Syrah on yksi maailman vanhimmista rypälelajikkeista ja siitä valmistetaan monenlaisia viinejä aina roseesta voimakastanniinisiin, paksuihin punaviineihin.
Vaikka Shirazia ja Syrahia pidetäänkin samana rypälelajikkeena on kuitenkin monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen että rypäleet ovat ’luonteeltaan’ erilaiset; maaperä eli terroir, ilmasto, viljely, viinin käymistapa ja näiden tekijöiden lopputuloksena viinit poikkeavat toisistaan tyylin ja ominaisuuksiensa suhteen. Molemmat viinit ovat luonteeltaan voimakkaita ja jämäköitä.
Syrah on kotoisin Ranskasta, mutta nykyisin sitä viljellään myös Italiassa ja Espanjassa. Eurooppalainen syrah on yleensä hieman kevyempi ja moniulotteisempi, ja viinistä voi löytää enemmän savuisuutta ja maamaisia piirteitä. Tyypillinen syrahista tehty on väriltään tummaa, joskus melkein violettiin vivahtavaa.
Paljon lämpöä tarvitsevat syrah-köynnökset viihtyvät parhaiten karussa ja kivisessä maaperäsä, mutta ne sopeutuvat hyvin myös muihin maaperätyyppeihin.
Viini toimii parhaiten tummien liha- ja riistaruokien kumppanina, mutta sopii myös lampaan kanssa.
Toiselta pallonpuoliskolta tuleva shiraz on puolestaan suoraviivaisempi ja viinissä on enemmän marjamaisuutta. Ja kuten australialaiseen rentoon elämäntapaan hyvin sopii niin shiraz-viinit ovat parhaimmillaan erilaisten grilli- ja liharuokien kaverina.
Shiraz on yksi Australian ikonisimmista ja ensimmäisistä rypälelajikkeista. Ensimmäisten shiraz-viinitarhojen historia ulottuu vuoteen 1843 ja Australiasta löytyy maailman vanhimpia edelleen käytössä olevia shiraz-köynnöksiä.
Tunnetuin shiraz-viinintuotantoalue Australiassa on kuuluisa Barossa Valley, mutta rypäle kasvaa laajasti eri puolilla maata ja on maan viljellyin lajike. Australia onkin Uuden maailman johtava shiraz-viinien tuottaja. Esimerkiksi Australian vanhin viinitalo Lindeman's on tullut kansainvälisesti tunnetuksi laadukkaiden Shiraz-viinien tuottajana