Rakkaudesta Riojaan - viinimatka kaikille aisteille

Espanjan Rioja on yksi viinimaailman klassikkoalueista, mutta huippuviiniensä lisäksi se on myös loistava ruoka- ja kulttuurimatkakohde. Kokosimme muutamia vinkkejä Riojan ystäville.

Faustinon viinitarha

Rioja sijaitsee Espanjan pohjoisosassa ja lähin kaupunki johon kannattaa lentää on Guggenheim-museostaan tunnettu Bilbao. Suomesta ei toistaiseksi ole suoria lentoja Bilbaoon, mutta esimerkiksi Lufthansan Münchenin kautta kulkevalla välilennolla matka taittuu suhteellisen vaivattomasti.

Bilbao on paljon muutakin kuin se kuuluisa Guggenheim-museo – Baskimaalla sijaitsevan kaupungin historia on värikäs, kulttuuritarjonta laaja ja ruokakulttuuri korkeatasoinen ja kaikkien kukkarolle sopiva. Riojan viinien ystävän kannattaa siis ehdottomasti viettää kaupungissa ainakin päivä ennen suuntaamista suosikkiviiniensä perään.

Vinkki Riojan Logroñoon

Valitse ensimmäiseksi illaksi yösija parin tunnin matkan päässä Bilbaosta sijaitsevasta, Riojan alueen suurimmasta kaupungista Logroñosta, josta matka sekä Rioja Altaan että Rioja Alavesaan on suhteellisen lyhyt. Logroñossa kannattaa mennä iltasella vanhan kaupungin kujille tapas-hoppingiin eli tekemään makukierros eri tapas-baareissa ja ravintoloissa.

Monet tapas-baareista ovat erikoistuneet muutamaan eri tapas-lajiin, joten kannattaa kysellä suosituksia joko muilta tapas-hyppelijöiltä, tarjoilijalta tai sitten suunnistaa rohkeasti ruokalistan mukaan. Tapas ja esimerkiksi pieni lasi viiniä maksavat vain muutaman euron, halutessaan voi valita myös pienen lasillisen olutta.

Kun kulttuurinnälkä on tyydytetty, on aika jatkaa matkaa Riojaan. Espanjassa vuokra-autot ovat suhteellisen edullisia ja auto on itseasiassa kaikista kätevin kulkuväline liikkua eri viinialueiden välillä. Rioja on yksi maailman arvostetuimmista klassisista viinialueista, joka koostuu kolmesta eri ala-alueesta: Rioja Alavesa, Rioja Alta ja Rioja Baja. Näistä kahdella ensiksi mainitulla sijaitsevat Riojan klassisimmat viinitalot, joista alueeseen tutustuminen kannattaa aloittaa.

Logronon vanhan kaupungin kujilla on suosittua tapas hopping
Logronon vanhassa kaupungissa kannattaa tehdä tapas hopping eli nauttia kussakin tapas baarissa yksi tapas-laji ja siirtyä sitten seuraavaan. Useimmat tapas-baarit ovatkin erikoistuneet yhteen annokseen, joka sopii nimenomaan tapas hoppingiin.

Unohtumattomia elämyksiä Harossa

Seuraavaksi kannattaa suunnata Rioja Altaan ja siellä Haron kaupunkiin, joka kuuluu osaksi myös Riojan ’viinitiehen’ ja jossa alueen viinihistoria on käsin kosketeltava. Haroa pidetäänkin alueen viinipääkaupunkina. Kaupungissa kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan yöpyä, ja varsinkin jos saa huoneen historiallisesti mielenkiintoisesta Hotel Los Agustinosista.

Hotellin historia on vähintäänkin värikäs: umpinainen rakennus oli alun perin luostari, sitten vankila, minkä jälkeen se muutettiin sotilassairaalaksi ennen muuntautumistaan upeaksi neljän tähden hotelliksi. Jos ennen sisäpihalla jaloittelevat vangit raapustivat nimiään hiekkakivipilareihin, tänä päivänä viininystävä voi nauttia vaikkapa upean lounaan sisäpihalla. Lue lisää: http://hotellosagustinos.com/

Kompaktin kokoinen Haro on loistava paikka tutustua klassisiin viinitaloihin, joita kaupungissa riittää ja vieläpä kätevästi rautatieaseman vieressä. Sananmukaisesti kaupunki elää viinistä ja kukkulaista kaupunkia ympäröivät viinitarhat joka puolelta.

Viinitaloista kannattaa valita heti rautatieaseman vieressä sijaitseva Bodegas Bilbainas, jonka historia juontaa 1800-luvun puoliväliin Bordeaux’hon ja alueen viiniköynnökset tuhonneeseen viinikirvaan. Tuolloin joukko viinintekijöitä saapui Riojaan ja perusti sinne viiniyhteisön, josta tuli monen viinitalon koti. Yksi näistä oli Bodegas Bilbainas, josta on tullut todellinen Rioja-klassikko.

Bodegas Bilbainas, Vina Pomal, Haro
Bodegas Bilbainasin viinitalo on upea nähtävyys ja se sijaitsee heti Haron rautatieaseman vieressä, josta viinit on ollut kautta aikojen kätevä lastata matkaan.

Yksi Bodagas Bilbaínasin toimintaa alusta asti leimanneista tekijöistä on kasvuympäristön eli terroirin syvällinen ymmärtäminen ja kunnioittaminen. Sen viineillä on vahva yhteys kotiseutuunsa, mikä näkyy myös viinien nimissä. Huomionarvoinen viini on vuodesta 1908 valmistettu Viña Pomal Reserva, joka on klassinen esimerkki viinitalon esimerkillisestä osaamisesta Reserva-laatuisten punaviinien valmistuksessa.

Riojan matkaan kannattaa valmistautua etukäteen tutustumalla espanjalaiseen ruokakulttuuriin ja tietysti viineihin. Alkosta löytyvät Faustinon viineistä erinomainen valikoima ja Bodegas Bilbainasilta Viña Pomal. Matkan jälkeen voitkin järjestää ystävillesi Rioja-iltaman, katso vinkkejä miten teet herkulliset ja helpot tapakset.

Elämyksellinen viinikellarikierros

Elämyksellinen viinikellarikierros

Kierros Bodegas Bilbainas -viinitalon hiljattain entisöidyssä yli satavuotiaassa viinivalmistamossa on sykähdyttävä: maanalaisissa vanhoissa viinikellareissa on paksu kerros mustanharmaata hometta seinillä. Hauskana yksityiskohtana homerihmastoa kasvaa jopa kattolampussa – tätä kellarikierrosta et taatusti unohda! Kierroksen jälkeen kannattaa maistaa talon upeaa Viña Pomal -kuohuviiniä.

Katso vierailuaikataulut Bodegas Bilbainas –viinitaloon>