Slicemongerin Porcini-pizza

Herkkutateista syntyy syksyinen Porcini-pizza, mutta voit käyttää myös muita sieniä sesongin mukaan. Tomaattikastiketta ei tarvita, jolloin sienten luonnollinen maku tulee parhaiten esiin. Tutustu Jukka "Slicemonger" Salmisen pizzavinkkeihin!

pizza
logo

4 HLÖ

logo

1 h 0 min

Vinkki paistinpannupizzan valmistukseen

Levitä pizzapohja paistinpannulle ja paista sitä liedellä kovalla lämmöllä noin 1–2 minuuttia samalla, kun täytät pizzaa lempitäytteilläsi. Kurkkaa pohjaa aina välillä lastan avulla ja paista, kunnes se alkaa saada väriä. Nosta sitten pizza pannulta uunipellille, joka on lämmitetty uunin yläosassa grillivastuksen alla. Paista pizzaa uunissa vielä 2–3 minuuttia, kunnes juusto alkaa ruskistua.

Vinkki pizzataikinan pikakohotukseen

Jos akuutti pizzahimo iskee, voit tehdä tämän taikinan myös pikakohotuksella. Pikataikina syntyy 10 grammalla kuivahiivaa. Tee taikina kuten alla, mutta nostata sitä huoneenlämmössä vain kaksi tuntia ja sen jälkeen pallotettuna vielä tunnin verran.

Tämä napolilaistyylinen pizzataikina on nopea ja helppo luottotaikina, jonka voi tehdä lyhyelläkin varoitusajalla, kun pizzahammasta alkaa kolottaa. Muutaman tunnin nostatuksella saat takuulla maistuvaa pizzaa vaikkapa yllätysvieraille tai illanistujaisiin kavereiden kanssa.

Taikinassa suositellaan käytettäväksi pizzaan tarkoitettua Tipo 00 -jauhoa, mutta voit myös käyttää hiivaleipäjauhoa tai erikoisvehnäjauhoa, jossa on korkea proteiinipitoisuus (noin 12–14 grammaa). Nopean kohotuksen taikinaan et tarvitse kovin vahvaa jauhoa. Taikinan tekoa helpottavat yleiskone, keittiövaaka ja isot nostatuskulhot, mutta voit myös valmistaa taikinan käsin pöytätasolla.

Slicemongerin helppo luottotaikina (kohotusaika yht. 4 tuntia) - 4 kpl

AINEKSET

 • 350 g (3 ½ dl) kädenlämpöistä vettä

 • 4 g (1 tl) kuivahiivaa

 • 18 g (1 rkl) hienoa merisuolaa

 • 600 g (9 dl) Tipo 00 -jauhoja

 • hieman ekstrajauhoa työpintojen jauhotukseen

VALMISTUSOHJEET

  1. Sekoita veteen hiiva ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa noin 3 minuuttia, kunnes taikinassa ei ole enää huomattavia jauhoisia kohtia. Peitä taikina kostealla liinalla ja anna levätä noin 10 minuuttia.

  2. Jatka taikinan vaivaamista vielä 10 minuuttia, kunnes se irtoaa helposti kulhon reunoista. Muovaa taikinasta pallo ja peitä kulho tuorekelmulla tai ilmatiiviillä kannella. Kostea liina kulhon päällä toimii myös. Anna levätä noin 3 tuntia huoneenlämmössä.

  3. Kun taikina on noussut, jaa taikina neljään osaan. Pyöritä taikina palloiksi ja nostata niitä vielä ilmatiiviissä tai tuorekelmulla peitetyssä kulhossa tai vaihtoehtoisesti kohotuslaatikossa tunnin verran.

Slicemongerin Porcini-pizza - 1 kpl

AINEKSET

 • 1 pallo Slicemongerin helppoa luottotaikinaa

 • 1 herkkutatti (tai muita sieniä) viipaleina

 • ½ tl hienoa merisuolaa

 • 1 rkl oliiviöljyä

 • 60 g tuoretta mozzarellaa

 • 1 rkl parmesaania raastettuna

 • 1 rkl lehtipersiljaa

 • 3 viipaletta prosciutto-kinkkua

 • ½ tl valmista tryffeliöljyä

VALMISTUSOHJEET

  1. Lämmitä uuni grillivastuksilla 250 asteeseen tai niin kuumaksi kuin mahdollista. Aseta pizzakivi tai väärinpäin käännetty tyhjä uunipelti uunin ylimmälle tasolle ja lämmitä noin 1/2 tuntia ennen paistoa. Voit myös käyttää paistinpannumetodia (ks vinkki alempaan) tai paistaa pizzan pizzauunissa esim Ooni.

  2. Leikkaa herkkutatti ohuiksi siivuiksi

  3. Nosta taikinapallo jauhotetulle pizzalapiolle. Voit muotoilla ja täyttää pizzan myös ohuen puisen leikkuulaudan tai uunipellin päällä. Painele taikinassa olevaa ilmaa keskeltä reunoille. Venytä pohja pyöreäksi (Ø noin 30 cm). Jätä pizzaan noin 1 cm:n paksuinen reuna. Muista käyttää tarpeeksi jauhoa pizzan alla, ettei pohja tartu kiinni.

  4. Sivele pohjalle oliiviöljyä. Lado päälle revitty mozzarella, parmesaani, lehtipersilja ja sienet.

  5. Valuta pizza pizzalapion avulla kuumalle pizzakivelle tai pellille. Paista 3–5 minuuttia uunin ylätasolla grillivastusten alla tai kunnes pizzan pinta on kauniin kultainen.

  6. Viimeistele pizza prosciutto-kinkulla ja tryffeliöljyllä.

Jukka "Slicemonger" Salminen

Resepti ja kuva: Jukka "Slicemonger" Salminen

Slicemonger tarjoaa pizzakokemuksia rapean New York-tyylisen slicen ja napolilaisen pehmeän pizzan kautta vinkkeihin kuinka tehdä parempaa pizzaa kotona. Seuraa Facebookissa ja Instagramissa @slicemonger

Tutustu Slicemonger.fi>