Millainen on hyvä kuohuviinilasi?

Tutustu Altian viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin, mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa. Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään!
Millainen on hyvä kuohuviinilasi?

– Kuohuviinilasin tärkein tehtävä on säilyttää viini mahdollisimman pitkään sellaisena kuin se on tarkoitettu nautittavaksi niin lämpötilan, maun kuin kuplien suhteen, Mikael kertoo. – Ideaali lasi on sellainen, jonka pesässä on tilaa aromeille, mutta aromit – tai kuplatkaan – eivät pääse karkuun. Tällaista tulppaanin mallista lasia kutsutaan flute-lasiksi.

Riedelin Veritas -kuohuviinilasi

Riedelin Veritas -kuohuviinilasi edustaa flute-mallista lasia

Viiniä kaadetaan flute-lasin leveimpään kohtaan saakka, jolloin lasin muodosta saa suurimman hyödyn. Käytännössä tämä tarkoittaa noin kahta kolmasosaa lasin tilavuudesta. 

Miksi kuplat katosivat juomastani?

Kuplien säilymiseen vaikuttaa ensisijaisesti kuohuviinin valmistustapa

Klassisessa kuohuviinin valmistusmenelmässä kuohuviinin annetaan käydä toisen kerran pullossa, jolloin kuplat muodostuvat viiniin. Toinen käyminen voi tapahtua myös tankissa, tai kuplat voidaan pumpata viiniin hiilihapotuksella, jolloin ne eivät säily yhtä hyvin kuin muodostuessaan pullossa.

Pisimpään kuplat säilyvät siis cavassa, samppanjassa ja muissa klassisella menetelmällä tuotetuissa kuohuvissa kuten eteläafrikkalaisella Méthode Cap Classique -menetelmällä tehdyissä viineissä. Huonoiten kuplat säilyvät viineissä, joissa hiilidioksidi on pumpattu viiniin hiilihapotuksella.

Mitä lämpimämpänä tarjoat kuohuviinin, sen nopeammin kuplat katoavat

Jos avaat pullon liian lämpimänä tai se on päässyt hölskymään, viini todennäköisesti lähtee kuohumaan –  ja samalla kuplat karkuteille. Tarjoile kuohuviini 6-8 asteisena eli hieman lämpimämpänä kuin jääkaappilämpötila. Vuosikertasamppanjoiden aromimaailma pääsee oikeuksiinsa hieman lämpimämpänä eli 10-12 asteisena. 

Pisimpään kuplat säilyvät cavassa, samppanjassa ja muissa klassisella menetelmällä tuotetuissa kuohuvissa.

Avaa sopivasti viilennyt kuohuviinipullo varovasti ja kaada viini lasiin, niin että se kuohuu mahdollisimman vähän. Kannattaa siis kallistaa lasia hieman viiniä kaataessa, jolloin juoma ei kuohu. Muista kaataa juoma lasiin vasta hieman ennen tarjoilua. 

Kuplat muodostuvat lasin sisäpinnan epätasaisuuksissa

Hiilidioksidi pääsee muodostamaan kuplan lasin sisäpinnan epätasaisuuksissa. Konepesuaine muodostaa kalvon lasin pintaan, jolloin epätasaisuudet vähenevät. Kannattaa siis pestä kuohuviinilasit aina käsin. Pulloharja on siinä hyvä väline. Joissain kuohuviinilaseissa on pesän pohjaan tehty viilto tai nystyrä eli epätasaisuutta kuplien syntymisen auttamiseksi. 

Kuplien säilyminen on myös suoraan yhteydessä lasin suuaukon kokoon  

Laakeat samppanjalasit eli coupe-lasit päästävät sekä aromit että kuplat taivaan tuuliin. Mitä suurempi suuaukko lasissa on, sitä nopeammin viini myös lämpenee ollessaan kosketuksissa ilman kanssa, sillä se ei juuri lämpene lasin lävitse. 

Sinänsä näyttävännäköistä coupe-lasia käytetään nykyään ennemminkin drinkkilasina ja se sopii myös näyttävien samppanjapyramidien rakentamiseen. Coupe-lasin kerrotaan saaneen muotonsa Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten vasemmasta rinnasta. 

Näyttävännäköinen coupe-lasi sopii samppanjapyramidien rakentamiseen.

Entä miten samppanjavispilä liittyy kupliin?

Samppanjavispilä on viinimaailman turhake. Pienellä pitkävartisella vispilällä on aikoinaan varovasti vatkaten poistettu kuplat lasissa olevasta kuohuviinistä.

Sen synty liitetään usein Ranskan Aurinkokuninkaan hoviin, jossa jatkuvan samppanjan juomisen sanottiin aiheuttaneen hoviväelle närästystä, joten vispilällä keksittiin vatkata turha kuohunta pois. Samppanjavispilä siis nimenomaan poistaa kuplia, ei suinkaan lisää niitä.
 

Tutustu & hanki lasit kotiisi

Decanterin verkkokaupasta ja myymälöistä löydät mm. Riedelin kuohuviinilaseja.

www.decanter.fi