Millaista hanaviiniä lasiin? Altian viiniraati arvioi punaviinisuosikit
Altian viiniasiantuntijat maistelivat punaisia hanaviinejä – sekä uutuuksia että tuttuja suosikkeja. Kurkkaa raadin suositukset!
Altian nelihenkisessä viiniraadissa on mukana sekä vuosikausia viinejä työkseen arvioineita asiantuntijoita että viinialan uusia kasvoja. Heitä kaikkia yhdistää monipuolinen viinituntemus sekä intohimo hyvään viiniin ja ruokaan.
”Moderni espanjalainen luomuviini, joka on kirkastettu vegaanisesti ja sillä on paikallinen ekosertifiointi. Selkeästi vastuullisen viininystävän valinta.”
”Testin täyteläisin sekä viinillisin eli hyvän rakenteen tyylikäs viini, jossa aistii tummaa, kypsää marjaa ja sopivasti tanniineja. Hyvä hinta-laatusuhde”
”Tämän kehtaa nostaa pöytään myös viininystäville eli kun haluaa viinistä vähän enemmän otetta. Taidolla tehty viini, jota ei ole ylitammitettu, vaan hedelmäisyys pääsee oikeuksiinsa.”
”Täydellinen paahtopaistille kermaisen suppilovahverokastikkeen kanssa tai pitkään kypsytetylle liha/riistapadalle. Toimii jopa ankan kanssa hapokkaalla kirsikkakastikkeella.”
”Eettisesti tuotettu argentiinalainen Reilun Kaupan viini, josta maksetaan reilumpi korvaus myös viinitarhan työntekijöille.”
”Maultaan pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen, mutta samaan aikaan mukavan ryhdikäs.”
”Täydellinen nautiskeluviini takkatulen ääreen tai suosikki tv-sarjan seuraan.”
”Toimii tummien liharuokien ja lihapatojen kanssa; erityisesti pippurinen lihapata, joka on tehty naudasta tai hirvestä.”
Voiko hanaviinin nostaa pöytään?
– Ilman muuta voi, sillä useimmat hanapakkaukset ovat ulkoasultaan täysin salonkikelpoisia. Noin puolet Alkon viinimyynnistä onkin nimenomaan hanaviinejä.
– Voit toki halutessasi tarjota viinin lasikannusta, joka sopii kattaukseesi ja omaan tyyliisi. Kannusta on myös helpompi kaataa lasiin. Dekantointi eli viinin kaataminen kannuun antaa viinille happea, jolloin erityisesti tanniinisempien viinien maku pehmenee.
Miksi kannattaa ylipäätään valita hanaviini?
– Hanapakkauksissa on yhtä laadukkaita viinejä kuin pulloissakin.
– Hanaviini säilyy jääkaapissa avattuna 4 viikkoa eli jouluun saakka, eikä Alkossa tarvitse käydä niin usein.
– Isommasta pakkauksesta on helppo tarjota lasilliset – tai lorauttaa hieman glögin joukkoon.
Kommentit ja vinkit antoi altialaisista koottu viiniraati. Viinimaa on osa Altiaa, Pohjoismaiden johtavaa alkoholijuomataloa.
Markus Hannula, Business Development Manager
Markus vastaa Altialla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta.
Mikael Karttunen, Global Brand Ambassador
Viinien sekä väkevien juomien parissa yli 20 vuotta työskennellyt Mikael edustaa Altian juomabrändejä ympäri maailmaa. Lisäksi hän on Altian innovaatio- ja tuotekehitystiimin jäsen. Mikael on saanut runsaasti oppia viininvalmistuksesta useiden tilojen viinintekijöiltä.
Pia Nisén, Wine Sourcing Manager
Pia ostaa työkseen viiniä ympäri maailmaa ja haluaa tuoda kiinnostavimmat trendit suomalaisten viininystävien nautittavaksi. Hän on kokenut sadonkorjaaja ja opiskellut viinialaa monipuolisesti. Antoisinta Pian työssä on keskustelut viinintekijöiden kanssa ja hän odottaakin kovasti tulevia tilavierailuja.
Marjut Tiainen, Key Account Manager
Ravintola- ja viinialalla lähes 20 vuotta työskennellyt Marjut vastaa Altialla isoista ravintola- ja hotelliketjuasiakkuuksista. Monilla viinialueilla vieraillut Marjut haaveilee uudesta matkasta Portugalin Douron jokilaaksoon.
Oletko ihmetellyt punaviiniä juodessasi kuivahkoa ja aavistuksen katkeraa tunnetta suussasi? Oletpa tanniinisten viinien ystävä tai et, ilman niitä lempipunaviinisi tuskin maistuisi yhtä hyvältä. Tutustu tanniineihin!