Champagne Louis Roederer

Maailman palkituimpiin ja arvostetuimpiin samppanjataloihin lukeutuvan Louis Roedererin tavoitteena on valmistaa parasta mahdollista samppanjaa luontoa kunnioittaen ja kehittää viinitalon toimintaa seuraavaa sukupolvea ajatellen. Harvojen perheomisteisten samppanjatalojen joukkoon kuuluvan Rouzaudin perheen omistaman yrityksen johdossa on 7. sukupolvi. Toiminta kiteytyy kolmeen sanaan: autenttisuus, luotettavuus ja jäljitettävyys.

Tavoitteena täydellisyys vuosisadasta toiseen

Louis Roedererin samppanjatalon tarina alkaa jo vuodesta 1776, jolloin Dubois Père & Fils -niminen viiniliike perustettiin Champagnen 'pääkaupungissa' Reimsissa. Yritysjärjestelyiden johdosta uusi viiniliike vaihtoi pian omistajaa ja sen johtoon astui Nicolas Schneider. Nykyisen nimensä viinitalo sai Schneiderin sisarenpojalta Louis Roedererilta, joka jatkoi setänsä jalanjälkiä yrityksen johdossa vuonna 1833. Uusi, nuori johtaja sai yrityksen johdettavakseen aikaan, jolloin samppanjan vienti oli vahvassa kasvussa. Myös Roedereria seuranneet johtajat onnistuivat kasvattamaan samppanjatalosta arvostetun ja tunnetun. Rouzaudin perheen omistaman yrityksen johdossa on nyt 7. sukupolvi.

Luonnon kunnioittaminen huippulaadun tae

Louis Roedererin viinifilosofiassa huippulaatu ja viinien persoonalliset ominaisuudet ovat tulosta luonnon kunnioittamisesta. Viinitalon käyttämistä rypäleistä peräti 70 prosenttia tulee omilta tarhoilta ja ne ovat biodynaamisesti viljeltyjä. Roederer onkin tänään Champagnen biodynaamisen viljelyn johtotähti noin 120 hehtaarillaan.

Pinot Noir on lämpimän ilmaston ja Chardonnay puolestaan kylmemmän ilmaston rypäle, jolloin vuotuisista lämpötiloista riippuen jompaakumpaa käytetään enemmän. Nämä tuovat kunkin vuosikerran samppanjaan aina tunnistettavan vivahteen. Vaihtuvien olosuhteiden, viimeisimpänä ilmastonmuutoksen, keskellä laadunvalvonnasta vastaa vuodesta 1989 talon palveluksessa työskennellyt kellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon. Alan kenties merkittävimmällä ja arvostetuimmalla kellarimestarilla sanotaan olevan lähes 'Midaan kosketus' talon huippulaadun takaajana ja nykyisen menestyksen luojana.

Vuonna 2018 Louis Roederer valittiin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi ja sen on saavuttanut voiton myös vuosina 2020 ja 2021. Vuonna 2021 Louis Roedererille myönnettiin yhtenä harvoista viinitaloista uusi Robert Parker Green Emblem sen tekemästä tinkimättömästä ja pitkäjänteisestä työstä kestävän viininviljelyn edistämiseksi.

Huippusamppanjoiden suosion kasvaessa viinitalon on ollut pakko reagoida myös väärennösyrityksiin ja siksi kaikki vuodesta 1996 lähtien pullotetut Roedererit voidaan jäljittää pulloissa olevan merkinnän mukaan.

Cristal - keisarillista luksusta

Louis Roedererin lippulaivasamppanja Cristalin tarina hakee vertaistaan. Venäjän keisari, tsaari Aleksanteri II pyysi vuonna 1876 Roedereria valmistamaan samppanjan, joka olisi kirkkaassa pullossa, paksulla tasapohjalla ja kultaisella etiketillä. Useiden salamurha-yritysten kohteeksi joutuneella keisarilla oli pulloa koskeviin vaatimuksiin syynsä: tasapohja takasi sen, ettei pullon pohjaan voinut piilottaa pommia ja kirkas pullo puolestaan sen, ettei itse samppanjaan pystynyt ujuttamaan myrkkyä. Samppanjaan valittiin parhaimpien ja vanhimpien köynnösten rypäleet. Pullot olivat tuolloin kristallia, jonka mukaan kuohuva sai myös nimensä.

'Samppanja-tsaari' Aleksanteri II:n patsas sijaitsee Helsingissä keskellä Senaatintoria ja muistuttaa ajasta jolloin Suomi kuului autonomisena osana Venäjään. Lukuisia hallinnollisia uudistuksia tehnyt keisari lopetti mm. maaorjuuden, jonka takia häntä nimitettiin 'vapauttajatsaariksi'. Venäjällä nousi 1860-luvulla radikalismin aalto, jonka seurauksena tsaaria kohtaan tehtiin useita salamurhayrityksiä. Lopulta vuonna 1881 tehty kahdeksas attentaatti onnistui ja keisari kuoli saamiinsa vammoihin. 

Cristal-samppanjaa nautittiin Venäjän hovissa vuosikymmenet aina tsaari Nikolai II:n valtakauden päättymiseen ja Venäjän vallankumoukseen asti. Samppanjan kerrotaan virranneen hovin lukuisissa juhlissa ja koko tuotanto oli varattu yksinoikeudella tsaarin hovin käyttöön. Venäjällä 1917 tapahtuneen vallankumouksen jälkeen samppanjatalolle jäi runsaasti Cristalia, jolloin sitä oli ensi kertaa mahdollista myydä myös muualle. Seuraavan kerran uusi tuotanto aloitettiin vuonna 1940 – kaikkien samppanjan ystävien onneksi. Tänä päivänä Cristal on  arvostettu luksussamppanja, jota ovat kaataneet laseihinsa niin tunnetuimmat rap-artistit kuin samppanjaan vakavasti suhtautuvat viinikeräilijät.

Koe Reims ja kaunis Champagnen alue

Champagnen alueelle saapuvan turistin kannattaa majoittua Reimsissa. Kaupunki on jo itsessään kaunis turistikohde, mutta sen lisäksi siellä sijaitsee lähes kaikkien suurimpien samppanjatalojen, myös Louis Roederin konttorit. Kaupungissa voi siis sopia usein vierailuista samppanjatiloille, niiden loputtomiin kellarikäytäviin ja hulppeille viinitastingeille. Pariisiin on luotijunalla alle tunnin matka, joten saapuminen alueelle ei ole ongelma.