Codorníu Clásico Sec, joka sopii hienoisen jäännössokerinsa ansiosta monen suomalaisen makuun. Katso myös muita cavasuosituksiamme.

Peruslaskukaavan mukaan yhdestä 0,75 litran kuohuviinipullollisesta riittää noin kuuteen lasiin, mutta kannattaa varata muutama pullo ylimääräistä.

Muista: hääparille samppanjaa

Vaikka muu hääväki joisikin kuohuviiniä, kannattaa itse hääparia hemmotella päivän aikana samppanjalla. Laadukas samppanja on myös oiva lahja hääparille – tietysti hääparin omat mieltymykset huomioiden.

Hääparille voi varata pullon samppanjaa hääautoon matkalle kirkosta juhlapaikkaan. Häihin voi myös järjestää juhlanumeron, jossa sulhanen avaa morsiamelle pullon samppanjaa näyttävästi miekalla. Vinkki: ohjelmanumeroa kannattaa harjoitella etukäteen!

Elegantti samppanja häihin tai lahjaksi on Louis Roederer Brut Premier. Kuivan ja herkän samppanjan tuoksu on hedelmäinen ja sen aromeissa on vaaleita hedelmiä ja aavistus briossia. Vaaleanpunainen Bollinger Rosé taas tuo romanttisen häivähdyksen. Samppanjan ylellisessä maussa voi aistia vadelmaa ja karhunvatukkaa.

Ruoan ja viinin liitto häämenussa

Häämenun suunnitteluun on kaksi tapaa – sen voi aloittaa joko viineistä ja valita niihin sopivat ruoat, tai ruoasta, jolle etsitään sopivat viinit. Tärkeintä kuitenkin on, että viini ja ruoka muodostavat toisiaan täydentävän liiton.Jos häämenu tarjoillaan seisovasta pöydästä ja tarjolla on erilaisia ruokalajeja, sopivan monikäyttöisiä ja laadukkaita viinejä ovat esimerkiksi kauniit ja hedelmäiset LYV-viinit Ranskasta.

Vinkki! Voit käyttää tyhjiä lasikorkkisia pulloja kauniina vesipulloina.

Erityisen trendikästä on valita monipuolinen roseeviini myös hääpuffaan. LYV-viinit sopivat monen eri ruoan kumppaniksi, joten ne ovat toimiva valinta niin istuvalle aterialle kuin seisovaan pöytäänkin. 

Viiniä on hyvä varata noin puoli pulloa henkilöä kohden.

Helpot boolit takaavat juhlatunnelman

Kun hääjuhla jatkuu aterialta illanviettoon ja tanssilattialle, boolit sopivat janonsammuttajiksi erinomaisesti. Onnistunut booli vaatii kuitenkin hieman suunnittelua. Matala-alkoholinen, viinipohjainen booli on oiva valinta perinteisen viinan ja virvoitusjuoman sekoituksen sijaan. Esimerkiksi Royal Berry -booli on paitsi näyttävä, myös herkullinen ja helppo tehdä. Katso ohje alempaa.

Chambord Royal häädrinkki

Cham-Chamia kuninkaallisten tyyliin

Saat ripauksen kuninkaallista loistoa, kun tarjoilet häissä Cham-Cham-drinkkiä, jota tarjoiltiin myös Iso-Britannian kruununprinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häissä. Cham-Chamissa kuohuviinilasiin tulee 1,5 cl Chambord-likööriä ja noin 10 cl samppanjaa. Voit toteuttaa drinkin myös kuohuviinillä, jolloin se tarjoillaan Chambord Royal -nimisenä drinkkinä.

Katso drinkin ohje

Kootut vinkit häiden viinitarjoiluun

- Huomioi juomavalinnoissa niin hääparin kuin vieraidenkin juomatottumukset ja mieltymykset.

- Alkumaljaksi kuohuviiniä tai samppanjaa. Yhdestä 0,75 litran pullosta riittää noin kuusi lasillista kuohuvaa.

- Aloita häämenun suunnittelu joko viineistä tai ruoasta. Tärkeintä on löytää toisiaan täydentävät ruoat ja juomat.

- Viiniä kannattaa varata noin puoli pulloa per henkilö.

- Hääjuhlaan kannattaa valmistaa matala-alkoholinen ja helppo viinibooli.

- Jos tilaat viinejä Alkon tilausvalikoimasta, muista tilata viinit hyvissä ajoin ennen juhlaa. Tutustu tarkemmin Alkon verkkokauppaan.