Monta hyvää ruokasyytä valita Chianti

Italian Toscanasta tulevat Chianti-punaviinit ovat erinomaisia ruoan kumppaneita erityisesti tomaattipohjaisille ruoille. Katso vinkit!
Ruffino Chianti sopii tomaattiruoille

Sangiovese tekee Chiantista täydellisen ruokakumppanin

Chianti-viinien perusrypälelajike on Sangiovese, joka on luonteeltaan hapokas, marjaisan hedelmäinen, sopivan aromikas ja tanniininen. - Sangiovesen sekä Toscanan maaperän ja ilmaston ansiosta chiantit ovat sopivan voimakkaita, raikkaan hapokkaita ja ryhdikkäitä, mutta eivät ’kurttusuu’-viinejä. Nämä ominaisuudet tekevät chianteista helppoja yhdistää melkein minkälaiseen ruokaan tahansa, Altian viiniasiantuntija Markus Hannula kertoo.

Hannulan mukaan hapokas chianti auttaa korostamaan ruoan makuja eli tuo ’veden kielelle’. - Ruoka voi olla jopa hyvinkin tuhtia ja aisteja väsyttävää, mutta viinin raikkaus tekee yhdistelmästä miellyttävän.

Chianti ei pelkää edes tomaattia

Hapokas tomaatti on erittäin yleisesti käytetty ainesosa ruoassa kuin ruoassa. Toisin kuin monet muut viinit, hapokas chianti ei pelkää tomaattia vaan muodostaa toimivan parin myös tomaattipohjaisten ruokien, kuten esimerkiksi pasta bolognesen tai lasagnen kanssa. - Myös esimerkiksi kermaa, pekonia, kananmunaa, parmesaania sisältävä ’ruokapaukku’ pasta carbonara raikastuu nuoren chiantin seurassa. Viinin hapokkuus tasapainottaa mukavasti tuhtia ja rasvaista ruokaa, Hannula vinkkaa.

Pihvit tykkää, juustot tykkää, kalatkin tykkää…

Chianteille sopivien ruokakumppanien lista on pitkä. - Mausteiset makkarat, parmesan-juusto sekä muut kovat, kypsytetyt, suolaiset ja rasvaiset juustot, tuhdimmat kalaruoat joissa on hapokas lisäke esim. Salsa verdeä, ja jopa hampurilaiset viihtyvät nuoren chiantin kanssa.

Ikääntyneet chianti riservat puolestaan sopivat grillatuille liharuoille kuten esimerkiksi valkosipulilla ja yrteillä maustetulle lampaalle. - Riista ja eritoten vanha kunnon bistecca alla Fiorentina eli perinteinen firenzeläinen T-luupihvi on kuin tehty nautittavaksi chiantin kanssa, Hannula toteaa.

Ruffino Chianti Riserva Alkon verkkokaupassa

Ruffino lanseerasi 140-vuotisjuhlansa kunniaksi Chianti Riservan, joka on uudistettu versio vanhasta klassikosta.

Valitse ruoallesi sopiva chianti

Ruffino on aina ollut synonyymi maailman rakastetuimmille toscanalaisille viineille. Viinitalon chianti-valikoimasta löytyy sopiva chianti jokaiseen makuun. Loistava valinta erilaisille suolaisille herkuille ja erinomainen lahja jokaiselle Toscanaa rakastavalle viininystävälle on keskitäyteläinen ja hedelmäinen Ruffino Chianti Superiore, jonka maussa on aistittavissa tummaa kirsikkaa, luumun aromeja sekä mausteisuutta.

Esimerkiksi keskitäyteläinen Ruffino Chianti sopii hyvän hapokkuuden ja pehmeän tanniinisuutensa ansiosta monen ruoan kumppaniksi, erityisesti tomaattipohjaisille pasta bologneselle, lasagnelle ja pizzalle.

Hapokas chianti ei peitä vaan nimenomaan auttaa korostamaan ruoan makuja eli tuo ’veden kielelle’

Viinitalo lanseerasi 140-vuotisjuhlansa kunniaksi Chianti Riservan, joka on uudistettu versio vanhasta klassikosta. Perustamisvuodestaan 1877 alkaen Ruffino on valmistanut Chianti Vecchio –nimistä viiniä. Viini tehtiin vain parhaista Chiantin rypäleistä ja sillä nostettiin malja elämän juhlahetkille.

Maultaan Chianti Riserva on mehevämpi kuin perus-Chianti. Viinin pehmeät tanniinit ja hedelmäisyys tekevät viinistä tasapainoisen kokonaisuuden. Mausta löytyy kirsikan ja luumun aromeja. Sopii erinomaisesti tomaattipohjaisten ruokien kuten esimerkiksi pasta bolognesen kumppaniksi.

Ruffino Riserva Ducale – herttuan suosikki

Tyyppi-esimerkki Chianti Classico –viinistä on Ruffinon Riserva Ducale Chianti Classico ja ainoa, jonka nimessä voidaan käyttää sanaa ’Riserva’, sillä viiniä kutsuttiin tuolla nimellä jo vuosia ennen kuin DOCG-laatuluokitus otettiin käyttöön. Runsaan viinin hedelmäisessä maussa on aistittavissa karpaloa, kirsikkaa ja hieman suklaata.

Riserva Ducale Chianti Classico on erinomainen ruokaviini ryhdikkään happorakenteensa ansiosta ja parhaimmillaan 18-20 asteisena paahdettujen, tummien liharuokien tai riistan kanssa kanssa nautittuna. Viini on saanut alkunsa arvostetun Aostan herttuan mieltymyksestä Ruffinon viineihin. Vuonna 1927 Ruffinon viinitalo lanseerasi oman nimikkoviinin herttuan kunniaksi: Riserva Ducale (’varattu herttualle’).

Tiesitkö tämän Ruffinosta?

- Ruffino Chianti Superioren pullomalli on saanut alkunsa jo 1300-luvulla, jolloin se tunnettiin Fiasco-nimellä. Ruffino oli ensimmäinen viinintuottaja, joka alkoi käyttämään tätä pullotyyppiä viiniensä valmistuksessa. Alunperin pullon ympärille kierrettiin niineä suojaamaan lasipulloa kuljetusten aikana ja näin sai syntynsä kuuluisat ’olkikoripullot’. Nykyistä modernia pulloa suojaa kierrätysmateriaalista tehty paperinaru. - Ruffinon chianti oli ainoa viini, jota sai Yhdysvaltain kieltolain aikaan apteekista sen 'stressiä lieventävien vaikutusten takia'. - Ruffinon chiantien ystäviin on kuulunut mm. säveltämestari Giuseppe Verdi, joka kertoi viinin lievittävän koti-ikävää hänen asuessaan Yhdysvalloissa.

Chorizopasta & Chianti

Tomaattipohjaisen ja mukavan mausteisen chorizopastan viinikaveri on italialainen Ruffino Chianti-punaviini, sillä hapokas tomaatti kaipaa parikseen hapokkaan viinin. Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen kehittämää täsmäreseptiä.

Ruffino

Ruffinon viinitalon perustivat vuonna 1877 Ilario ja Leopoldo Ruffino. Ruffinon viinintekotaito on tulosta ikiaikaisesta viisaudesta kuin teknisestä evoluutiostakin. Viinitalon intohimona on 'luoda täydellistä viiniä' ja siksi Ruffinolla panostetaan erityisesti niin köynnösten leikkaamiseen ja sopivimpien rypälelajikkeiden ja parhaimman sadonkorjuuajan valintaan.