Vinkit antoi Mikael Karttunen
Mikael Karttunen on Anoran viiniasiantuntija ja baarimestari.
Lue lisää asiantuntijoiden viinivinkkejä ja -suosituksia eri sesonkeihin ja tilaisuuksiin.
Viinin säilyttäminen ei ole vaikeaa, mutta tietyt perusasiat on hyvä ottaa huomioon. Näillä vinkeillä säilytät viinisi oikein sekä avaamattomana että avaamisen jälkeen.
Nappaa Anoran viiniasiantuntija Mikael Karttusen vastaukset yleisimpiin viinin säilytykseen ja tarjoiluun liittyvistä kysymyksistä:
Avatun viinipullon korkki kannattaa sulkea huolellisesti ja avattu viinipullo laittaa jääkaappiin. Oli kyseessä punaviini, valkoviini tai vaikkapa roseeviini, sen säilytyspaikka on aina jääkaappi. Huoneenlämmössä viini saattaa alkaa käydä uudelleen ja pilaantuu nopeasti.
Avattu viinipullo – sekä punaviini että valkoviini – säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää. Jos kyseessä on hanaviini, sen säilymisaika on useimmiten avattuna neljä viikkoa ja myös se pitää säilyttää jääkaapissa. Sekä punaviini että valkoviini.
Punaviinin säilyvyys hyvänä on jääkaapissa pari päivää.
Avatun puna- tai valkoviinipullon säilyvyyttä jääkaapissa pystyy pidentämään parista päivästä jopa viikkoon. Alkosta ja viinitarvikeliikkeistä on saatavilla helppokäyttöisiä tyhjiöpumppuja, joilla avatusta viinipullosta saa pumpattua ilman pois. Tällöin avatun viinipullon säilyvyys jääkaapissa lisääntyy muutamalla päivällä. Tyhjiöpumput maksavat noin 10-20 euroa.
Kuohuviinille on saatavilla noin 10 euron hintaisia kuohuviinipullonsulkijoita, jotka pitävät kuplat pullossa ja kuohuviinin nauttimiskelpoisena jääkaapissa pari päivää avaamisesta. Ilman sulkijaa kuohuviinin kuplat katoavat avonaisesta pullosta jo muutamassa tunnissa.
Makeat ja väkevöidyt jälkiruokaviinit kuten portviini säilyvät sokeripitoisuutensa ansiosta avattuina muita viinejä paremmin, pari viikkoa tai jopa pidempään. Säilytä nekin jääkaapissa.
Jotta viininautinnosta saa kaiken irti, kannattaa viinin oikeaan tarjoilulämpötilaan kiinnittää hieman huomiota.
– Punaviinin tarjoilulämpötilan olisi hyvä olla 16 - 18 astetta eli hieman vähemmän kuin huoneenlämpötila. Mitä kevyempää punaviini on, esimerkiksi Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit, sitä viileämmän tarjoilulämpötilan se vaatii. Yli 20 astetta on kuitenkin liikaa. Kannattaa siis laittaa punaviinipullo puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen tarjoilua.
Mitä kevyempää punaviini on, sitä viileämmän tarjoilulämpötilan se vaatii
– Valkoviinien tarjoilulämpötilan tulisi olla 10 - 12 astetta. Ota siis valkoviinipullo pois jääkaapista noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos haluaa nauttia viininsä kylmempänä, puolikuivalle valkoviinille 8 astettakin eli jääkaappilämpötila on sopiva.
Kannattaa myös pitää mielessä, että esimerkiksi kuumana kesäpäivänä viini alkaa lämmetä lasissa nopeasti. Tutustu vinkkeihin, miten pidät viinin viileänä mahdollisimman pitkään.
Mitä makeampaa valkoviini on, sitä viileämpänä se kannattaa tarjoilla, jotta makeus ei nouse liian voimakkaasti esille.
Viinin säilytykseen pätevät muutamat perussäännöt. Auringonvalo ja lämpö tekevät yleensä eniten hallaa viinille ja siksi juoma täytyy suojata niiltä.
Suojaa viinisi auringon valolta ja liialliselta kuumuudelta tai kylmyydeltä.
– Ei kannata jättää viiniä suoraan auringonvaloon pöydälle tai keittiötasolle, vaan mahdollisimman hyvin valolta suojattuun paikkaan. Hyviä säilytyspaikkoja ovat esimerkiksi keittiön kaapit tai vaikkapa vaatekaapin perukat.
– Viinin säilyvyyteen vaikuttaa auringonvalon ja liiallisen lämmön lisäksi kylmyys, sillä väärä lämpötila suuntaan tai toiseen on viinille haitaksi.
Tutustu myös hanaviinin säilyvyyteen
Viiniä ei kannata jättää esimerkiksi autoon pakkassäällä tai helteellä. Viinien säilytyksessä valkoviinille suositellaan kylmempää lämpötilaa kuin punaviineille.
Valkoviinien optimaalinen säilytyslämpötila on 6-8 astetta riippuen viinistä. Punaviinien kohdalla säilyvyys riippuu viinistä ja siitä, kuinka kauan ja millaisissa olosuhteissa viiniä säilyttää. Punaviini säilyy ja kehittyy parhaiten 13-15 asteessa.
Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Mitä edullisemmasta viinistä puhutaan, sitä todennäköisemmin sitä ei ole tehty ikääntymään. Yleensä vasta yli 15 euron viineillä on edellytyksiä kehittyä varastoinnin myötä.
– Viinin säilytystä pidetään usein jonkinlaisena tieteenä, vaikka sitä se ei ole. Kun puhutaan hintaluokasta alle 15 euroa ja varsinkin kierrekorkillisista viineistä, kannattaa unohtaa kaikki, mitä viinin säilytyksestä sanotaan. Näiden viinien säilyttäminen tarjoiluhetkeen asti on huoletonta, Karttunen sanoo.
Nauti alle 15 euron viinit viimeistään kolmantena vuotena etiketissä mainitusta vuodesta.
Luonnonkorkilla suljetut viinit on hyvä laittaa vaakatasoon, jos niitä aikoo säilyttää useampia kuukausia.
– Mikäli pulloa säilytetään joitakin viikkoja, ei pullon asennolla ole juuri merkitystä. Pidemmän ajan kuluessa luonnonkorkki kuitenkin kuivuu ja viini hapettuu. Vaakatasossa säilyttäminen estää tämän, sillä korkki pysyy kosteana viinin osuessa siihen. Kierrekorkilliset viinit säilyvät yhtä hyvin myös pystyssä.
Monet edulliset ja keskihintaiset viinit (alle 15 euroa) on tarkoitettu juotaviksi pian eli käytännössä yhden tai puolentoista vuoden sisällä ostamisesta. Etenkin roseeviinit, kuohuviinit ja kuivat valkoviinit ovat parhaimmillaan nuorina. Kannattaa katsoa etiketistä viinin vuosikerta eli minkä vuoden sadosta se on valmistettu. Katso keskihintaiset viinivinkkimme punaviinikauden aloitukseen.
Alle 15 euron viinit suositellaan nautittavaksi viimeistään kolmantena vuotena etiketissä mainitusta vuodesta. Sen sijaan kalliimmat punaviinit, makeat ja väkevöidyt viinit sekä samppanjat usein paranevat säilytyksessä, sillä aika pyöristää viinin happoja ja pehmentää tanniineita, jolloin viinin tasapainoisuus korostuu.
Hyviä ohjenuoria ovat viinin hinta ja alkuperä: hyvin kallis viini saattaa kestää kypsytystä jopa vuosikymmeniä, ja klassinen eurooppalainen viini usein paremmin kuin uuden maailman viini.
Hanaviinit suositellaan nautittavaksi noin vuoden sisällä pakkauspäivämäärästä. Katso hanaviinisuosituksemme.
Jos viininsä nauttii pian ostamisen jälkeen, ei viinikaappia tai muita säilytysvälineitä tarvita. Esimerkiksi 15 pullolle tarkoitettu viinipulloteline on helppo sijoittaa vaikkapa keittiön alakaappiin. Siinä luonnonkorkilliset pullot säilyvät sopivasti vaakatasossa.
Viinikaappi alkaa olla tarpeen silloin, kun viiniharrastus muuttuu ’vakavaksi’ ja hankittujen viinien ikääntymispotentiaali alkaa olla useita vuosia. Tällöin viini vaatii optimaaliset olosuhteet säilyäkseen ja kehittyäkseen. Viinikaapissa pystyy mm. säätämään lämpötilan ja kosteuden optimaaliseksi.
– Jos puhutaan kymmenistä pulloista selviää hyvin keittiöön sopivalla viinikaapilla. Jos pulloja on yli sata kannattaa jo ryhtyä etsimään kellaripaikkaa ellei omasta kodista löydy tarkoitukseen muunneltavaa varastotilaa, Karttunen vinkkaa.
Lue lisää, mitä kannattaa ottaa viinikaapeissa huomioon.
Mikael Karttunen on Anoran viiniasiantuntija ja baarimestari.
Lue lisää asiantuntijoiden viinivinkkejä ja -suosituksia eri sesonkeihin ja tilaisuuksiin.
Kauanko hanaviini säilyy avattuna ja miten se kannattaa säilyttää? Lue faktat hanaviinien laadusta, ympäristöystävällisyydestä ja säilyvyydestä.
Lue lisää »Pirteähappoiset Riesling-valkoviinit ovat suosittuja ruoka- ja seurusteluviinejä. Puolikuivat Rieslingit kuten Kungfu Girl Riesling toimivat erityisesti sushin ja mausteisemman ruoan kanssa. Katso Riesling-tärpit!
Lue lisää »Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!
Lue lisää »Viinin tarjoiluun liittyy paljon erilaisia uskomuksia, mutta se ei kuitenkaan ole salatiedettä. On kuitenkin asoita, jotka auttavat sinua saamaan kaiken irti viinistä. Tutustu viinikirjoittaja Ilkka Sirenin vinkkeihin.
Lue lisää »