Kolme cavaa kuohuviinilasiisi
Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!
Espanjalainen cava valmistetaan samanlaisella ns. klassisella pullokäymismenetelmällä kuin kuohuviinien aatelinen samppanja. Tunnistat viinin etiketin DO Cava -merkinnästä.
Cavalla on tarkat valmistussäännöt mm. rypälelajikkeisiin, viinin kypsytykseen sekä viinialueisiin liittyen. Vähimmäiskypsytysaika cavalla on yhdeksän kuukautta, mikä tuo viinin makuun paahteisuutta.
Cavassa on pitkään kestävät kuplat laadukkaan valmistusmenetelmän ansiosta.
Cava sopii ruokajuomaksi esimerkiksi tapaksille ja kasvis- ja kalaruoille sekä erinomaisesti myös juhlamaljaksi ja aperitiiviksi sellaisenaan.
Brut-cavat ovat kuivia, semi-seco puolikuivaa ja seco hieman makeampaa. Valmistus klassisella pullokäymismenetelmällä takaa pirteät ja pitkään kestävät kuplat kaikkiin cavoihin.
Cava-knoppi!
Tiesitkö että ensimmäinen pullo cavaa valmistettiin jo vuonna 1872? Sen takana oli Codorníu-viinitalon Josep Raventós Fatjó. Cava tarkoittaa paitsi kuohuviiniä myös kellaria, jossa cava-pulloja säilytetään. Kaikki Codorníu-viinitalon cavat soveltuvat myös vegaaneille eli viinin kirkastuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia.
Tutustu Codorniu-viinitalon tarinaan
Millainen on hyvä kuohuviinilasi?
Tutustu Altian viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin, mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa. Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään!
Näin kuohuviini valmistetaan – 4 erilaista tapaa
Kuohuviinit nimensä mukaisesti kuohuvat, pirskahtelevat, poreilevat tai helmeilevät korkin avaamisen jälkeen. Kuplinta johtuu viinissä olevasta hiilidioksidista. Tutustu millä tavoin kuohuviiniä valmistetaan ja mikä tapa säilyttää kuplat pisimpään!
Codorníu
Espanjan Penedèsissä Barcelonan lähistöllä sijaitseva Codorníun viinitila on cavan valmistuksen pioneeri, jonka 450-vuotisesta historiasta löytyy monta mielenkiintoista tarinaa. Viinitalo upeine, historiaa huokuvine kellareineen on jokaiselle kuohuviinin ystävälle lähes pakollinen vierailukohde. Codorníun cavat valmistetaan samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja ja kaikki talon viinit ovat vegaanisia.