Espanja - viinejä maan ja taivaan väliltä

Espanja hurmaa erityisesti syvänpunaisilla punaviineillään, mutta viinimatkailijan kannattaa maistella myös paikallista cavaa, valkoviiniä ja sherryä. Maan lukuisille viinituotantoalueille helppo pistäytyä.

Espanja - viinejä maan ja taivaan väliltä

Korkealta Pyreneiden vuoristosta Atlantin valtameren rannikolle asti ulottuva Iberian niemimaa tarjoaa matkailijalle paitsi aurinkoa, rantoja, kaupunkeja ja nähtävyyksiä, myös upeita viini- ja ruokaelämyksiä ja vierailuja viinitiloilla. Espanja tarjoaa viiniköynnökselle erilaisia hedelmällisiä kasvuympäristöjä, jotka soveltuvat niin raikkaiden valkoviinien, tuhtien punaviinien kuin hunajaisen makeiden jälkiruokaviinien valmistukseen.

Vuosituhansien viiniperinteet

Espanjassa on viljelty viiniä jo reilusti ennen länsimaisen ajanlaskun alkua ja se on säilynyt tärkeänä elinkeinona läpi eri hallitsijoiden ja sotien. Viimeisimpänä diktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen Espanjan muuttuessa demokratiaksi viinikauppa on noussut kukoistukseen.

Uuden ajan myötä monet aiemmin kansainvälisille viininystäville tuntemattomat alueet ovat nostaneet profiiliaan ja tulleet yleisesti tunnetuiksi. Myös uusia, moderneja valmistusmenetelmiä on otettu käyttöön. Esimerkiksi Luoteis-Espanjan valkoviinit ja Prioraton rakenteikkaat punaviinit ja virkeästi kuplivat cava-kuohuviinit ovat nykyään arvostettuja myös kansainvälisesti.

Viini- ja ruokaelämyksiä joka puolella Espanjaa

Olipa Espanjan matkakohde tai matkan tarkoitus mikä tahansa, siihen on helppo yhdistää ruoka- ja viinielämykset. Kataloniassa voit maistella kuplivaa cavaa, kun taas Riojan ja Ribera del Dueron viinialueilla nautit puolestaan tummaa tempranillo-punaviiniä. Valkoviineihin mieltyneen matkakohde on Luoteis-Espanjan Galicia. Jälkiruokaviini sherryä taas on puolestaan tarjolla esimerkiksi Espanjan lounaisosassa Andalusiassa Jerezin alueella. Paikalliset ravintolat tarjoavat oivan kattauksen viini- ja ruokakulttuuria, mutta viinialueillekin pääsee vierailulle vain lyhyen ajomatkan päässä.

Espanjassa on miellyttävä Välimeren ilmasto läpi vuoden ja auringon lämpöön pääsee myös talvella. Viinimatkalle kannattaa suunnata syksyllä elonkorjuun aikaan, jolloin monissa kylissä ja kaupungeissa järjestetään elonkorjuujuhlia.

Katalonia

Cava-kuohuviinistä tunnetun alueen viinikulttuurin juuret ovat jo 200-luvulla ennen länsimaisen ajanlaskun alkua. Roomasta Ranskan halki Espanjan pohjoisosiin saapuneet valloittajat ymmärsivät, että Välimeren rannikkoseutu tarjoaa ihanteelliset viljelyolosuhteet, joten he istuttivat viiniköynnöksiä eri puolille Kataloniaa. Katalonialaisten viinintekotaito kehittyi vuosisatojen aikana. Kertomuksen mukaan, katalonialainen fransiskaanimunkki Francesc Eiximenis ylisti keskiajalla kotiseutunsa viinejä ja kertoi niiden olevan tummia ja tuhteja – ja jopa niin voimakkaita, että niitä pitää laimentaa vedellä.

Katalonialaiset viinit tulivat tunnetuksi maakunnan rajojen ulkopuolella 1800-luvulla. Kun viinikirva tuhosi viiniköynnöksiä Ranskassa, viinikauppiaat etsivät kuumeisesti viinejä lähialueilta ja ihastuivat Katalonian hedelmäisiin viineihin.

Vuosi 1872 on tärkeä vuosi katalonialaisen viinikulttuurin historiassa: silloin Codorníun viinitalon poika Josep Raventós valmisti ensimmäisen kuohuviinin, josta kasvoi menestystuote, cava.

Katalonian yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään cavan valmistukseen: Macabeo, Parellada ja Xarel-lo

 • Punaiset lajikkeet, joista valmistetaan punaviinejä: Garnacha, Monastrell ja Tempranillo

 • Kansainväliset lajikkeet: Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon Blanc ja Chardonnay

Katalonian värikäs ja eloisa sydän, Barcelona, on oiva matkakohde, jos lomaan haluaa yhdistää monipuolisesti suurkaupungin sykettä, historiallisia ja kulttuurielämyksiä, merellistä rantaelämää, ostoksia sekä kattavaa ruoka- ja viinitarjontaa. Rannikkokaupungissa voi herkutella niin tuoreilla merenelävillä, herkullisilla liharuoilla kuin auringon kypsyttämillä vihanneksilla, kuten tomaateilla, punaisilla paprikoilla, munakoisoilla, artisokilla sekä sienillä. Kannattaa kokeilla paikallisia tapasherkkuja pa amb toàquet eli grillattua tomaattileipää tai butifarra eli mausteisia makkaroita. Aterian kruunaa tietysti crema catalana -paahtovanukas. Barcelonasta on vain tunnin matka cava-kuohuviinien tuotantoalueen ytimeen Sant Sadurni d’Anoiaan, jossa monet kuohuviinitalot kypsyttävät viinejään. Espanjan kuuluisimman arkkitehdin Gaudin oppilaan suunnittelema Codorníun cava-kellari on avoinna kaikille kuohuviininystäville ympäri vuoden.

Tutustu Katalonian alueen viinitaloihin:

Rioja

Espanjan koillisosassa sijaitseva Rioja on varmasti maan tunnetuin viinintuotantoalue, jonka historia alkoi Rooman valtakunnan levittäytyessä Iberian niemimaalle. Ensimmäiset kirjalliset tiedot alueen viininviljelystä löytyvät vuodelta 873, jolloin julkinen notariaatti on kirjoittanut kirjeen, joka todistaa, että Trevianassa sijaitseva San Andrésin luostari on saanut viinilahjoituksen. Riojan viinit olivat arvostettuja jo keskiajalla. Navarran ja Aragonin kuningas Pietari I myönsi alueen viineille lainsuojan jo vuonna 1102.

Nykyään jopa huiman 57 000 hehtaarin eli 80 000 jalkapallokentän laajuudelle levittäytyvät viinitarhat saivat vuonna 1991 Espanjan korkeimman DOC-alkuperäluokituksen. Vaikka Riojassa valmistetaan myös valko- ja roseeviinejä, alue on tunnetuin juuri tummista ja paahteisista punaviineistä.

Riojan länsiosassa sijaitsevan Rioja Altan nimi viittaa korkealla sijaitseviin viinitarhoihin. Siellä rypäleet kypsyvät alankoalueita nopeammin ja ne poimitaan talteen ensimmäisenä Riojan alueista. Riojan keskiosassa sijaitseva Rioja Alavesa on taas tunnettu vahvoista ja hapokkaista punaviineistään. Idässä sijaitseva Rioja Baja puolestaan on alueista kuumin, mikä tekee sen viineistä tummia ja täyteläisiä sekä samalla nostaa viinien alkoholipitoisuutta.

Riojassa törmää usein käsitteisiin klassinen ja moderni tyyli. Klassisella tyylillä tarkoitetaan pitkään vanhoissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä kypsytettyjä punaviinejä, joiden pehmeän paahteisessa aromissa on vahvasti vaniljaa. Modernin tyylin viinit taas kypsytetään uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, jolloin niiden väristä tulee tummempi, rakenteesta tuhdimpi ja mausta muhkean hedelmäinen.

Riojan yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Punaiset lajikkeet, joista punaviinit usein sekoitetaan: Tempranillo, Garnacha, Graciano ja Mazuelo

 • Valkoiset lajikkeet: Malvasia ja Garnacha Blanca

Yli kolmannes Riojan alueen viineistä on Faustino-viinitalon, joka on alueen merkittävimpiä Reserva- ja Gran Reserva -viinien tuottajia. Faustinon viinifilosofian mukaisesti viinitalo omistaa omat viinitarhansa, jotka sijaitsevat ihanteellisissa olosuhteissa ja tuottavat laadukkaita rypäleitä. Faustinon viinit ovat hyvä tutustumiskohde Riojan matkalla. Oyon-kaupungissa sijaitsevaan viinitaloon pääsevät myös turistit vierailulle.

Riojan alue on tunnetuin tummista ja kypsistä punaviineistä.

Rioja sijaitsee Santiagon pyhiinvaellusreitin varrella, joten sen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita läpikulkijoilta kautta aikojen. Riojalainen ruoka on yksinkertaista ja tarjoaa laajan valikoiman paikallisia kasviksia. Erilaiset pataruoat ovat alueen erikoisuus, jota kannattaa kokeilla. Maista esimerkiksi patatas ala riojana -perunapataa tai caderete-lammaspataa.

Matka Rioja alueella kannattaa aloittaa tai päättä San Sebastianin rantakaupunkiin, jota pidetään myös Espanjan kulinaarisena mekkana. Lukuisissa pintxos-baareissa ja ravintoloissa riittää kierrettävää useiksi illoiksi. Pintxos voi olla yksinkertainen leivän päälle koottu tapas tai huippukokin huolella rakentama luomus. San Sebastian tunnetaankin myös Michelin-oppaan ylistämistä huippuravintoloista.

Ribera del Duero

Burgosin, Valladolidadin, Segovian ja Sorian provinsseihin levittäytyvä Ribera del Dueron viinintuotantoalue on yksi Espanjan tunnetuimmista ja arvostetuimmista. Viinialueen historia sai alkunsa 1100-luvulla, kun Burgundista Pohjois-Espanjan pyhiinvaellusreittiä vaeltaneet munkit asettuivat alueelle ja ryhtyivät viljelemään viiniä. Alue sai vuonna 1982 viinien alkuperää suojaavan DO-statuksen.

Ribera del Duero on saanut nimensä viinituotantoalueen läpi virtaavan joen mukaan. Sisämaan sijainnin ansiosta alue on kuuma ja kuiva – vuosittaiset sademäärät jäävät alle 450 millimetrin. Lämmin ilmasto soveltuu erinomaisesti punaisten lajikkeiden viljelyyn. Alueen tunnetuimmat viinit valmistetaan Tempranillo-rypäleestä.

Ribera del Dueron yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Punainen lajike, josta valmistetaan alueen tunnetuimmat punaviinit: Tempranillo

 • Kansainväliset lajikkeet: Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot

Erinomaisen Tempranillo-viinin lisäksi Ribera del Dueron alueen ruoka on loistava syy vierailla alueella. Lampaan- ja sianliha, kasvikset ja juustot ovat keskeisiä raaka-aineita paikallisessa keittiössä. Kannattaa kokeilla vaikkapa paistettua lechazo asadoa eli paistettua karitsaa – punaviinin kera, tottakai.

Murcia

Arkeologisten kaivausten mukaan Espanjan kaakkoiskulmassa sijaitseva Murcian maakunta on yksi Iberian niemimaan vanhimpia viinintuotantoalueita – viitteitä viininviljelyyn löytyy jo varhaiskivikauden lopulta. Viininviljelyn ovat tiettävästi aloittaneet itäiseltä Välimereltä saapuneet foinikialaiset, jotka toivat viiniköynnökset mukanaan. Kuumassa ilmastossa Levanten alueelle istutetut köynnökset tuottivat punaisia rypäleitä ja alueen makeat ja korkea-alkoholiset viinit saivat ylistystä.

Kun Eurooppaa ravisteli viinikirvaepidemia, Murcian viiniviljely ei kärsinyt siitä. Vaikka tuholainen löysi tiensä Kaakkois-Espanjaan, se ei onnistunut tekemään kuivassa ja köyhässä maaperässä yhtä suurta tuhoa kuin esimerkiksi Ranskassa. Epidemian aikaan alueen tummanpunaisista viineistä tulikin arvokas kauppatavara Murcian viininviljelijöille, kun niitä kuljetettiin pohjoiseen paikkaamaan tuholaisten aiheuttamia satomenetyksiä.

Tänä päivänä vain harvat rypälelajikkeet menestyvät alueen köyhässä maaperässä ja paahtavan kuumassa ilmastossa. Paksunahkainen ja sitkeä Monastrell on sopeutunut ääriolosuhteisiin.

Murcian yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Punainen lajike, josta valmistetaan alueen tunnetuimmat viinit: Monastrell

Murcia on vielä tuntemattomampi ja siksi rauhallisempi lomakohde. Murcian ilmasto on ihanteellinen; alueella on jopa 300 aurinkoista päivää vuodessa. Ranta- ja aktiivilomailun lisäksi alue tarjoaa oivat puitteet vaikkapa golfmatkalle, johon voi tietysti yhdistää vierailun viinialueelle ja -taloihin.

Jerez

Lounais-Espanjassa Jerezissä valmistettavat sherryt kuuluvat Euroopan vanhimpien viinien joukkoon. Arkeologissa kaivauksissa löytynyt Doña Blancan viinipuristin ja saviruukut todistavat, että alueella on valmistettu viinejä jo yli 3 000 vuotta sitten.

Jerezin aluetta ovat hallinneet aikojen saatossa niin roomalaiset, pohjoisen barbaarit kuin Pohjois-Afrikasta saapuneet maurit. Vaikka islaminuskoiset maurit eivät itse nauttineet viiniä, viiniköynnökset saivat kasvaa ja rypäleistä kuivattiin rusinoita, joilla oli merkittävä rooli maurikeittiössä. Maurien vallan jälkeen espanjalaiset elvyttivät alueen viinikulttuurin ja aloittivat viinikaupan pohjoiseen. Jerezin viinit kulkivat jo keskiajalla kauppalaivojen kyydissä Hollantiin ja Englantiin. Kun viinikilpailu kiristyi Euroopassa 1700-luvulla, Jerezin viinintuottajien oli keksittävä keino säilyttää viinin laatu merimatkojen ja varastoinnin ajan, minkä vuoksi viiniä alettiin väkevöittää.

Viiniköynnöstä viljellään koko alueella lumenvalkeassa, kalkkipitoisessa maaperässä, mutta itse sherry tuotetaan kolmessa Lounais-Espanjan kaupungissa. Tuotanto on suurinta sisämaassa sijaitsevassa Jerez de la Fronterassa. Muita tuotantokaupunkeja ovat Atlantin rannikolla sijaitsevat El Puerto de Santa Maria ja Sanlucar de Barrameda. Maan kalkkipitoisuus on jopa 60–80 prosenttia ja se sitoo erinomaisesti maahan satavan veden ja yön aikana syntyvän kosteuden. Kovettunut pinta säilyttää kosteuden maankuoren alla, mikä mahdollistaa matalien viiniköynnösten selviämisen kuuman kesäkauden yli.

Sherrytyylit:

 • Fino: Tunnetuin sherrytyyli, jolle on tunnusomaista vaalea väri ja hienostuneen pähkinäinen aromi. Viinimäinen, maku muistuttaa voimakasta valkoviiniä. Alkoholipitoisuus 15–17 prosenttia.

 • Amontillado tai oloroso: Pähkinäinen maku.

 • Pedro ximénes: Tumma ja täyteläisen makea.

Jos matka suuntautuu Etelä-Espanjan kuuluisalle aurinkorannikolle, kannattaa lomaviikosta käyttää ainakin yksi päivä vierailulle Jereziin. Monet sherryntuottajakaupunkien bodegoista pitävät ovensa auki ja esittelevät vierailleen sherrytyylien kypsytyksen saloja. Rannikkokaupunki Sanlucar de Barramedaa pidetään myös merenelävien ja äyriäisten pyhiinvaelluskohteena. Kaupungin jokaisessa tapasbaarissa ja ravintolassa tarjoillaan viileistä merivesistä nostettuja mustekaloja, simpukoita ja kotiloita.

Viinisanasto espanjaksi – näillä pärjäät!

vino tinto – punaviini vino blanco – valkoviini vino espumoso / cava – kuohuviini rosado – roseeviini dulce – makea seco – kuiva vino de la casa – talon viini cata de vinos – viininmaistelu bodega – viinikauppa, viinikellari vinoteca – viinibaari Un vaso de vino tinto, por favor. – Lasillinen punaviiniä kiitos. La cuenta, por favor. – Lasku kiitos. ¿Puedo ver la carta de vinos, por favor? – Saisinko nähdä viinilistan?

kuohuviinilaseja

Kolme cavaa kuohuviinilasiisi


Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!

Lue lisää »