Runebergin torttu

Aki Wahlmanin valmistusvinkki: ”Leivosten valelu makealla viinillä voittaa jopa klassisen punssin.”
Makea jälkiruoka Makea jälkiruoka Makea jälkiruoka
6-8 HLÖ
15-30 MIN
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl jauhettua mantelia (120 g)
2,5 dl korppujauhoja (jossa mukana hienonnettu hapankorppu ja muutama piparkakku)
muutama piparkakku
1 hapankorppu
2 dl vehnä- tai grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen
noin 1 dl makeaa jälkiruokaviiniä, esim. La Caliera Moscato d'Asti
Koristeluun
Vadelma- tai omenahilloa
noin 1 dl tomusokeria
0,5-1 rkl vettä tai mehua

Kansallisrunoilija J. L. Runebergin päivää juhlistetaan perinteisellä runebergin tortulla. Perimätiedon mukaan leivonnaisen kehitteli aikoinaan runoilijan vaimo Fredrika Runeberg miehensä pyydettyä jotain makeannälkään. Kun kaapista ei löytynyt mitään makeaa, loihti Fredrika syötävää niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään ja näin syntyi kuuluisa torttu.

1 Aloita vaahdottamalla huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, vatkaten ne hyvin joukkoon.
2 Jatka rouhimalla mantelit, hapankorppu sekä piparkakut hienoiksi, esimerkiksi monitoimikoneessa. Yhdistä ne korppujauhon, vehnä- tai grahamjauhon sekä leivinjauheen kanssa. Lopuksi lisää vielä rasva-munavaahdon sekaan jauhoseos.
3 Voitele pyöreät annosvuoat ja levitä taikina tasaisesti. Kypsennä 175 asteessa, noin 12 minuuttia tai kunnes leivonnaiset ovat kypsiä.
4 Kun leivonnaiset ovat jäähtyneet, kostuta ne makealla viinillä esim. La Caliera Moscato d´Astilla (noin 1 rkl/ torttu). Jaa leivonnaisten päälle teelusikalla hillonokareita. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, sitruuna- tai muuta mehua tai munanvalkuaista, että seos on sopivan notkeaa valutettavaksi tai pursotettavaksi renkaaksi hillosilmän ympärille.

Kansallisrunoilija J. L. Runebergin päivää juhlistetaan perinteisellä runebergin tortulla. Perimätiedon mukaan leivonnaisen kehitteli aikoinaan runoilijan vaimo Fredrika Runeberg miehensä pyydettyä jotain makeannälkään. Kun kaapista ei löytynyt mitään makeaa, loihti Fredrika syötävää niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään ja näin syntyi kuuluisa torttu.

1 Aloita vaahdottamalla huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, vatkaten ne hyvin joukkoon.
2 Jatka rouhimalla mantelit, hapankorppu sekä piparkakut hienoiksi, esimerkiksi monitoimikoneessa. Yhdistä ne korppujauhon, vehnä- tai grahamjauhon sekä leivinjauheen kanssa. Lopuksi lisää vielä rasva-munavaahdon sekaan jauhoseos.
3 Voitele pyöreät annosvuoat ja levitä taikina tasaisesti. Kypsennä 175 asteessa, noin 12 minuuttia tai kunnes leivonnaiset ovat kypsiä.
4 Kun leivonnaiset ovat jäähtyneet, kostuta ne makealla viinillä esim. La Caliera Moscato d´Astilla (noin 1 rkl/ torttu). Jaa leivonnaisten päälle teelusikalla hillonokareita. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, sitruuna- tai muuta mehua tai munanvalkuaista, että seos on sopivan notkeaa valutettavaksi tai pursotettavaksi renkaaksi hillosilmän ympärille.
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl jauhettua mantelia (120 g)
2,5 dl korppujauhoja (jossa mukana hienonnettu hapankorppu ja muutama piparkakku)
muutama piparkakku
1 hapankorppu
2 dl vehnä- tai grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen
noin 1 dl makeaa jälkiruokaviiniä, esim. La Caliera Moscato d'Asti
Koristeluun
Vadelma- tai omenahilloa
noin 1 dl tomusokeria
0,5-1 rkl vettä tai mehua
Lisää muistilistaan