Cazes

Etelä-Ranskassa Roussillonissa toimiva perheyhtiö Cazes on Ranskan vanhin ja suurin biodynaamisesti viinejä viljelevä tila. Vuonna 1895 toimintansa aloittanut Cazes on harjoittanut biodynaamista viljelyä vuodesta 1997.

Cazes -viinitilan rinne

Michael Cazes perusti nimeään kantavan viinitilan Rivesaltesin kylään Roussillonin ytimeen vuonna 1895. Hänen ajatuksenaan oli vain kasvattaa rypäleitä ja myydä ne alueen viininvalmistajille. Vanhan herran poikien myötä suunta kuitenkin muuttui. Ensiksi vanhempi poika Aimè suostutteli isänsä ostamaan lisää viinitarhoja, ja pian sen jälkeen Bordeaux’ssa enologiaa opiskellut nuorempi poika Bernard ryhtyi tilan viinintekijäksi. Näin alkoi tilan uusi aikakausi.

Biodynaaminen viljely huolehtii maaperästä

Cazes’n 220 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat Côtes Catalanesin viinialuella Corbières-vuorten juurella. Cazes on harjoittanut biodynaamista viljelyä jo vuodesta 1997 ja nykyään kaikki tilan viinit ovat biodynaamisia. Cazes on Ranskan vanhin ja myös suurin biodynaamisesti viinejä viljelevä tila: viinitarhoja on yhteensä 220 hehtaaria. Sertifioinnin biodynaamiselle tuotannolle talo sai vuonna 2005, ja pari vuotta sitten se avasi myös oman biodynaamisen ravintolan. Biodynaamisen viljelyn perusta on sama kuin luomutuotannossa: mitään keinotekoisia lannoitteita ei käytetä. Biodynaamisessa viljelyssä pyritään hoitamaan maaperää luonnollisesti niin, että se palautuu ja pysyy elinvoimaisena. Tätä kautta saadaan määrällisesti ja laadullisesti hyvä sato.

Perusfilosofiana on luonnollisesti elävän kasvuympäristön ylläpitäminen. Nykyään Cazes kuuluu ADVINI-viinikonserniin, mutta viinivalmistus on edelleen Cazesin perheen hyppysissä. Viinitekijänä tilalla toimii isänsä Bernard Cazes’n jalanjälkiä seurannut Emmanuel Cazes. Ranskan kolmanneksi suurimpaan viinikonserniin kuuluu tänä päivänä esimerkiksi Cazes, Ogier ja Antoine Moueix.

Cazes viinitalon biodynaamiset viinitarhat
Clos de Paulilles -viinitilan tarhat on rakennettu aikojen saatossa pengertämällä mm. kivillä jyrkät rinteet.

Viineissä maistuu luonnon puhtaus

Maaperä ja luonnonmukainen viljely maistuvat Cazesin viineissä. Viinit ovat raikkaampia luonnollisen hapokkuuden ansiosta ja kasvuympäristö eli terroir tuo viineihin luonnetta.

Lähde monipuoliselle viinimatkalle Ranskan ja Espanjan rajalle

Rivesaltesin kylä sijaitsee Etelä-Ranskan Roussillonin alueella, joka kiehtoo monipuolisuudellaan ja vastakohtaisuuksillaan. Reilun viidenkymmenen kilometrin säteelle mahtuu sekä hiekkarantoja että lähes kolmeen tuhanteen metriin nouseva Canigou-vuori. Myös maaperän monimuotoisuudeltaan alue on ainutlaatuinen, ja se näkyy myös alueen viineissä.

Cazes toivottaa matkailijat tervetulleeksi biodynaamiseen ruokaan keskittyvään ravintolaansa Restaurant La Table d'Aiméen. Tila on ehdoton vierailukohde monipuolisen ranskalaisen keittiön ja äärimmäisten laadukkaiden viinien ystäville. Tila sijaitsee rannikon lähellä Espanjan rajan tuntumassa, joten sinne voi autoilla vaikkapa Ranskan Montpellieristä ja jatkaa sitten matkaa vain kahden tunnin päähän Espanjan puolelle Barcelonaan.