Sigurd Wongraven – monilahjakas artisti ja viinintekijä
Tutustu miten norjalainen artisti Sigurd Wongraven on hurmannut kymmenettuhannet pohjoismaiset viininystävät nimeään kantavilla viineillään. Löydät Wongraven-viinit nyt myös Alkon valikoimasta.
Monilahjakkuus Sigurd Wongraven tunnetaan alun perin black metal yhtye Satyriconin solistina, soittajana ja säveltäjänä. Norjassa 1990-luvulla perustetun yhtyeen viimeisin suuri kiertue oli vuonna 2024 Latinalaiseen Amerikkaan. Viimeiset 15 vuotta Sigurd on keskittynyt musiikin lisäksi samalla intohimolla viinien valmistukseen – ja sitä ennen vuosikausia viinien opiskeluun. Wongraven-viinejä on myyty viinintekijän kotimaassa Norjassa vuodesta 2010 alkaen ja Saksan Pfalzista tuleva Riesling-valkoviini on Norjan myydyimpiä. Nyt Sigurdin viinit löytyvät myös Suomesta valikoiduista ravintoloista tai Alkon verkkokaupasta.
Viinin blendaaminen kuin musiikin säveltämistä
– Olen ammattimuusikko – se veri kiertää suonissani ja on koko pohja elämälleni. Musiikin lisäksi olen vuosien saatossa kehittänyt syvän intohimon viineihin ja nyt viimeiset 15 vuotta valmistanut niitä itselleni rakkailla viinialueilla, Italian Piemontessa, Saksan Pfalzissa ja Ranskan samppanjassa. Valmistan nimeäni kantavia viinejä nimen omaan viini-ihmisenä, en muusikkona, Sigurd kertoo.
Haluan tehdä viinejä lopun ikääni, kun siihen kerran ryhdyin. Teen kaiken minkä aloitan erittäin sitoutuneesti.
Sigurd blendaa kaikki viininsä itse eli [JV1] maistelee kattavasti eri tarhojen ja palstojen rypäleistä tehtyjä viinejä, joista hän blendaa lopullisen viininsä. Osa näistä viineistä on käynyt terästankeissa, osa kenties tammitynnyreissä. Jokaisen tarhan kasvuolosuhteet tuovat omat ominaisuutensa viinin aromimaailmaan ja rakenteeseen. Vaatii suurta osaamista yhdistää jopa 80 eri viiniä lopulliseen blendiin, joka sitten pullotetaan[JV2] .
Yli 25 vuotta sitten parikymppisenä muusikkona viineistä kiinnostunut Sigurd on kartuttanut ymmärrystään mm. viinialan kursseilla ja tutkinnolla (WSET Diploma), verkostoitumalla ja vierailemalla lukuisilla viinitaloilla viinintekijöiden vieraana, lukemalla viinialan kirjallisuutta ja tietenkin maistamalla yhä uudelleen ja yhä enemmän. Viininvalmistuksen lisäksi hän mm. luennoi sommelier-opiskelijoille ja pitää viinitastingeja.
Minua näkee paljon tulevaisuudessa myös Suomessa, sillä haluan kertoa henkilökohtaisesti intohimostani ja viineistä.
– Viinin blendaaminen on kuin musiikin säveltämistä eli aloitat täysin tyhjästä rakentamaan kokonaisuutta kerros kerrokselta, Sigurd kertoo. – Miten haluat ilmaista esimerkiksi musiikin melankolian, millä instrumenteilla ja tempolla? Eri tapoja kokeilemalla osa tuntuu hyvältä ja osa ei – niitä hiotaan eteenpäin ja luodaan uusia elementtejä toistensa päälle kunnes kokee Ahaa-elämyksen.
– Viinin blendaamisessa mietin aluksi, miltä haluan lopputuloksen maistuvan lasissa ja miten haluan ilmaista viinin kasvuympäristöä, millaista hedelmäisyyttä, luonnetta, hapokkuutta tai rakennetta haluan viiniini. Blendausprosessi sisältää paljon päätöksentekoja matkan varrella. On tärkeä ymmärtää, että kaikki eivät voi pitää omasta lopputuloksestani. Haluan pysyä uskollisena omalle viinifilosofialleni ja ideoilleni ja yhdistää ne uteliaisuuteen muiden asiantuntijoiden mielipiteitä kohtaan. Olen matkan varrella avoin tutkimaan viineihini perehtyneiden asiantuntijoiden antamia vinkkejä – haasteellista on se, milloin kuuntelen muita ja milloin sanon ei heidän ideoilleen, Sigurd nauraa.
Mielenkiinnon kohteeni ovat seurausta useista peräkkäisistä tapahtumista ja kokemuksista, jotka rakentuvat pitkäjänteisesti.
Punaviineistä Italian Piemonte ensirakkautena
– Ei ole sattumaa että olen valinnut viinieni alkuperäksi nämä kolme viinialuetta, Italian Piemonte, Saksan Pfalz ja Ranskan samppanja, jotka edustavat sitä mistä olen viineissä kiinnostunut. Samppanja oli ensimmäinen tuttavuuteni viinien maailmaan ja punaviineistä Piemonte ensirakkauteni, johon minulla on erityinen suhde. Saksan Riesling-viinit ylipäätään kiehtovat minua ja Pfalz vastasi ilmastonsa ja maaperänsä ansiosta parhaiten aluetta valmistaa laadukasta Rieslingia.
Piemonten viinialue sijaitsee Pohjois-Italiassa ja tunnetaan mm. upeista Barolo-punaviineistään ja ryhdikkään tanniinisesta Nebbiolo-rypälelajikkeesta.
– Tunnen sisälläni suurta yhteenkuuluvuutta Piemonten ihmisten ja alueen kanssa, sen upea luonto ja maisemat merkitsevät minulle todella paljon. En koe olevani Piemontessa vierailija, vaan se tuntuu aina kuin kodilta.
Barolon DOCG-laatuluokitetulla viinialueella Verdunon kylässä sijaitsee Monvigliero-niminen viinitarha, joka on yksi Barolon arvostetuimmista. Wongraven Barolo Monvigliero DOCG edustaa tyylikkyydellään Wongraven-viinien parhaimmistoa. Syvän täyteläinen ja aromaattinen punaviini runsaan hedelmäisellä makupaletilla on saatavilla valikoiduista fine dining -ravintoloista Suomessa.[JV3]
Koen että kaikilla viinimarkkinoilla toimii sama lähestyminen eli luotettavuus, uskottavuus, rehellisyys ja nöyryys. Haluamme jakaa positiivisia kokemuksia viinistä nyt myös Suomessa.
Niinikään Piemontessa pääasiallisesti Barolon ja Barbarescon viinialueilla kasvaneista rypäleistä valmistetaan Wongraven Alleanza Langhe Rosso.
Tämän viinin blendiin Sigurd valitsee pääasiallisesti alueen toista tärkeintä punaviinilajiketta Barberaa, sekä Nebbioloa ja joinain vuosina myös Dolcettoa. Mehukkaan ja raikkaan keskitäyteläisen punaviinin maussa aistii kirsikoiden, lakritsin juuren ja kukkien aromeja. Se sopii nautittavaksi sellaisenaan sekä erityyppisten ruokien kanssa kuten paikalliseen tapaan pastan, pizzan, risoton ja erilaisten liharuokien kanssa.
– Musiikkini on sellaista, josta itse pidän. Sama pätee viineihini ja olen aina ollut suuri kuivien Rieslingien fani. Lounais-Saksassa noin puoli tuntia Ranskan rajalta sijaitsevalla verrattain viileällä Pfalzin viinialueella kasvavat Wongraven Morgenstern Riesling -viinin rypäleet. Ensimmäinen vuosikertani oli 2013 ja viini on kymmenessä vuodessa kasvanut yhdeksi Norjan myydyimmistä. Olemme aavistuksen kilpailijoitamme kalliimpia, mutta pullon sisältö on parempi eli sillä on omassa luokassaan mielestäni paras hinta-laatusuhde.
– Rieslingin kuuluu olla aina raikasta – fresh – mutta monissa viineissä hapokkuus on liian korkealla suhteessa runsauteen. Pfalzin viileämmässä ilmastossa rypäleet saavat kypsyä pidempään, niin että valmis viini on alkoholimäärältään 12,5 % ja viinin ominaisuudet ovat hyvässä tasapainossa. Useat blendiin valitsemistani ’pohjaviineistä’ ovat luomua, mutta viini ei kokonaisuudessaan ole virallisesti luomua.
– Aikoinaan parikymppisenä matkustin Ranskan Rivieralla ja olin ensimmäistä kertaa tyttöystäväni kanssa hienossa ravintolassa. Halusin pihvin kanssa ehdottomasti samppanjaa ja ravintolan sommelier oli innoissaan: Samppanja sopii kaiken ruoan kanssa!
Blanc de Noir eli sataprosenttisesti Pinot Noir -rypäleistä valmistettu samppanja Champagne Sigurd Wongraven Brut tulee Champagnesta Les Riceys -kylästä Côte des Barin alueelta, joka on erityisen tunnettu upeista Pinot Noir -samppanjoista.
– Pinot sopii hyvin tälle alueelle, joka on hieman lämpimämpi kuin Champagnessa yleisesti. Koska rypäleet kypsyvät lämmön ansiosta paremmin, lopullisen samppanjan dosage eli lisätyn sokeri määrä on kohtuullinen ja samppanjassani onkin sokeria vain 3-5 grammaa litrassa, kun usein samppanjoissa on 6 grammaa. Kolmesta neljään vuotta sakan päällä kypsytystä riittää, sillä pidän tasapainoisista samppanjoista.
Luomurypäleistä valmistettu vastuullisuussertifioitu samppanja on saatavilla valikoiduista ravintoloista Suomessa.
Balanssi on tärkeää paitsi viineissä myös elämässä
– Kiertueeni vievät tietysti oman huomionsa ja samoin viininvalmistus. Silloin kun en ole tiiviisti tietyssä paikassa, jaan aikani priorisointijärjestyksessä eri työtehtäviini. En kuitenkaan työskentele vuorokauden ympäri, vaan elämässä pitää olla tietty tasapaino asioiden välillä.
– Lapset tulevat minulle aina ensin. Olen kahden kouluikäisen pojan isä ja haluan olla tiiviisti mukana heidän elämässään ja urheiluharrastuksissaan. Valmennan nuoremman poikani jalkapallojoukkueessa, olen itsekin pelannut aikoinaan useamman vuoden. Luonto, patikointi ja hiihto ovat minulle tärkeitä. Nautin käydä taidenäyttelyissä ja syödä hyvissä ravintoloissa. Olen suuri moottoriurheilufani ja harrastanut sitä jonkin verran jo vuosia.
Löydän ajan kaikkeen, koska rakastan sitä mitä teen.