Poromoussea ja saaristolaisleipää

Poromousse maistuu herkulta joko valmiina ostetun tai itsevalmistetun saaristolaisleivän päällä.
Riista Riista Riista
8+ HLÖ
0-15 MIN
POROMOUSSE
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa
100 g pororouhetta
suolaa
mustapippuria
1 rkl hienonnettua timjamia
1 rkl kurkkupikkelssiä
KORISTELUUN
puolukoita tai karpaloita
timjamia
SAARISTOLAISLEIPÄ
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
1 Sekoita moussen ainekset tehosekoittimessa tahnaksi.
2 Lusikoi täyte pursotinpussiin.
3 Leikkaa saaristolaisleivästä pieniä pyöreitä tai neliöitä paloja ja pursota täytettä leiville.
4 Koristele karpaloilla tai puolukoilla sekä timjamilla.
5 Tarjoile Blossa-glögien tai laadukkaan cavan kanssa.
Saaristolaisleipä
1 Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon murennettu hiiva ja suola.
2 Sekoita joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
3 Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
4 Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Lämpoä voi vähentää puolivälissä 150-160 asteeseen, jos pinta tummuu liikaa (tai laittaa folion päälle)
5 Anna leipien jäähtyä vuoissaan ennen kumoamista.
Vinkki! Voit valmistaa leivät jo hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät parisen viikkoa jääkaapissa.
1 Sekoita moussen ainekset tehosekoittimessa tahnaksi.
2 Lusikoi täyte pursotinpussiin.
3 Leikkaa saaristolaisleivästä pieniä pyöreitä tai neliöitä paloja ja pursota täytettä leiville.
4 Koristele karpaloilla tai puolukoilla sekä timjamilla.
5 Tarjoile Blossa-glögien tai laadukkaan cavan kanssa.
Saaristolaisleipä
1 Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon murennettu hiiva ja suola.
2 Sekoita joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
3 Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
4 Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Lämpoä voi vähentää puolivälissä 150-160 asteeseen, jos pinta tummuu liikaa (tai laittaa folion päälle)
5 Anna leipien jäähtyä vuoissaan ennen kumoamista.
Vinkki! Voit valmistaa leivät jo hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät parisen viikkoa jääkaapissa.
POROMOUSSE
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa
100 g pororouhetta
suolaa
mustapippuria
1 rkl hienonnettua timjamia
1 rkl kurkkupikkelssiä
KORISTELUUN
puolukoita tai karpaloita
timjamia
SAARISTOLAISLEIPÄ
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
Lisää muistilistaan