Ruokaystävät - uudenlainen ruokakirja

Sisällöntuottaja ja bloggaaja Pia Alapeterin esikoisruokakirja Ruokaystävät on tarkoitettu kaikille, jotka syövät joskus yhdessä. Kirjan sivut täydentyvät ystäväkirjan tyyliin sitä mukaa kun annat ystäviesi täyttää ruokamieltymyksiään.<br><br>

Ruokaystävät - uudenlainen ruokakirja

Mistä uudessa kirjassasi on kyse ja mistä sait siihen inspiraation?

Idea kirjaan syntyi tilanteessa, jossa jälleen kerran jouduin kysymään ystäviltäni heidän ruokavalioitaan yhteistä illallista varten. Ajattelin, kuinka kätevää olisi, jos kaikki allergiat, inhokit ja mieltymykset olisi kirjattu yhteen paikkaan, josta ne voisi tarpeen tulle tarkistaa.

Samoihin aikoihin törmäsin uutiseen, jonka mukaan suomalaiset syövät yhdessä yhä harvemmin, Euroopan mittakaavassa Suomi roikkui hännänhuippuna. Haluan kirjallani kannustaa yhdessä syömiseen matalalla kynnyksellä ja samalla vähentää yksinäisyyttä.

ruokaystavat_9n0a1362_netti
Kuva: Sini Kramer

Näinä aikoina saman pöydän ääressä voi aterioida myös verkon välityksellä ja vaihtaa kuulumiset lusikoiden lounasta ruudun ääressä ystävien seurassa. Kirjan kansien väliin kasvaa vähitellen illalliskutsujen, mökkiviikonloppujen ja arkisten ateriahetkien tuiki tarpeellinen tietokanta, joka listaa ystävien ruokavaliot ja allergiat, lempiruoat ja inhokkiainekset.

Ystäväkirjan aukeamilla leikitään pilke silmäkulmassa kumman kaata ja kysytään onko selleri uhka vai mahdollisuus.

Enää ei tarvitse arvailla, kuinka moni vieraista juo teetä, kuka rakastaa korianteria, mitä kasvimaitoa kenenkin kahvi kaipaa, mitä viiniä kukakin suosii tai millainen ruokalahja sopii sankarille.

Täytettävien sivujen lisäksi Ruokaystävät pitää sisällään lyhyitä ja kannustavia tositarinoita yhdessä syömisen tilanteista sekä elämäni varrella mukaan tarttuneita luottoreseptejä. Lopussa on vielä vinkkejä, jotka madaltavat kynnystä ja helpottavat kokoontumista yhteisen pöydän ympärille.

Millaisille ruoanystäville kirjasi on tarkoitettu ja miksi se olisi hyvä lahja – joko itselle tai ystävälle?

Ruokaystävät on tarkoitettu kaikille, jotka syövät joskus yhdessä. Se on loistava lahja ystävälle, valmistuvalle, synttärisankarille tai vaikka hääparille. Täytä ensimmäinen aukeama omilla tiedoillasi, kääri kirja pakettiin ja liitä korttiin lupaus yhdessä syömisestä, tavalla tai toisella!

Mikä ruokaohje kirjassa on erityisesti lähellä omaa sydäntäsi ja miksi?

Resepteistä tärkein on ensimmäisenä esitelty Mummoystävän omenapiirakka. Piirakan leipomisen on minulle opettanut elämäniloinen 94-vuotias rouva, johon olen tutustunut SPR:n ystäväpalvelun kautta.

omenapiirakka
Kuva: Sini Kramer

Rapeassa piirakassa tiivistyvät suomalainen ruokakulttuuri, satokauden parhaimmat raaka-aineet, yhdessä syömisen tärkeys, kokoontuminen saman pöydän ympärille ja ikäpolvien yli ulottuva ystävyys.

Kirjailija Pia Alapeteri

Kirjailija Pia Alapeteri

Pia Alapeteri on entinen kustannustoimittaja ja nykyinen tarinankertoja, joka rakastaa pitkiä illallisia ja pieniä piknikhetkiä. Hän asuu Helsingissä, mutta upottaa kätensä savolaisen mökkipihan multaan aina mahdollisuuden tullen. Tutustu Pian blogiin: piapas.com

Osta kirja lahjaksi itselle tai ystävälle>