Bodegas Bilbaínas

Vuonna 1908 perustettu Bodegas Bilbaínas on Riojan vanhin bodega eli viinitalo ja on todellinen Rioja-klassikko. Viinitalo tarhoineen sijaitsee Harossa, Rioja Altassa, missä tuotetaan Riojan korkealuokkaisinta satoa. Yksi Bodagas Bilbaínasin toimintaa alusta asti leimanneista tekijöistä on kasvuympäristön eli terroirin syvällinen ymmärtäminen ja kunnioittaminen.

Bodegas Bilbainas on riojalainen klassikko

Bodegas Bilbainas on paitsi yksi Riojan alueen laadukkaimmista viinitaloista, myös unohtumaton vierailukohde. Yli satavuotias viinitalo ja päättymättömät viinikellarit kutsuvat viinien ystävän herkulliselle tutkimusmatkalle.

Kuuluisan viinitalon tarina alkoi vuonna 1859, jolloin Riojan alueelle Haroon saapui ryhmä ranskalaisia viinintekijöitä. He olivat lähteneet Bordeaux’sta viinikirvan aiheuttamien ongelmien takia. Viinintekijät perustivat Barrio de la Estación -nimisen viiniyhteisön, josta tuli useamman uraauurtavan riojalaisen viinitalon koti. Yksi näistä oli Bodegas Bilbainas, joka on nykyään Riojassa toimivista viinitaloista vanhin ja koko Espanjan 10. vanhin viinitalo. Viinitilaan kuuluu jopa 250 hehtaaria viiniviljelmiä Rioja Altassa, Haron maakunnassa. Codorníu Group osti Bodegas Bilbaínas viinitilan 1997. Tämän jälkeen koko viinitila on läpikäynyt suuren modernisoinnin ja uudistuksen.  

Ranskalaiset viinintekijät myivät alun perin tekemiään punaviinejä lähinnä Ranskaan, mutta ennen pitkää nämä laatuviinit löysivät jalansijan myös muilla Euroopan markkinoilla. Vuonna 1925 Bodegas Bilbainas valittiin Espanjan kuningashuoneen viralliseksi viinitoimittajaksi.

Kaiken keskiössä on maaperän kunnioitus

Rioja Altan maasto on kevyen kumpuilevaa ja maaperä ei ole yhtä kalkkista kuin muualla Riojassa. Yksi Bodagas Bilbaínasin toimintaa alusta asti leimanneista tekijöistä onkin tämän kasvuympäristön eli terroirin syvällinen ymmärtäminen ja kunnioittaminen. Jo viinien nimissä näkyy niiden vahva yhteys kotiseutuunsa.

Huomionarvoinen viini on vuodesta 1908 asti valmistettu Viña Pomal, joka on klassinen esimerkki viinitalon esimerkillisestä osaamisesta Reserva-laatuisten punaviinien valmistuksessa. Se on valmistettu pelkästään Tempranillo-rypäleestä, joka on Riojan tärkein rypälelajike. Rypäleet kerätään tilan omilta viinitarhoilta huolellisesti valiten, ja viinin kypsytys tapahtuu Bordeaux-tyyliin amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä.

Vuonna 1997 viinitila siirtyi Codorniu Raventos -yhtymän omistukseen, jonka jälkeen koko viinitila on läpikäynyt toimintaa modernisoineen uudistuksen. Jo ennestään iso ja upea viinitila on nyt hienompi ja innovatiivisempi kuin koskaan. Tällä hetkellä tilan viininvalmistuksesta vastaa Espanjan kuuluisimpiin enologeihin kuuluva José Hidalgo

Viña Pomal on erinomainen viini Espanjan herkuille

Täyteläisen Viña Pomal Reservan luonne on elegantti ja tasapainoinen. Siinä tuntuu herkkiä ikääntymisen vivahteita, sillä vaikka viini on optimaalisessa iässä jo ostettaessa, se kehittyy oikein säilytettynä vielä viisikin vuotta. Kun nostat pullon tätä viiniä pöytään, tarjoile sen kanssa riistaa tai muita liharuokia, juustojen ja grillattujen vihannesten kera. Myös espanjalainen paella on herkullinen pari Viña Pomalille.

Sukella Riojan suurimpiin viinikellareihin

Bodegas Bilbainas -viinivalmistamo on rakennettu Haron rautatieaseman viereen jo vuonna 1901. Yli vuosisata myöhemmin se on edelleen vaikuttava vierailukohde, etenkin nyt entiseen loistoonsa kunnostettuna. Mahdollisesti vielä vaikuttavampaa on kuitenkin se, mitä löytyy maan alta: koko Riojan suurin viinikellariverkosto, joka kattaa jopa 3 400 neliömetriä. Bodegas Bilbainasin vierailija saa helposti aurinkoisen päivän kulumaan arkkitehtuuria ihaillen ja erinomaisista viineistä nauttien.

Haron lähin suurkaupunki, Bilbao, sijaitsee alle sadan kilometrin päässä Bodegas Bilbainaksen tilalta pohjoiseen. Bilbaosta Riojan alueelle pääsee kätevästi junalla, mutta omalla autolla matkustaen pääsee parhaalla mahdollisella tavalla nauttimaan alueen lukuisista viinitiloista ja unohtumattomista ruokaelämyksistä.

Bodegas Bilbainasin viinikellari on näkemisen ja kokemisen arvoinen - seiniä peittävä homekerros takaa, että viinit kypsyvät ideaalisessa ympäristössä.