Paras kuohuviini haussa? Katso tärpit!

Mitä muuta kuohuviinistä pitää löytyä paitsi pitkään kestävät kuplat? Asiantuntija listasi kolme kriteeriä sekä parhaat kuohuviinisuosikkinsa.

kuohuviinilasi

Mitkä ovat laadukkaan kuohuviinin kriteerit eli mitä parhaalta mahdolliselta kuohuviiniltä kannattaa vaatia? Anoran viiniasiantuntija Markus Hannula listaa kolme kohtaa:

1. Paras kuohuviini kuplii lasissa pitkään

Kuohuviinin laadusta kertoo paljon sen valmistustapa eli miten kuplat (hiilidioksidi) saadaan viiniin. Silloin kun valmistus perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen, saadaan kuohuviiniin pisimpään kestävät kuplat. Tällöin hiilidioksidi liukenee viiniin hitaasti, ja myös poistuu siitä hitaasti eli kuplat siis kestävät lasissa pitkään.

Perinteinen pullokäymismenetelmä takaa parhaat kuplat.

Tämä pullokäymismenetelmä tunnetaan nimellä méthode traditionelle tai méthode classique. Sitä käytetään mm. samppanjan sekä espanjalaisen cavan valmistuksessa ja tunnetaan yleisesti parhaana kuohuviinin valmistustapana.

Lue lisää kuohuviinin eri valmistusmenetelmistä. Sekä siitä miten cava ja prosecco eroavat toisistaan.

2. Parhaat kuohuviinit kestävät viilentämistä 

Parhaat kuohuviinit maistuvat kylmänä hedelmäiseltä, raikkaalta ja monipuoliselta kun taas huonot kuohuviinit eivät maistu kylmänä miltään.

Ja kuohuviinihän kuuluu tietenkin nauttia viileänä, jolloin myös kuplat säilyvät paremmin viinissä eivätkä kuohu yli kun pulloa avataan. Kuohuviini kannattaa nauttia 6-8 asteisena eli hieman lämpimämpänä kuin jääkaappilämpötila.

Kuohuviinin makuun vaikuttavat esimerkiksi siihen käytetyt rypälelajikkeet, miltä viinialueelta rypäleet tulevat sekä valmistusmenetelmä.

3. Paras kuohuviini toimii myös ruokajuomana

Onnittelumaljan tai aperitiivin lisäksi kuohuviinin olisi hyvä sopia ruoan kanssa nautittavaksi. Tällöin alkumaljalla voi jatkaa alkuruoan kanssa, kun pöydässä on kasviksia tai kalaa, eikä tarvitse erikseen hankkia viiniä alkuruoalle. Esimerkiksi kuivat cavat ovat aromimaailmaltaan monipuolisia ja täydentävät hyvin erilaisia kevyempiä ruokia.

Markuksen parhaat kuohuviinisuositukset:

Anna de Codorníu Brut Organic

–  Tämä kuiva ja elegantti perinteisellä kuohuviinimenetelmällä valmistettu luomucava tulee läheltä Barcelonaa, Katalonian cava-alueelta. Käytän mielelläni tuotteita, joista tiedän, että tuottaja on vastuullinen. Se on merkki hyvästä viinintuottajasta.

Kannustan ottamaan selvää, mistä viini tulee ja miten se on valmistettu, jolloin viininautintoa osaa myös arvostaa enemmän.

Pongrácz Rosé Brut

–  Tämä kuiva roseekuohuviini on perheeni juhlapöydän perinne. Sen laatu on todella hyvä hintaan nähden, ja se on valmistettu perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, jolloin kuplat ovat pehmeitä ja pitkäkestoisia.

Viini maistuu paahteiselta ja raikkaan sitruksiselta ja siinä on paljon erilaisia aromeita kuten marjaisuutta. Se on erittäin hyvä ruokaviini esimerkiksi vaalean lihan kanssa.

Markus Hannula

Vinkit antoi viiniasiantuntija Markus Hannula

Markus Hannula vastaa Anoralla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>

kuohuviinilaseja

Kolme cavaa kuohuviinilasiisi


Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!

Lue lisää »