Basilika-sitruunarisotto

Ruokakirjailija Mari Moilasen ohjeella valmistat maailman parasta ja kauniin vaaleanvihreää basilikarisottoa. Valmistukseen sekä ruoan kanssa nautittavaksi sopii tietenkin Prosecco-viini.
basilikarisoton ohje
Salaatit kasvisruoka Salaatit kasvisruoka Salaatit kasvisruoka
4 HLÖ
+ 60 MIN
risotto
2 dl Carnaroli-riisiä
2,5 dl Proseccoa
1/2 dl sipulipyrettä
n. 2-3 dl kasvislientä
100 g voita
100 g Pecorino-juustoa
n. 2 dl basilikasosetta
½ sitruunan raastettu kuori
Sipulipyre
2 kookasta salottisipulia tai 4 pientä salottia
loraus oliiviöljyä
Basilikasose
1 iso ruukku basilikaa
1/2-3/4 dl hyvää oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl merisuolahiutaleita
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria

Tutustu tarkemmin, mikä tekee tästä risoton valmistustavasta niin poikkeuksellisen hyvän.

Valmista ensin sipulipyre
1 Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.
Tee seuraavaksi basilikaöljy
1 Aja tehosekoittimessa tai monitoimikoneen kulhossa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi seokseksi.
Valmista risotto
1 Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon prosecco ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt.
2 Lisää sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa kasvislientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen.
3 Lisää raastettu juusto. Voit tässä vaiheessa lisätä lientä, mikäli risoton koostumus on liian paksu. Risoton kuuluu olla valuvaa.
4 Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 16-18 minuutin kuluttua, lisää basilikaöljy, raastettu sitruunankuori ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla.
5 Risotto on sopivan kypsää 16-18 minuutissa. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.

Vinkki! Sipulipyreetä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi ja pakastaa sitä esim. pieniin Minigrip-pusseihin seuraavia risoton valmistuskertoja varten. Tämän risoton voi koristella kevyesti oliiviöljyssä paistetuilla miniparsoilla tai syötävillä kukilla ja rucolan versoilla.

Ruokatoimittaja Mari Moilanen
Resepti

Ruokatoimittaja Mari Moilanen

www.jotainmaukasta.fi

Tutustu tarkemmin, mikä tekee tästä risoton valmistustavasta niin poikkeuksellisen hyvän.

Valmista ensin sipulipyre
1 Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.
Tee seuraavaksi basilikaöljy
1 Aja tehosekoittimessa tai monitoimikoneen kulhossa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi seokseksi.
Valmista risotto
1 Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon prosecco ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt.
2 Lisää sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa kasvislientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen.
3 Lisää raastettu juusto. Voit tässä vaiheessa lisätä lientä, mikäli risoton koostumus on liian paksu. Risoton kuuluu olla valuvaa.
4 Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 16-18 minuutin kuluttua, lisää basilikaöljy, raastettu sitruunankuori ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla.
5 Risotto on sopivan kypsää 16-18 minuutissa. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.

Vinkki! Sipulipyreetä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi ja pakastaa sitä esim. pieniin Minigrip-pusseihin seuraavia risoton valmistuskertoja varten. Tämän risoton voi koristella kevyesti oliiviöljyssä paistetuilla miniparsoilla tai syötävillä kukilla ja rucolan versoilla.

Ruokatoimittaja Mari Moilanen
Resepti

Ruokatoimittaja Mari Moilanen

www.jotainmaukasta.fi
risotto
2 dl Carnaroli-riisiä
2,5 dl Proseccoa
1/2 dl sipulipyrettä
n. 2-3 dl kasvislientä
100 g voita
100 g Pecorino-juustoa
n. 2 dl basilikasosetta
½ sitruunan raastettu kuori
Sipulipyre
2 kookasta salottisipulia tai 4 pientä salottia
loraus oliiviöljyä
Basilikasose
1 iso ruukku basilikaa
1/2-3/4 dl hyvää oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl merisuolahiutaleita
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
Lisää muistilistaan