Etelä-Afrikka - täydellinen viinimatkakohde

Eksoottinen ja henkeäsalpaavan upea Etelä-Afrikka on hieno viinimatkakohde raikkaiden valko- ja kuohuviinien sekä hedelmäisten punaviinien ystäville.

Etelä-Afrikka - täydellinen viinimatkakohde

Monipuolisesta luonnostaan ja villieläimistään tunnettu Etelä-Afrikka tarjoaa matkailijalle myös upeita viinielämyksiä. Maan kumpuileva maasto vuorineen, solineen ja laaksoineen tuo oman vivahteensa etelä-afrikkalaisiin viineihin: sisämaan kuumilla viinintuotantoalueilla valmistetaan tuhteja ja mehukkaita hedelmäisiä punaviinejä ja valtamerten raikastamat rannikkoalueet tarjoavat erinomaiset edellytykset viileässä ilmastossa viihtyville lajikkeille.  

Viinihistoria sai alkunsa siirtomaa-ajasta

Etelä-Afrikan värikäs viinihistoria sai alkunsa siirtomaa-ajasta, ja siksi viinintuotannossa on vaikutteita niin hollantilaisilta, ranskalaisilta kuin briteiltäkin. Britit vauhdittivat eteläafrikkalaisten viinien vientiä Eurooppaan. Maan viinituotanto on kokenut haastavia vaiheita, ja se kärsi muun muassa apartheidin aikaisista muiden maiden boikoteista. Kun apartheid-lait kumottiin kokonaan vuonna 1991, viinin vienti Eurooppaan elpyi. Etelä-Afrikka on sen jälkeen kasvanut maailman kahdeksanneksi suurimmaksi viinintuottajaksi.

Vivahteikkaita viinejä vaihtelevien maastojen mukaan

Etelä-Afrikan lounaiskulma on erittäin kaunista viinintuotantoaluetta. Tästä syystä villieläimien ja luonnon ihailu kannattaa yhdistää Kapmaan viinitilojen kiertelyyn. Paikallisten viljelijöiden tuotteita voi käydä maistelemassa maan vanhimmalla viinireitillä, joka kiemurtelee Stellenboschin ja sitä ympäröivien alueiden läpi.

Kapmaan ruokakulttuurit, cape cuisine ja cape malay, ovat eksoottisia ja tutustumisen arvoisia. Keittiöissä sekoittuu siirtomaahistorian vuoksi muun muassa hollantilaisia, englantilaisia, malesialaisia ja intialaisia makuja ja mausteita. Paikallisista jälkiruoista kannattaa maistaa ainakin niitä, joiden maustamiseen on käytetty Etelä-Afrikan marulapuun hedelmistä valmistettua Amarula Cream -likööriä.  

Koska etäisyydet ovat kohtuullisia, tiet hyväkuntoisia ja opasteet selkeitä, matkailu Etelä-Afrikan viinialueilla on helppoa. Pidemmät matkat kannattaa matkustaa junalla tai linja-autolla. Auton vuokraamista ei suositella, sillä liikenne saattaa olla vaarallista ja autoja voidaan kaapata päiväsaikaankin.

Etelä-Afrikkaan matkustettaessa on hyvä muistaa, että vuodenajat ovat päinvastaiset Suomeen verrattuna. Vilkkain turistikausi ajoittuu joulu-tammikuulle, mutta matkailuun sopiva ilmasto vallitsee koko vuoden.

Stellenbosch

1690-luvulla ranskalaiset hugenotit asettuivat Stellenboschiin ja alkoivat viljellä viiniköynnöksiä. Vuosisatojen aikana Stellenboschista on tullut etelä-afrikkalaisen viinintuotannon ja -matkailun keskus.

Hyväntoivonniemellä, jossa Intian ja Atlantin valtameret kohtaavat, on Two Oceans -viinitalon koti. Two Oceans on saanut nimensä efektistä, jossa mereltä nousevat raikkaat tuulet ja sumuisuus yhdistettynä rannikkoseutuun luovat ihanteelliset olosuhteet viininviljelylle.

Stellenboschin yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Sauvignon Blanc, Chardonnay

  • Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz, Merlot

Matkaa Kapkaupungista reilun 100 000 asukkaan Stellenboschiin on vain 50 kilometriä, ja hollantilaisesta siirtomaa-arkkitehtuurista tunnettu pikkukaupunki onkin suosittu matkailukohde. Stellenboschin kaupunki on myös yhden Etelä-Afrikan arvostetuimman yliopiston kotikaupunki – moni eteläafrikkalainen viinintekijä on hakenut vauhtia uralleen yliopiston enologian laitokselta.

Stellenboschin viinireitti on maan vanhin. Selkeästi opastetuille reiteille sijoittuu lähes 160 viinintilaa, joista suurin osa pitää ovensa auki. Viinin lisäksi alueella kannattaa herkutella braai-ruoilla, jotka ovat hiilten päällä grillattua lihaa, mereneläviä tai kasviksia.

Vieraile Stellenboschin alueen viinitaloilla:

J.C. Le RouxDie Bergkelder -viinikellari, jossa valmistetaan mm. Zonnebloem ja Fleur du Cap -viinejä

J C Le Rouxin viinitalo
J C Le Rouxin viinitalolta avautuvat kauniit maisemat. Tilalla valmistetaan mm. Suomessakin suosittuja Pongracz-kuohuviinejä.

Paarl

Vuonna 1717 perustettu Paarlin kaupunki on saanut nimensä suuresta graniittivuoresta, jonka pinnalla auringonsäteet hohtavat helmen lailla. Paarl on Stellenboschin ohella eteläafrikkalaisen viinintuotannon merkittävä keskus, ja sen ympäristössä tuotetaankin lähes 20 prosenttia kaikista Etelä-Afrikasta viineistä.

Sisämaassa sijaitseva Paarl sopii lämpimän ilmaston ansiosta lähinnä punaviinien tuotantoon. Punaviinien lisäksi Paarlissa tuotetaan hedelmäisiä valkoviinejä.

Etelä-Afrikan palkituin viinitalo, Nederburg, sijaitsee Paarlissa. Tilan historia yltää vuoteen 1791, ja ensimmäiset viinit pullotettiin Nederburg-nimellä vuonna 1937.

Paarlin yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien ja kuohuviinien valmistukseen: Chardonnay ja Chenin Blanc

  • Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Cabernet Sauvignon, Pinotage ja Shiraz

Tutustu Paarlin alueen viinitaloihin:

  • Nederburg

Paarl sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Kapkaupungista, kuuluisan viinireitin varrella lähellä Stellenboschia.

Sisämaassa sijaitseva Paarl sopii lämpimän ilmaston ansiosta lähinnä punaviinien tuotantoon.
Sisämaassa sijaitseva Paarl sopii lämpimän ilmaston ansiosta lähinnä punaviinien tuotantoon.

Constantia

Viininviljelys alkoi Etelä-Afrikan vanhimman viinialueen, Constantian, rinteillä yli 350 vuotta sitten. Vain vajaan tunnin ajomatkan päästä Kapkaupungista sijaitsevaa aluetta varjostaa jylhä Pöytävuori.

Constantia kuuluu maan viileimpiin viinintuotantoalueisiin, ja sen vuoksi se tunnetaan lähinnä raikkaista valkoviineistään. Etelä-Afrikan vanhimman tuotantoalueen keskilämpötila jää alle 20 asteen kahdelta valtamereltä puhaltavien viileiden tuulien ansiosta.

Raikkaiden valkoviinien lisäksi Constantia tunnetaan makeista jälkiruokaviineistä, jotka olivat suosittuja Euroopassa jo 1800-luvulla. Makeat viinit kestivät hyvin merimatkat ja tarjosivat eurooppalaisille mahdollisuuden tutustua Etelä-Afrikan viineihin. Muun muassa Napoleonin sekä englantilaisten kirjailijoiden, Charles Dickensin ja Jane Austinin tiedetään ihastelleen Constantian makeita viinejä.

Constantian yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien ja jälkiruokaviinien valmistukseen: Sauvignon Blanc, Muscat Blanc

Franschhoek

Ranskalaisilta hugenoteilta nimensä saanut Franschhoek tarkoittaa ranskalaista kulmaa. Vaikka hugenottien saapumisesta alueelle on kulunut yli 300 vuotta, ranskalainen tunnelma on yhä vahvasti läsnä.

Ranskalaisuus heijastuu myös alueella tuotettuihin viineihin – useissa punaviineissä yhdistyvät Bordeaux'n klassiset lajikkeet. Kansainvälisesti tunnetun sekoituksen lisäksi Franschhoekissa tuotetaan myös laadukkaita valkoviinejä.

Franschhoekin yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien ja kuohuviinien valmistukseen: Chardonnay ja Sémillon

  • Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot

Pittoreskia Franschhoekia pidetään Etelä-Afrikan gastronomisena keskuksena. Matka alueelle kannattaakin ajoittaa ruokafestivaalien aikoihin. Kulinaarisia kokemuksia voi hankkia myös kuuluisien ruoka- ja viinireittien kautta.

Robertson


Robertson on Etelä-Afrikan kuivin ja kuumin viinintuotantoalue. Alueen viininviljelystä tuli mahdollista vasta, kun ympäröivien vuorten tekojärvet takasivat veden saannin. Vielä 1800-luvulla siirtolaiset kasvattivat kuivilla, aromaisilla laitumilla lampaita ja strutseja.

Robertson tunnetaan raikkaista valkoviineistä ja täyteläisen hedelmäisistä punaviineistä. Viinitarhoilta poimitaan myös rypäleitä, joista valmistetaan Etelä-Afrikan tunnetuimmat väkevöidyt viinit. Alueen kalkkipitoinen maa tekee viineistä erityisen hienostuneita.

Robertsonin yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään väkevöityjen ja väkevöimättömien viinien valmistukseen: Sauvignon Blanc, Chardonnay

  • Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Shiraz ja Cabernet Sauvignon

Ruusujen kaupungiksi kutsuttu Robertson tunnetaan pienenä kaupunkina, jolla on suuri sydän. Vehreiden hedelmätarhojen Robertson sijaitsee vain 1,5 tunnin ajomatkan päästä Kapkaupungista.