Kesäkurpitsagalette

Tästä pellille leivotusta piirakasta löytyy hapokkaan yrttisiä makuja, jotka sopivat Lindeman's Sauvignon Blanc -viinin raikkaan herukkaiselle hedelmäisyydelle. Katso Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atulan ohje.

Kesäkurpitsagalette
logo

6-8 HLÖ

logo

1 h 0 min

Pohja

AINEKSET

  • 4½ dl spelttijauhoja

  • 150 g kylmää voita/margariinia

  • ½ tl leivinjauhetta

  • n. ½ dl kylmää vettä

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Nypi jauhot ja rasva sormin tasaiseksi taikinaksi. Lisää suola ja lopuksi kylmä vesi ja muovaa taikinapalloksi.

    2. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Täyte

AINEKSET

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa (halutessasi puolet vuohentuorejuustoa)

  • ½ sitruunan raastettu kuori

  • ½ sitruunan mehu

  • 1 dl kevätsipulinvarsia

  • pieni kourallinen tuoretta minttua

  • mustapippuria

  • ripaus suolaa

  • 2 kesäkurpitsaa siivuina

  • n. ½ dl hasselpähkinöitä

  • oliiviöljyä, sitruunamehua ja suolaa

  • Lopuksi tuoretta minttua päälle

VALMISTUSOHJEET

    1. Valmista sillä välin täyte. Hienonna kevätsipulinvarret. Paista niitä öljyssä, niin että ne pehmenevät. Sekoita tuorejuustot, paistetut kevätsipuli, veitsellä hienonnettu tuore minttu, sitruunan kuori ja mehu sekä pippuri ja suola keskenään. 

    2. Siivuta kesäkurpitsat juustohöylällä pitkittäissuunnassa siivuiksi.

    3. Kauli levännyt taikina kahdeksi isoksi pyöreähköksi, n. 2-3 mm paksuiseksi, levyksi. Jaa tuorejuustotäyte kahdelle taikinakiekolle. Levitä täyte tasaisesti niin, että reunoille jää 5-7 cm taitteluvaraa. Asettele kesäkurpitsasiivuja kiehkuroiksi tuorejuustotäytteen päälle. Taittele taikinan reunat sisäänpäin.

    4. Rouhi hasselpähkinöitä pienemmiksi. Ripottele ne kesäkurpitsasiivujen päälle ja väliin. Lorauta kesäkurpitsojen päälle vielä oliiviöljyä ja purista sitruunamehua. Rouhi suolaa.

    5. Voitele galeten reunat kananmunalla. Paista yksi galette kerrallaan. Paista galettea 175 asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Paiston jälkeen lorauta vielä hieman oliiviöljyä ja nypi päälle tuoretta minttua. Anna galeten jäähtyä ainakin 30 min ennen ruokailua.

Saara Atula

Resepti: Saara Atula

Viimeistä murua myöten -blogin kirjoittaja ja valokuvaaja Saara Atula tunnetaan herkullisista kasvisruokaresepteistään, jotka vievät makumatkalle ympäri maailmaa ja retkille lähiluontoon. Ruoassa tärkeintä on maku ja raaka-aineiden kunnioitus. Myös vastuullisuusmietteet ohjailevat reseptien raaka-ainevalintoja.

Tutustu Saaran blogiin>

Galette on parhaimmillaan hieman lämpimänä (ei kuumana), mutta maistuu myös kylmänä ja huoneenlämpöisenä.

Katso lisää herkullisia ruokaohjeita Sauvignon Blanc -viineille.