Vina Casal de Gorchs

Fresitaa tuottava viinitalo Casal del Gorchs on juuriltaan eurooppalainen. Viinitalon perusti 1920-luvulla Kataloniasta, Espanjasta muuttanut Rabatin perhe ja se on edelleen saman perheen hallussa.

Vaaleita viinirypäleitä

Perheyritys on ollut uskollinen juurilleen ja onnistunut yhdistämään eurooppalaisen viininteon tietotaidon Chilen tarjoamaan ilmastoon, aurinkoon, veteen ja maaperään. Fresitan enologit eivät ole ainoastaan viiniasiantuntijoita vaan myös marjojen asiantuntijoita.

Viinitalon tunnetuin tuote Fresita on aitoa mansikkaa nimeään myöten, sillä sana fresita tarkoittaa espanjaksi pientä mansikkaa. Fresitan tuotekehittely kesti vuosia. Casal del Gorchsin viiniasiantuntijoiden tavoitteena oli luoda ainutlaatuinen ja luonnollinen kuohuviini, jossa yhdistyisivät paras chileläinen kuohuviini ja aidot mansikat. Kuohuvien ystävät ovat kautta aikojen yhdistäneet lasilliseen kuplivaa myös tuoreet mansikat, joten oli luonnollista kehittää kuohuviini, jossa nämä kaksi nämä asiaa yhdistyvät herkullisella tavalla.

Mistä Fresitan herkullinen maku tulee?

Marjoista tehtävä sose valmistetaan salaista reseptiikkaa noudattaen ja se lisätään joukkoon juuri ennen kuohuviinin pullotusta. Näin syntyy Fresitan samea, intensiivinen väri sekä aitojen marjojen maku, jossa on myös aavistus Charmat-menetelmällä valmistetun kuohuviinin tuomaa sitrusten aromia. Fresitaan valittavat mansikat tulevat pohjoiseurooppalaista ilmastoa muistuttavasta Patagoniasta, Etelä-Chilestä. Patagonian alueella kasvavat mansikat ovat tunnettuja herkullisesta aromistaan ja makeasta maustaan.

Fresitan enologit ovat myös marjojen asiantuntijoita. He vastaavat siitä, että Fresitaan valittavat mansikat ovat kasvaneet puhtaassa maaperässä ja optimaalisissa kasvuolosuhteissa; ne ovat saaneet tarpeeksi aurinkoa ja sopivasti myös lämpötilavaihtelua, jotta marjat kypsyvät täydellisesti. Auringon kypsyttämät makeat pienet mansikat poimitaan viinirypäleiden tavoin huolellisesti käsin. Itse kuohuviinin teossa käytettävät viinirypäleet poimitaan käsin ja ne kerätään helmi-maaliskuun tienoilla. Viini on sekoitus Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Moscatel -rypäleitä, joista saadaan kuohuviiniin sopiva hapokkuus. Kuohuviinin ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa, toinen paineen pitävässä terästankissa 17–18 asteen lämpötilassa. Tätä menetelmää kutsutaan Charmat-metodiksi.

Tiesitkö, että mansikan alkuperäinen kotimaa on Chile ja että sana fresita tarkoittaa espanjaksi pientä mansikkaa? Mansikka oli alun perin valkoinen marja, mutta siitä jalostettiin vähitellen myös punainen versio.