Jouluinen riistapata

Joulukinkun sijaan moni nauttii joulupöydässä juhlavasta riistaruoasta. Tutustu huippukokki Michael Björklundin suunnittelemaan jouluiseen riistapataan sekä tyylikkään täyteläiseen luomuviinisuositukseen.
Jouluinen riistapata
Riista Riista Riista
4 HLÖ
+ 60 MIN
Riistapata:
Noin 1.5 kg luullista riistalihaa (metsäkauris tai peura)
1 lanttu
3 sipulia
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 litraa vettä
3 isoa kanelitankoa
2 maustemittaa mausteneilikkaa
2 hyppysellistä suolaa
2 rosmariinin oksaa
6 timjamin oksaa
noin 4 dl punaviiniä
Lisäksi:
perunoita
Hyytelö:
2 dl mustaherukkaa
3 dl glögiä esim. Blossa
7 liivatelehteä
2 dl sokeria
3 kanelitankoa
1 maustemittaa neilikkaa
Riistapata:
1 Ota liha noin tuntia ennen huoneenlämpöön, puhdista liha kalvoista (riippuu mitä lihaa käytät) ja paista suuressa padassa liedellä. Valurautapata on paras.
2 Lisää mausteet (kanelitanko, neilikka, suola, rosmariini, timjami) ja kun liha on saanut joka puolelta väriä pintaan, lisää noin 2 litraa vettä sekä pari desiä punaviiniä. Anna kypsyä kannen alla noin 45 minuuttia.
3 Sillä aikaa kun liha kypsyy, kuori juurekset ja kuutioi reiluiksi paloiksi (lanttu, sipuli, porkkana, palsternakka). Tee myös hyytelö. Katso alla sen valmistusohje.
4 Nosta liha padasta ja poista mausteoksat. Anna porista pienellä lämmöllä ja lisää kuutioidut juurekset pataan ja mausta suolalla.
5 Irrota liha luista ja leikkaa pienemmiksi paloiksi ja lisää pataan sekä vielä halutessasi loraus viiniä. Tarkista suola.
6 Anna padan hautua pienellä lämmöllä niin pitkään kun haluat ja sekoita aina välillä. Mitä pidempään haudutat, sen mureampaa lihasta tulee.
7 Tarjoile perunan ja hyytelön sekä Ogierin tuottaman tyylikkään ranskalaisen luomu-Chateauneuf-du-Pape viinin kanssa.
Hyytelö:
1 Liota liivatelehdet kylmään veteen.
2 Laita glögi, mustaherukat, sokeri, kanelitangot ja neilikka kattilaan ja anna kiehua 15 minuuttia.
3 Siivilöi seos toiseen astiaan ja lisää pehmenneet liivatelehdet. Sekoita kunnes liivate sulaa, kaada kauniiseen lasipurkkiin, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin.
Riistapata:
1 Ota liha noin tuntia ennen huoneenlämpöön, puhdista liha kalvoista (riippuu mitä lihaa käytät) ja paista suuressa padassa liedellä. Valurautapata on paras.
2 Lisää mausteet (kanelitanko, neilikka, suola, rosmariini, timjami) ja kun liha on saanut joka puolelta väriä pintaan, lisää noin 2 litraa vettä sekä pari desiä punaviiniä. Anna kypsyä kannen alla noin 45 minuuttia.
3 Sillä aikaa kun liha kypsyy, kuori juurekset ja kuutioi reiluiksi paloiksi (lanttu, sipuli, porkkana, palsternakka). Tee myös hyytelö. Katso alla sen valmistusohje.
4 Nosta liha padasta ja poista mausteoksat. Anna porista pienellä lämmöllä ja lisää kuutioidut juurekset pataan ja mausta suolalla.
5 Irrota liha luista ja leikkaa pienemmiksi paloiksi ja lisää pataan sekä vielä halutessasi loraus viiniä. Tarkista suola.
6 Anna padan hautua pienellä lämmöllä niin pitkään kun haluat ja sekoita aina välillä. Mitä pidempään haudutat, sen mureampaa lihasta tulee.
7 Tarjoile perunan ja hyytelön sekä Ogierin tuottaman tyylikkään ranskalaisen luomu-Chateauneuf-du-Pape viinin kanssa.
Hyytelö:
1 Liota liivatelehdet kylmään veteen.
2 Laita glögi, mustaherukat, sokeri, kanelitangot ja neilikka kattilaan ja anna kiehua 15 minuuttia.
3 Siivilöi seos toiseen astiaan ja lisää pehmenneet liivatelehdet. Sekoita kunnes liivate sulaa, kaada kauniiseen lasipurkkiin, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin.
Riistapata:
Noin 1.5 kg luullista riistalihaa (metsäkauris tai peura)
1 lanttu
3 sipulia
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 litraa vettä
3 isoa kanelitankoa
2 maustemittaa mausteneilikkaa
2 hyppysellistä suolaa
2 rosmariinin oksaa
6 timjamin oksaa
noin 4 dl punaviiniä
Lisäksi:
perunoita
Hyytelö:
2 dl mustaherukkaa
3 dl glögiä esim. Blossa
7 liivatelehteä
2 dl sokeria
3 kanelitankoa
1 maustemittaa neilikkaa