Kolme cavaa kuohuviinilasiisi

Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!

kuohuviinilaseja

Espanjalainen cava valmistetaan samanlaisella ns. klassisella pullokäymismenetelmällä kuin kuohuviinien aatelinen samppanja. Tunnistat viinin etiketin DO Cava -merkinnästä.

Cavalla on tarkat valmistussäännöt mm. rypälelajikkeisiin, viinin kypsytykseen sekä viinialueisiin liittyen. Vähimmäiskypsytysaika cavalla on yhdeksän kuukautta, mikä tuo viinin makuun paahteisuutta.

Cavassa on pitkään kestävät kuplat laadukkaan valmistusmenetelmän ansiosta.

Cava sopii ruokajuomaksi esimerkiksi tapaksille ja kasvis- ja kalaruoille sekä erinomaisesti myös juhlamaljaksi ja aperitiiviksi sellaisenaan. 

Semi-seco, brut vai sec? Nappaa cava vinkit eri makeusasteissa

Brut-cavat ovat kuivia, seco puolikuivaa ja semi-seco tai semi-sec hieman makeampaa. Valmistus klassisella pullokäymismenetelmällä takaa pirteät ja pitkään kestävät kuplat kaikkiin cavoihin.

Codorníu-viinitalo

Cava-knoppi!

Tiesitkö että ensimmäinen pullo cavaa valmistettiin jo vuonna 1872? Sen takana oli Codorníu-viinitalon Josep Raventós Fatjó. Cava tarkoittaa paitsi kuohuviiniä myös kellaria, jossa cava-pulloja säilytetään. Kaikki Codorníu-viinitalon cavat soveltuvat myös vegaaneille eli viinin kirkastuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia.

Tutustu Codorniu-viinitalon tarinaan>

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>



KuohuviinilasitKuohuviinien makeusmerkinnät – mikä on makeaa ja mikä kuivaa?

Brut, Sec tai Dry? Kuiva tai puolikuiva kuohuviini? Tutustu kuohuviinin makeusmerkintöihin!

Lue lisää
kuohuviiniä uudeksi vuodeksiNäin kuohuviini valmistetaan – 4 erilaista tapaa

Kuohuviinit nimensä mukaisesti kuohuvat, pirskahtelevat, poreilevat tai helmeilevät korkin avaamisen jälkeen. Kuplinta johtuu viinissä olevasta hiilidioksidista. Tutustu millä tavoin kuohuviiniä valmistetaan ja mikä tapa säilyttää kuplat pisimpään!

Lue lisää
kuohuviinilasiParas kuohuviini haussa? Katso asiantuntijan vinkit!

Asiantuntija listasi parhaat kuohuviinit ja kolme kriteeriä mitä niistä tulee löytyä.

Lue lisää
TapaslautaTapakset

Tapakset kuten erilaiset espanjalaiset makkarat ja manchego-juusto ovat pääosissa ruokakirjailija Tiina Rantasen tapaslautasella.

Katso resepti