Järjestä herkulliset Suomi-juhlat maalla ja kaupungissa

Huippukokki Arto Rastas suunnitteli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallisille Wine Gallery Suomi 100 -viineille herkulliset Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla -menut. Tutustu menuihin ja järjestä ikimuistoiset juhlat – joko maalla tai kaupungissa.
Järjestä herkulliset Suomi-juhlat maalla ja kaupungissa

Wine Gallery Suomi 100 -viinien etikettejä kuvittavat Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla sekä Juhlat kaupungissa. Freskojen teemat antoivat myös inspiraation kahdelle erilaiselle menulle, jotka kunnioittavat sekä 1900-luvun alkupuolen että tämän päivän suomalaista ruokakulttuuria ja -trendejä.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Arto Rastas yhdisti viinisarjan samppanjan sekä Ranskan Bordeauxista tulevan valko- ja punaviinin suomalaisiin raaka-aineisiin ja kehitti kullekin viinille sopivan ruokalajin. Juhlat maalla -menu on saanut inspiraationsa 1910-luvun suomalaisesta ruokakulttuurista ja Juhlat kaupungissa -menu tuo puolestaan esille tämän päivän ruokatrendejä.

– Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Voileivät olivat silloin aikansa juhlaruokaa, Arto kertoo Juhlat maalla -menun alkuruoista eli erilaisin päällystein tarjoilluista ruisleipäsistä. Kotimainen kala oli tuolloin suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on ehdottomasti myös tämän päivän trendi. – Kuha, siika ja särki ovat monipuolisia raaka-aineita ja lähiruokaa parhaimmillaan, Arto hehkuttaa, oma kalasuosikkini on ehdottomasti kuha. Menujen siika ja kuha ovat nappivalinta Bordeauxista tulevalle Wine Gallery -valkoviinille, joka on valmistettu Sauvignon Blanc ja Semillon-rypälelajikkeista.

Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.
Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, jolloin ne olivat aikansa juhlaruokaa. Arton Juhlat maalla -menun alkuleipäset nautitaan virallisen Suomi 100 -samppanjan kanssa.

Juhlat maalla -menu

Voileivät kolmella eri täytteellä

Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut

 

Siikapyörykät ja siianmätikastiketta

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc

 

Perinteinen tuhti ja tumma riistapata katajanmarjaperunoilla

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge

 

Juhlat kaupungissa -menu

Kolme suupalaa alkuun

Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut

 

Suolattua kuhaa, tilli-piimävinaigrettea ja pikkelöityä kurkkua

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc

 

Paahdettua poronfileetä, suolakuoressa kypsennettyjä juureksia ja tummaa fenkolinsiemenkastiketta

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge

 

Molemmat menut päätetään kahvilla ja Suomi 100 -henkisellä digestiivillä.

Tämän päivän trendinä jatkuu luonnollisuus ja lähituotanto

Arto on myös suunnitellut yhdessä kollegansa Kim Palhusin kanssa Suomen ulkoasiainministeriölle maamme satavuotisjuhlan nimikkomenun, jota tarjoillaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. – Meidän suomalaisten kannattaa ehdottomasti arvostaa omaa ruokakulttuuriamme, vaikka se onkin melko nuorta moniin muihin maihin verrattuna. Kansallisylpeyksiämme, kuten jokamiehen oikeudella kerättyjä marjoja ja sieniä, kadehditaan muualla maailmassa.

Suomalainen riista sekä poro ovat kuuluneet aina suomalaisen ruokakulttuurin peruspylväisiin. Juhlat maalla -menun pääruokana nautitaan riistapataa katajanmarjaperunoilla ja Juhlat kaupungissa -menussa herkutellaan paahdettulla poronfileellä fenkolinsiemenkastikkeen kanssa. Molempia ruokia täydentää ryhdikkään tanniininen punaviini Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge. Kasviksia ei menuista ole suinkaan unohdettu, vaan esimerkiksi trendikäs sydänsalaatti on nostettu Juhlat kaupungissa -menun alkupalojen päärooliin. – Kannustan suomalaisia syömään yhä enemmän kasviksia, vaikka niiden kulutus onkin noussut huimasti viime vuosikymmeninä, Arto vinkkaa.

Nostetaan yhdessä malja satavuotiaalle Suomelle!
Nostetaan malja satavuotiaalle Suomelle!
Wine Gallery Suomi 100 on viinisarja, joka sopii kaikille suomalaisille. Siihen kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlavuotta juhlistava samppanja sekä valkoviini ja punaviini Ranskan Bordeaux'sta. Viinivalintojen takana on 12 viinien asiantuntijaa, joiden tehtävänä oli valita sokkotastingissa paras viini useista vaihtoehdoista.

Juhlat kaupungissa - Kolme suupalaa alkuun

Trendikäs sydänsalaatti on nostettu Juhlat kaupungissa -menun alkupalojen päärooliin. Suupalojen kanssa nautitaan tietenkin virallista Suomi 100 -samppanjaa.

Suolattua kuhaa, tilli-piimävinaigrettea ja pikkelöityä kurkkua

Monipuolinen kuha on keittiömestari Arto Rastaan ehdoton kalasuosikki. Se maistuu Juhlat kaupungissa -menun ensimmäisenä pääruokana Wine Gallery Suomi 100 -valkoviinin kanssa.

Paahdettua poronfileetä, juureksia ja tummaa fenkolinsiemenkastiketta

Valmista juhlaillallinen ja herkuttele paahdetulla poronfileellä fenkolinsiemenkastikkeen kanssa.

Juhlat maalla - Voileivät kolmella eri täytteellä

Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kertoo huippukokki Arto Rastas Juhlat maalla -menun alkuruoista eli erilaisin päällystein tarjoilluista ruisleipäsistä.

Siikapyörykät ja siianmätikastiketta

"Juhlat maalla -menun kotimainen kala oli 1900-luvun alussa suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on ehdottomasti myös tämän päivän trendi"

Perinteinen tuhti ja tumma riistapata katajanmarjaperunoilla

Juhlat maalla -menun pääruokana nautitaan riistapataa katajanmarjaperunoilla. Tuhtia riistan makua täydentää Wine Gallery Suomi 100 -punaviini Ranskan Bordeauxista.