Kiinnostus viinimatkailuun kasvaa

Paikallisella ruoka- ja juomakulttuurilla on merkittävä rooli siinä, mihin suomalaiset viininystävät suunnittelevat matkustavansa lomallaan.

Kiinnostus viinimatkailuun kasvaa

Viinimaa.fi:n lukijoille tehdyssä kyselyssä runsas kolmannes vastaajista kertoi paikallisen ruoka- ja juomakulttuurin vaikuttavan paljon matkakohteen valintaan. Tammikuussa tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä yli 2 300 Viinimaa.fi:n sähköisen uutiskirjeen tilaajaa. Puolelle vastaajajoukosta ruoka- ja juomakulttuurilla on vaikutusta matkakohteen valintaan, vaikkei se olisikaan valinnassa ratkaiseva tekijä. Vain kolme prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei paikallisella ruoka- ja juomakulttuurilla ole juuri minkäänlaista merkitystä kohteen valinnassa.

Perinteiset Euroopan viinimaat kiinnostavat eniten

Eri maiden viini- ja ruokakulttuureista ylivoimaisesti eniten kiinnosti Italia (noin 27 % vastaajista). Myös Espanja (noin 16 %) ja Ranska (noin 14 %) nähtiin kiinnostaviksi ruoka- ja viinimaiksi. Näin vastaajat kuvailivat omia suosikkimaitaan:

'_Espanjassa cavat ovat loistavia ja punaviinit mukavan lämmittäviä. Espanjasta tulee mieleen auringon lämpö, kimaltava kuohuviini, lämmin tomaatti ja temperamentti. Ja tietenkin jalkapallo!'

'Voisi ehkä sanoa, että italialaiset eivät syö elääkseen, vaan nauttiakseen ruoasta, hyvästä viinistä ja herkullisista makeista jälkiruuista!'

'Pidän italialaisista punaviineistä ja ruoka tietysti... Jos pitäisi valita yhden maan ruoka, jota pitäisi syödä koko loppuelämänsä, niin valinta olisi todella helppo. Italialaisesta keittiöstä löytyvät kaikki herkkuruoat!'

'Punaviinit erityisesti Espanjassa ja Italiassa sekä samppanja Ranskassa. Hyviin juomiin yhdistyy erinomainen ruokakulttuuri.'

'Parhaimmat ateriani olen syönyt Espanjassa.'

'Espanja on täynnä toinen toistaan hienompia viinitiloja ja ravintoloita, jotka tarjoavat upeita elämyksiä.'

'Toscanan seutu on vaan niin kerrassaan ihana! Toscanan aurinko tuntuu iholla ja viini maistuu huulilla pelkästä ajatuksesta!'

'Italiassa olen juonut maailman parasta punaviiniä, saksalainen valkoviini taas on omaa luokkaansa.'_

Moni on jo käynyt viinimatkalla. Puolet vastaajista kertoi käyneensä joskus viinimatkalla, kuten vieraillut viiniviljelmillä, viinitiloilla tai viinifestivaaleilla. Matkakohteissa korostuivat Euroopan vanhat viinimaat kuten Espanja, Italia ja Ranska, mutta myös uudet viinimaat, esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia, keräsivät mainintoja kuten myös erityisesti valkoviineistään tunnetut Keski-Euroopan maat Itävalta ja Saksa.

Kiinnostus Espanjaan nousussa

Viinimaan kyselyssä Italian jälkeen toiseksi suosituimmaksi maaksi nousi Espanja, ja usealla vastaajalla kiinnostus on kokonaisvaltaista maan kulttuuriin, kieleen, ruokaan ja viineihin liittyvää. Espanja on näkyvästi esillä myös viikonloppuna Helsingissä järjestettävillä Matkamessuilla.

Viinistä ja ruoasta kiinnostuneen matkailijan kannalta esimerkiksi kaupunkilomaan Barcelonassa on helppo yhdistää vierailu puolen tunnin junamatkan päässä olevalle cava-tilalle. Penedèsissä, Sant Sadurnin kylässä sijaitseva Codorníun viinitalo on cavan valmistuksen pioneeri. Alkon toiseksi myydyimmäksi kuohuvaksi viime vuonna noussut Codorníu Clásico Sec onkin yhä useammalle ’se ainoa oikea cava’. Codorníun eleganteissa cavoissa maistuu vuosisatojen kokemus. Codorníun pääviinintekijänä toimii arvostettu Bruno Colomer, jonka hienostunut ja talon viinintekofilosofiaa kunnioittava kädenjälki näkyy läpi koko viinitalon.

Kuohuvan ystävälle 450-vuotias viinitalo upeine, historiaa huokuvine kellareineen on lähes pakollinen vierailukohde. Viinitilavierailun kohokohta on vierailu yli 30 kilometriä kattavassa kellariluolastossa, jonka suunnittelusta vastasi modernistien kärkinimiin kuulunut Josep Puig Gadalfach.

Kellareihin pääsee tutustumaan kätevästi pienellä junalla tehtävällä kiertoajelulla. Tummat, pitkien pullorivistöjen reunustamat tunnelmalliset kellarikäytävät on nimetty hauskasti joko viinitalon tai viinitalon historiaan vaikuttaneiden merkkihenkilöiden tai esimerkiksi suurkaupunkien, kuten Lontoon ja Buenos Airesin, mukaan. Kiertoajelulla pysähdytään mm. Anna de Codorníun kunniaksi rakennetulle muistomerkille. Codorníu-suvun viimeisen jälkeläisen kunniaksi lanseerattiin vuonna 1984 Anna de Codorníu -sarja. Anna de Codorníu oli viinitalon ensimmäinen cava, jossa käytettiin Chardonnayta.