Uusi alkoholilaki voimaan – mitä se tarkoittaa?

Tämän vuoden alusta astui voimaan uusi alkoholilaki, joka toi muutoksia niin ruokakauppojen tarjontaan kuin ravintoloiden aukioloaikoihin. Mitkä ovat uuden lain olennaisimmat muutokset?<br>

piccolot

Näin viilennät viinipullon nopeasti

Miten kylmänä kuohu- ja valkoviini kannattaa tarjota? Tutustu vinkkeihin, miten saat viinipullon nopeasti kylmäksi. Lue myös lopussa, miten avattu pullo on parasta säilyttää.

Lue lisää

Uusi alkoholilaki sallii nyt enintään 5,5 %:n vahvuisten alkoholijuomien myymisen vähittäiskaupoissa, kun raja oli aiemmin 4,7%. Ruokakaupoista voi siis ostaa aiemman valikoiman lisäksi vahvempia oluita, siidereitä, mietoja viinejä sekä etanolipohjaisia juomasekoituksia kuten eri tyyppisiä long drink - ja Ready To Drink eli RTD-juomia.

Lakimuutoksen myötä kaupoissa voi olla myynnissä juomia, jotka sisältävät väkevän alkoholijuoman tuotenimen, mutta niiden markkinointi ja mainonta on edelleen kiellettyä. Uusi laki sallii väkevien tuotteiden tuotekuvien ja -tietojen näyttämisen nykyisin myös alkoholinvalmistajien ja -maahantuojien verkkosivustoilla, kun aiemmin nämä tiedot löytyivät ainoastaan Alkon sivuilta.

Päivittäistavarakauppojen lisäksi muutos koskee myös mm. kioskeja, huoltamoita ja myymäläautoja.

Ravintoloiden anniskeluun ja aukioloihin vapautuksia – Happy Hour takaisin

Ravintoloita koskeva alkoholilaki tulee voimaan asteittain 1.3.2018 mennessä. Jatkossa ravintolat voivat päättää vapaasti aukioloaikansa, mutta anniskelua saa olla korkeintaan klo 4.00 asti. Eli ravintola X voi olla halutessaan auki tämän jälkeenkin, mutta ei enää myydä klo 4.00 jälkeen alkoholia. Ravintoloiden A- ja B -oikeudet poistuvat eli kaikki ravintolat voivat päättää vapaasti valikoimansa.

Lakimuutos sisältää myös sen, että tilattavien juomien määrä vapautuu aiemmasta eli esimerkiksi drinkin voi tilata tuplana ja alkoholia voi myydä luotolle. Myös Happy Hour ja niiden mainostaminen on jälleen sallittua ravintoloille.

11.01.2018