Valion juhlavuoden kunniaksi julkaistu ruokakirja pitää sisällään rakastettuja klassikoita sekä uusia suosikkeja, niin suolaista kuin makeaa. Kaikki reseptit ovat Valion ammattilaisten käsialaa.
Onnen murusia -kirjasta kertoo projektia koordinoinut Valion Senior Content Specialist Anna Jalas-Karjalainen ja jakaa lukijoillemme kirjan ohjeen talvisesta tuorejuustotangosta.
– Valio juhlii tänä vuonna 120-vuotista taivaltaan, ja halusimme juhlistaa tätä merkkipaalua julkaisemalla keittokirjan – edellisestä Valion keittokirjasta onkin hetki vierähtänyt. Keittokirja tuntui sopivalta tavalta juhlistaa yhteisiä hetkiä, sillä parhaat muistot syntyvät usein juuri yhteisen pöydän äärellä.
Reseptien takana ovat Valio Koekeittiöiden ammattilaiset, joten lukija voi luottaa siihen, että ohjeet todella toimivat.
Onnen murusia -keittokirjan ideana ovat elämän pienet ja suuret jaetut hetket. Reseptit on koottu näiden hetkien ympärille. Luvassa on herkkuja niin aamiaiselle, arjen pyörteisiin, takkatulen lämpöön kuin kesäillan laituripalallekin, juhlahetkiä unohtamatta.
Mukana on runsaasti inspiroivia ideoita ja käytännöllisiä vinkkejä. Reseptien takana ovat Valio Koekeittiöiden ammattilaiset, joten lukija voi luottaa siihen, että ohjeet todella toimivat.
– Onnen murusia on suunnattu niin kiireistä arkea eläville kotikokeille kuin intohimoisille herkuttelijoillekin. Siitä löytyy runsaasti helppoja ja nopeita reseptejä, mutta hifistelijällekin löytyy haastetta esimerkiksi treffimenun hurmauspäivälliseltä ja kakkuresepteistä. Halusimme juhlistaa suomalaisen ruoan tarinaa ja monipuolisia makuja, jotka kestävät aikaa.
Mukana on rakastettuja klassikoita sekä uusia suosikkeja, niin suolaista kuin makeaa. Resepteissä kokataan Valion klassikkotuotteilla kuten voilla ja kermalla, ja mukana ovat myös rakastetut suosikit Valio AURA® ja Valio Koskenlaskija®. Uutta lehteä kääntävät kasvipohjaiset tuotteet ja reseptit, niitäkin löytyy Valiolta runsaasti.
Mukana ovat myös rakastetut suosikit Valio AURA® ja Valio Koskenlaskija®
Onnen murusia tarjoaa inspiraatiota sekä herkullisia ja luotettavia ohjeita kaikille, jotka haluavat nauttia hyvästä ruoasta – arjessa ja juhlassa.
– Toivon, että jokainen löytää kirjan resepteistä omat suosikkinsa – niin arkeen kuin juhlaan. Lisäksi kirjan visuaalinen ilme on levollinen ja kaunis, sitä on ilo selata.
Olen tähän mennessä ehtinyt testaamaan resepteistä kardemummakierteitä, Koskenlaskija-kanakeittoa ja mätidippiä. Kaikki ovat olleet ihanan makuisia. Oma suosikkini on crème fraîche -pohjainen mätidippi, jota aion tarjota loppuvuoden illanvietoissa. Se on helppo, herkullinen ja sopii moniin tilanteisiin. Seuraavaksi testiin menee ihanan tuhti ja täyteläinen suklaa-espressomutakakku!
Tarjoile tämä helposti valmistettava juustoherkku erilaisten keksien kanssa.
1 rs (200 g) Valio Viola® -ruohosipulituorejuustoa
½ ps (à 150 g) Valio cheddar -juustoraastetta
½ dl pekaanipähkinöitä
½ dl kuivattuja karpaloita
½ ruukkua ruohosipulia
Yhdistä tuorejuusto ja juustoraaste kulhossa, sekoita tasaiseksi. Lusikoi juustoseos tuorekelmun sisään ja pyörittele tiiviiksi tangoksi. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Rouhi pähkinät hienoksi rouheeksi. Hienonna karpalot ja ruohosipuli. Yhdistä pähkinät, karpalot ja ruohosipuli syvällä lautasella. Poista tuorejuustotangosta kelmu ja pyörittele juuston pinta kauttaaltaan ripotteessa.
Onnen murusia -juhlakirjan kustantaja on Cozy Publishing Oy. Kirjan visuaalisuudesta ja valokuvista vastaa Lontoon kirjamessujen yhteydessä vuonna 2023 kansainvälisesti palkittu graafikko-valokuvaaja Viola Virtamo. Kirja on käännetty myös englanniksi.
19.11.2025