Wine Gallery

Wine Gallery Suomi 100 viinit
Wine Gallery Suomi 100 viinit

Satavuotias Suomi ansaitsee arvoisensa viinit

Suomalaisten juhlapöydissä on nautittu kieltolain ja Alkon avaamisen jälkeen viinejä Bordeaux’sta ja kuplivia Champagnesta.

Viinien virallisesta juhlavuosiasemasta kertoo Suomi Finland 100 -merkki pullon kaulassa.

Alkon ensimmäinen viinilista

Itsenäisyyden alkuajan viinikaupoissa sekä Alkon ensimmäisessä, vuonna 1932 julkaistussa hinnastossa Ranskan Bordeaux'n ja Champagnen alueet olivat erityisen hyvin edustettuina ja siten itsestään selvä valinta juhlavuoden viinien alkuperäisalueiksi.

Lopullisten viinivalintojen takana on asiantuntijaraati, joka on koottu arvostetuista suomalaisista viiniammattilaisista.

Samppanja, valkoviini ja punaviini

Suomi 100 -ohjelman periaatteiden mukaisesti tuotteiden tulee olla kaikkien suomalaisten saatavilla juhlavuoden aikana.

Juhlavuoden viinit ovat myynnissä Alkon myymälöissä. Lisäksi löydät niitä useista ravintoloista, tapahtumista sekä matkustajamyynnistä niin laivoilta kuin lentokoneista. Tutustu viinisarjaan.

Joie de Vivre

Nostakaamme yhdessä malja itsenäiselle, satavuotiaalle Suomelle ja juhlikaamme läpi vuoden, niin maalla kuin kaupungissakin.

#vuosisadanviini
#winegallery

Juhlat maalla

Juhlat maalla -freskossa on kuvattu paratiisimainen idylli maaseudusta ja ihmisten rennosta yhdessäolosta, viulistin soittaessa taustalla.

Samppanjan etikettiin on kuvattu Juhlat maalla -freskosta kohta, jossa nuori mies on polvistuneena vaaleahiuksisen neidon eteen. Lue lisää freskoista.

Juhlat kaupungissa

Juhlat kaupungissa -freskossa kuvataan urbaania juhlimista, jossa ihmiset tanssivat terassilla iltapuvuissaan huolettomina ja näyttävinä.

Punaviinin etikettiin on valittu Juhlat kaupungissa -freskosta osa, jossa Janssonin tuolloinen kumppani Vivica Bandler tanssii tumman kavaljeerin kanssa. Freskossa Jansson itse istuu etualalla viinilasin kanssa. Tutustu Toven salaiseen maailmaan.

Juhlat maalla - menu kunnioittaa Suomen ruokahistoriaa

Huippukokki Arto Rastas suunnitteli Wine Gallery Suomi 100 -viineille herkulliset juhlamenut.

Tutustu 1900-luvun alkupuolen tunnelmiin vievään Juhlat maalla -menuun ja järjestä ikimuistoiset juhlat.

Voileivät kolmella eri täytteellä

Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Ruisleipä valittiin tänä vuonna Suomen kansallisruoaksi.

Katso alkupalaleipästen ohje ja nauti Wine Gallery Suomi 100 -samppanjan kanssa.

Siikapyörykät ja siianmätikastiketta

Kotimainen kala oli 1900-luvun alussa suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on ehdottomasti myös tämän päivän trendi.

Katso ohje ja nauti Wine Gallery Suomi 100 -valkoviinin kanssa.
Haluaako ravintolasi, yrityksesi tai organisaatiosi juhlistaa Suomen 100-vuotiasta taivalta virallisilla juhlaviineillä? Saat lisätietoa tuotteista ja niiden ostokanavista marjut.tiainen(at)altiacorporation.com

Millainen juhla sellainen viini

Wine Gallery on viinisarja, joka sopii kaikille suomalaisille. Siihen kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlavuotta juhlistava samppanja sekä valkoviini ja punaviini Ranskan Bordeaux'sta.

Viinivalintojen takana on 12 viinien asiantuntijaa, joiden tehtävänä oli valita sokkotastingissa paras viini jokaisessa sarjassa useista vaihtoehdoista. Tutustu arvovaltaiseen raatiin alempana.

Voittajaviinit valikoituivat lopulta selvästi. Ne ovat loistavia ruokaviinejä ja sopivat hyvin sekä perinteisten suomalaisten ruokalajien että modernimpaa keittiötä edustavien ruokien kumppaneiksi.
Tutustu viinisarjaan:
Viinien valintaraati:

Jouko Mykkänen
M.A., opettaja ja viiniasiantuntija, Haaga Wine School, WSET Diploma

Antti Rinta-Huumo
Viiniasiantuntija & Partner, Viinilehti Oy

Arto Koskelo
Viiniasiantuntija, WSET Advanced Certificate, Member of Circle of Wine Writers

Jari Lampén
M.SSc., viinitoimittaja, WSET Diploma

Samuil Angelov
Sommelier, ravintoloitsija, Semifinalist in World Best Sommelier 2007

Ilkka Siren
Viiniasiantuntija, WSET Advanced Certificate

Juha Lihtonen
Sommelier, WSET Diploma, Best Sommelier in Nordic 2003

Heidi Mäkinen
Sommelière, WSET Diploma, 8th in World Best Sommelier 2016

Sari Siren
Viiniasiantuntija, WSET Diploma, Winestudio

Mika Vanne
M.Sc. WSET Diploma, Altia Travel Retail

Sami Salmi
Sommelier, WSET Advanced Certificate, Altia Finland

Stefan Olmås
Wine Development and Sourcing Manager, Altia
Wine Gallery Suomi Finland 100 -viinit tulevat perinteikkäiltä ranskalaisilta viinitaloilta.

Valkoviinin taustajoukoista löytyy vanha ja perinteikäs aatelissuku. Saksalaista alkuperää olevan von Neippergin aatelisperheen viininviljelyperinteet saivat alkunsa jo lähes 800 vuotta sitten.

Punaviini valmistetaan Bordeaux'n Haut-Medocin alueella sijaitsevalla tilalla. Château Liversanin historia ulottuu 1850-luvulle.

Ayala on puolestaan yksi Champagnen alueen legendaarisia samppanjataloja, jonka historiaan ulottuu yli 150 vuoden päähän.
Tutustu viinitaloihin viinien takana:

Rakastettu Tove Jansson

Juhlavuoden viinejä koristavat rakastetun taiteilijan Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Alun perin Helsingin kaupungintalon ruokasaliin maalaamillaan värikkäillä freskoilla Jansson halusi kuvata ’joie de vivreä’, elämäniloa, jota todella kaivattiin sodasta toipuvassa maassa.

Helsingin Kaupungitalon ravintolasta freskot siirrettiin 1970-luvulla ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen aulaan ja vuonna 2014 ne päätettiin restauroida ja sijoittaa Helsingin Taidemuseoon (HAM).

©Tove Jansson

Mistä Janssonin freskot kertovat?

Etenkin Juhlat kaupungissa -fresko kuvaa myös Janssonin omia tunnelmia tuohon aikaan. Juhlat olivat Tove Janssonille oiva pakokeino ankarasta todellisuudesta, ja ne toistuivat usein sekä hänen kirjoissaan että maalauksissaan. Freskossa Jansson halusi kuvata urbaania juhlimista, jossa ihmiset tanssivat terassilla iltapuvuissaan huolettomina ja näyttävinä.

Taiteilija maalasi freskoon silloisen rakastettuna Vivica Bandlerin tanssin pyörteisiin tumman kavaljeerin kanssa sekä itsensä istumaan viinilasin kanssa etualalle. Juhlat maalla -freskossa on puolestaan kuvattu paratiisimainen idylli maaseudusta ja ihmisten rennosta yhdessäolosta, viulistin soittaessa taustalla.
Juhlaviinien etiketit kertovat upeita tarinoita Tove Janssonin nuoruuden taiteilijaelämästä. Tutustu Toven salaiseen maailmaan – juhlia, kiellettyä rakkautta ja vahvoja naisia.

Freskojen äärellä

Tove Jansson sai tilauksen tehdä Helsingin kaupungintalon ruokasaliin taidekoristelua. 33-vuotias taidemaalari oli kunnianhimoinen - hän halusi tehdä paljon mahtavampaa kuin mitä alunperin häneltä oltiin tilattu, jolloin työn valmistumisaikataulusta tuli todella kireä. Freskoista tuli suoraan jatkumoa Janssonin 1930-luvun satumaisemille ja paratiisin kuvauksille.

Janssonin apuna ensimmäisessä maalauksessa oli konservaattori Niilo Suihko (oik.). Juhlat maalla -teoksen leveys on 5,4 metriä ja Juhlat kaupungissa 4,8 metriä.

©Per Olov Jansson, ©Moomin Characters™
Tove Marika Jansson (1914 – 2001) oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten muumihahmojen luojana. Hän menestyi ensin etenkin kuvataiteilijana ja myöhemmin kirjailijana ja kuvittajana.

Jansson piti itseään aina ensisijaisesti taidemaalarina. Janssonin merkittävintä kuvataiteellista tuotantoa ovat julkiset tilaustyöt ja koristelumaalaukset.

Janssonin 100-vuotisjuhlavuotta vietettiin 2014 ja hän on yksi Suomen tunnetuimpia kansainvälisiä taiteilijoita.
Tutustu Huippukokki Arto Rastaan suunnittelemaan Juhlat maalla -menuun

Juhlat maalla - Voileivät kolmella eri täytteellä

Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kertoo huippukokki Arto Rastas Juhlat maalla -menun alkuruoista eli erilaisin päällystein tarjoilluista ruisleipäsistä.

Siikapyörykät ja siianmätikastiketta

"Juhlat maalla -menun kotimainen kala oli 1900-luvun alussa suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on ehdottomasti myös tämän päivän trendi"

Perinteinen tuhti ja tumma riistapata katajanmarjaperunoilla

Juhlat maalla -menun pääruokana nautitaan riistapataa katajanmarjaperunoilla. Tuhtia riistan makua täydentää Wine Gallery Suomi 100 -punaviini Ranskan Bordeauxista.

Taustalla vahva suomalainen tarina

Vuosisadan viini viestii juhlaa, elämäniloa ja tulevaisuudenuskoa. Juhliminen on parasta yhdessä, tulevaisuus on parasta yhdessä.

Valtioneuvoston kanslian alainen Suomi 100 -hanke on myöntänyt Wine Gallery -viineille virallisen Suomi 100 -aseman, jonka saavat juhlavuoden Yhdessä-teemaa ansiokkaasti toteuttavat ja itsenäisyyden juhlavuotta juhlistavat tuotteet, joiden taustalla on vahva suomalainen tarina.

Wine Gallery -viinien valmistuttaja Altia on Pohjoismaiden ja Baltian johtava alkoholijuomatalo, jonka historia juontaa juurensa Rajamäen hiivatehtaasta vuodelta 1888. Vastuullisuus on meille keskeinen liiketoiminnan tekijä. Haluamme edistää modernia, vastuullista pohjoismaista juomakulttuuria.

Suomi 100 -hanke edellyttää osallistujilta hyväntekeväisyyskohdetta. Wine Gallery -viinit tukevat Helsingin taidemuseota ja sen kautta nuoria taiteilijoita. Lahjoitus menee nuorten taitelijoiden taidehankintoihin eli HAM tukee nuoria taitelijoita hankkimalla heidän töitään kokoelmiinsa.
Tehdään yhdessä #suomi100