Viinintekijä Giovanni Nordera ja Prosecco

Kuohuvat tai pirskahtelevat Prosecco-viinit kasvattavat suosiotaan. Italilaisen, Veneton alueella sijaitsevan Pasqua-viinitalon pääviinintekijä Giovanni Nordera kertoo suosikkirypäleestään Glerasta, josta valmistetaan raikkaita proseccoja.
Viinintekijä Giovanni Nordera ja Prosecco

Mikä on suosikkirypälelajikkeesi ja miksi?

Valkoinen Glera-rypäle, sillä se on ihanteellinen italialaisten kuohuviinien valmistukseen korkean hapokkuutensa ja melko neutraalin makumaailmansa ansiosta. Glera on tuottoisa lajike, joka kypsyy myöhään. Sen aromeista löytyy persikkaa, päärynää ja vihreää omenaa.

Millaisia viinejä Glerasta yleensä valmistetaan?

Glera on Prosecco-viinin valmistuksen tärkein rypälelajike. Siitä saadaan kevyitä ja melko matala-alkoholisia, raikkaita kuohuviinejä tai pirskahtelevia valkoviinejä. Proseccon valmistus alkoi 1900-luvun alussa Pohjois-Italian Veneton ja Friuli-Venezia-Giulian viinialueilla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja tänä päivänä Proseccoa valmistetaan 400 miljoonaa pulloa vuodessa. Raikkaan kevyen makunsa ja edullisuutensa ansiosta se on löytänyt tiensä ruokapöytään ja aperitiiviksi ympäri maailman.

Millaisten ruokien kanssa prosecco maistuu parhaiten?

Prosecco on ihanteellinen aperitiivi ja sopii erityisesti kesäaikaan. Se toimii hyvin kalaruokien ja äyriäisten sekä kevyiden vaaleiden liharuokien kanssa. Makeammat Proseccot täydentävä mukavasti esimerkiksi marja- ja hedelmäpiiraita.

Mitä Prosecco-viiniä suosittelisit suomalaisille viininystäville ja minkä ruoan kanssa se sopii erityisesti?

Suosittelen kokeilemaan raikkaan pirteää ja kevyesti pirskahtelevaa Pasqua Proseccoa. Se on edullinen ja toimii varmasti hyvin suormalaisten kalaruokien kuten järvikalojen kanssa. Kannattaa kokeilla myös klassista Spritz tai Spritzer -drinkkiä erityisesti lämpimänä kesäpäivänä; paljon jäitä, puolet Proseccoa ja puolet kivennäis- tai sodavettä. Cin Cin!

Tiesitkö tämän Proseccosta?

Prosecco on DOC-laatuluokitettu italialainen kuohu- tai valkoviini. Sitä valmistetaaan myös laadukkaampana DOCG-laatuluokiteltuna. Proseccoa valmistetaan Pohjois-Italian veneton ja Friuli-Venezia-Giulian viinialueilla. Proseccossa käytetään pääasiallisesti Glera-nimistä rypälelajiketta, joka tunnettiin aeimmin myös nimellä Prosecco. Prosecco Spumante tarkoittaa kuohuvaa Proseccoa, Frizzante pirskahtelevaa ja Tranquito ei sisällä lainkaan kuplia.

Giovanni Nordera, Pasqua

Pasquan sukuun kuuluva viinintekijä Giovanni Nordera vastaa Pasqua-viinien korkeasta laadusta.

Pasqua Vigneti e Cantine

Pasqua on yksi Italian suurimpia yksityisiä perheyrityksiä ja sijaitsee Veronassa, Romeon & Julian rakkauden kaupungissa. Pasquan viinitarhat sijaitsevat mm. Veneton alueella Pohjois-Italiassa sekä Apuliassa Etelä-Italiassa. Pasqua tarkoittaa pääsiäistä italiaksi.