Kuohuviinipullon avaaminen sapelilla – katso ohje videolta
Kuohuviinipullon avaaminen sapelilla on hieno juhlan ohjelmanumero. Katso vinkit videolta ja tee vaikutus vieraisiin!
Kuohuviinipullon avaaminen sapelilla eli Sabrage
Samppanjapullon kaulan katkaiseminen sapelilla tai miekalla on peräisin Napoleonin ratsuväeltä.
Napoleonin kerrotaan todenneen: ”Samppanja, voitossa se ansaitaan, tappiossa sitä tarvitaan”. Tämän innoittamana Napoleonin voitokkaat joukot avasivat jokaisen taistelun jälkeen pullon samppanjaa käyttäen ykkösasettaan, eli sapelia.
Näyttävä kuohuviinipullon avaus onnistuu maallikoltakin. Mikäli miekkaa tai samppanjasapelia ei ole saatavilla, toimii avausvälineenä myös tukeva leipäveitsi.
Näin avaat kuohuviinipullon miekalla tai veitsellä:
1. Varmista ensin, että kuohuviini on kylmää. Lämpimässä kuohuviinissä on liikaa painetta, joka voi aiheuttaa ongelmia. Valkoinen liina avaajan käsivarrella kohottaa tunnelmaa ja on valmiina kuohujen pyyhkimistä varten.
2.Kuori pullon metallifolio ja poista sidelanka korkin ympäriltä.
3. Liu'uta miekkaa voimalla pullon saumaa pitkin, kunnes se kolahtaa pullon suussa olevaan kohoumaan. Kuohuviinipullon kaula katkeaa korkin alapuolelta pullon sisällä olevan paineen voimasta. Paineen vuoksi pullosta kuohuu yli vain noin puoli lasillista samppanjaa eikä pulloon jää lainkaan lasin siruja.
Katso videolta miten avaat kuohuviinipullon miekalla
Inspiroidutko kuohuviineistä?
Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa? Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään? Tutustu viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin.