Tutustu & hanki lasit kotiisi
Decanterin viini- ja keittiötarvikkeiden verkkokaupasta ja myymälöistä löydät mm. Riedelin kuohuviinilaseja.
Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa? Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään? Tutustu viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin.
– Kuohuviinilasin tärkein tehtävä on säilyttää viini mahdollisimman pitkään sellaisena kuin se on tarkoitettu nautittavaksi niin lämpötilan, maun kuin kuplien suhteen, kertoo Anora-juomatalon asiantuntija Mikael Karttunen. – Ideaali lasi on sellainen, jonka pesässä on tilaa aromeille, mutta aromit – tai kuplatkaan – eivät pääse karkuun. Tällaista tulppaanin mallista kuohuviinilasia kutsutaan flute-lasiksi.
Viiniä kaadetaan flute-lasin leveimpään kohtaan saakka, jolloin lasin muodosta saa suurimman hyödyn. Käytännössä tämä tarkoittaa noin kahta kolmasosaa lasin tilavuudesta.
Klassisessa kuohuviinin valmistusmenelmässä kuohuviinin annetaan käydä toisen kerran pullossa, jolloin kuplat muodostuvat viiniin. Toinen käyminen voi tapahtua myös tankissa, tai kuplat voidaan pumpata viiniin hiilihapotuksella, jolloin ne eivät säily yhtä hyvin kuin muodostuessaan pullossa.
Pisimpään kuplat säilyvät siis cavassa, samppanjassa ja muissa klassisella menetelmällä tuotetuissa kuohuvissa kuten eteläafrikkalaisella Méthode Cap Classique -menetelmällä tehdyissä viineissä. Huonoiten kuplat säilyvät viineissä, joissa hiilidioksidi on pumpattu viiniin hiilihapotuksella.
Jos avaat kuohuviinipullon liian lämpimänä tai se on päässyt hölskymään, viini todennäköisesti lähtee kuohumaan – ja samalla kuplat karkuteille.
Tarjoile kuohuviini 6-8 asteisena eli hieman lämpimämpänä kuin jääkaappilämpötila. Vuosikertasamppanjoiden aromimaailma pääsee oikeuksiinsa hieman lämpimämpänä eli 10-12 asteisena.
Pisimpään kuplat säilyvät cavassa, samppanjassa ja muissa klassisella menetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä.
Avaa sopivasti viilennyt kuohuviinipullo varovasti ja kaada viini lasiin, niin että se kuohuu mahdollisimman vähän. Kannattaa kallistaa lasia hieman viiniä kaataessa, jolloin juoma ei kuohu. Muista kaataa juoma lasiin vasta hieman ennen tarjoilua.
Hiilidioksidi pääsee muodostamaan kuplan lasin sisäpinnan epätasaisuuksissa. Konepesuaine muodostaa kalvon kuohuviinilasin pintaan, jolloin epätasaisuudet vähenevät.
Pese kuohuviinilasit aina käsin
Kannattaa siis pestä kuohuviinilasit aina käsin. Pulloharja on siinä hyvä väline. Joissain kuohuviinilaseissa on pesän pohjaan tehty viilto tai nystyrä eli epätasaisuutta kuplien syntymisen auttamiseksi.
Laakeat samppanjalasit eli coupe-lasit päästävät sekä aromit että kuplat taivaan tuuliin. Mitä suurempi suuaukko lasissa on, sitä nopeammin viini myös lämpenee ollessaan kosketuksissa ilman kanssa, sillä se ei juuri lämpene lasin lävitse.
Mitä suurempi suuaukko kuohuviinilasissa sitä nopeammin kuplat katoavat ja viini lämpenee
Sinänsä näyttävännäköistä coupe-lasia käytetään nykyään ennemminkin drinkkilasina ja se sopii myös näyttävien samppanjapyramidien rakentamiseen. Coupe-lasin kerrotaan saaneen muotonsa Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten vasemmasta rinnasta.
Samppanjavispilä on viinimaailman turhake. Pienellä pitkävartisella vispilällä on aikoinaan varovasti vatkaten poistettu kuplat lasissa olevasta kuohuviinistä.
Sen synty liitetään usein Ranskan Aurinkokuninkaan hoviin, jossa jatkuvan samppanjan juomisen sanottiin aiheuttaneen hoviväelle närästystä, joten vispilällä keksittiin vatkata turha kuohunta pois. Samppanjavispilä siis nimenomaan poistaa kuplia, ei suinkaan lisää niitä.
Decanterin viini- ja keittiötarvikkeiden verkkokaupasta ja myymälöistä löydät mm. Riedelin kuohuviinilaseja.
Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Tutustu kuohuviinioppaaseen >>
Kuohuviinipullon avaaminen hoituu kätevästi, kun otteet ovat oikeat ja pullo riittävän kylmä. Katso vinkit kuohuviinipullon avaamiseen oikeaoppisesti.
Lue lisää »Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!
Lue lisää »Kukkaroystävällisten kuohuviinien trendiä ajavat espanjalainen cava ja italialainen prosecco. Näillä kahdella kuohuvalla on paljon muitakin eroja kuin maantieteellinen sijainti.
Lue lisää »Kuohuviinipullon avaaminen sapelilla on hieno juhlan ohjelmanumero. Katso vinkit videolta ja tee vaikutus vieraisiin!
Lue lisää »