Mitkä ovat vuoden 2016 juomatrendit ja trendijuomat?

Mitkä trendijuomat nousevat tänä vuonna suomalaisten huulille? Entä millaisia juomatrendit ovat nyt in? Altia Akatemian valmentaja ja huippubaarimestari Mikael Karttunen antaa vastaukset.

Mitkä trendijuomat nousevat tänä vuonna suomalaisten huulille? Entä millaisia juomatrendit ovat nyt in? Paras henkilö vastaamaan kysymyksiin on Altia Akatemian valmentaja ja huippubaarimestari Mikael Karttunen, joka seuraa työkseen juomatrendejä. Mikael on myös tiiviisti mukana Altian innovaatiotiimissä suunnittelemassa ja toteuttamassa uusia juomia ja drinkkejä.

'Vanha kunnon' blenderi tekee paluun-Blenderit ovat loistaneet poissaolollaan cocktail-baareissa, mutta nyt ne ovat tulossa takaisin, Mikael kertoo.Sileäksi surautettavan frozen-juoman pohjana on klassikkodrinkki, johon lisätään hedelmää tai marjoja antamaan makua ja väriä sekä sokeria ja jäämurskaa. Näin syntyvät esimerkiksi frozen daiquirin ja frozen margaritan kaltaiset klassikot.

Drinkkikin voi olla terveellinen?Tiesitkö, että hedelmä- ja vihersmoothieistakin saa oivallisia drinkkejä? -Todella simppeli juoma syntyy yhdistämällä jogurttia, banaania, kotimaisia marjoja ja lirauksen suomalaista Rooftop Garden -mustikkalikööriä.Vihermoothiesta taas saa miedon drinkin lisäämällä siihen esimerkiksi viiniä. Googlaamalla löytää lisää hyviä ohjeita, jos haluaa kokeilla.-Terveellisyys on viime aikojen iso megatrendi, joka vaikuttaa alkoholiinkin. Yhä enemmän halutaan juomia, joissa on vähemmän alkoholia. Lisäksi kiinnitetään huomiota raaka-aineiden terveellisyyteen ja laatuun. Uskon, että yhä useammat baaritkin alkavat tarjota juomia, joissa on jokin terveysaspekti.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa!Suolatrendi tulee näkymään kahdella eri tavalla: Suolaa voidaan käyttää ihan pieni määrä korostamaan juoman hedelmäisyyttä. Toisena trendinä tulevat juomat, joiden makumaailma on ruokamainen.-Drinkeissä ei enää liikuta vain makea–hapan-akselilla. Juoman voi tehdä vaikka gazpacho-keiton pohjalta.

Vermutin comeback-kiertueVieläkö muistat vermutin? Tämä mausteinen väkevä viini kannattaa nyt painaa mieleen.-Maailmalla vermutit ovat olleet trendikkäitä jo jonkin aikaa. Tänä vuonna uskon niiden nousevan Suomessakin enemmän valtavirtaan. Tai oikeastaan vermutit tekevät paluun, sillä nehän olivat meillä suosittuja joskus 60–70-luvuilla.-

Lautaselta lasiinViime aikoina juomatrendit ovat kiertäneet 'keittiön kautta'. Asiat, jotka ovat ruuassa trendikkäitä, siirtyvät myös juomapuolelle. Ajatellaanpa vaikka viime vuosien hittivihannesta lehtikaalia.-Muutama vuosi sitten ei olisi voinut kuvitellakaan, että karvaan makuisesta lehtikaalista tulee trendikästä. Pikku hiljaa sen makuun kuitenkin totuttiin. Samalla tavalla bitter-makuihin on totuttu juomissa. Ilmiöstä kertoo esimerkiksi ipa-oluiden suuri suosio. Viineistä taas hapokkaat pinot noir –rypäleistä valmistetut punaviinit jatkavat kovaa nousuaan. Suomalaisten maku kehittyy koko ajan.

Aitoa ja luomua sen olla pitääTietynlainen artesaanihenki, käsin tekeminen ja alkuperäiset valmistusmenetelmät sekä lähituotanto ovat olleet trendikkäitä jo pitkään. Mikael Karttunen mainitsee Rooftop Garden -liköörin, jossa on käytännössä pelkästään suomalaisia luomuraaka-aineita kuten kainuulaista luomusertifioitua metsämustikkaa.-Kaikki meillä valmistetut juomat sekoitetaan ja pullotetaan Rajamäellä, 40 kilometrin päässä Helsingistä. Tällöin tuotteiden laatukin on helpompi todentaa.'