Miten säilyttää ja tarjoilla kuohuviini ja samppanja oikeaoppisesti?

Miten kauan kuohuviini säilyy avaamattomana, entä arvokas vuosikertasamppanja? Tutustu eroihin sekä lue vinkit kuohuviinin tarjoiluun.

Bollinger samppanjapulloja

Kuohuviinin ja samppanjan tarjoilu askel askeleelta

1. Jäähdytä kuohuviinipullo 6–8 asteiseksi ja samppanja 8-10 askeiseksi ennen tarjoilua 

Paras tapa jäädyttää samppanja tai kuohuviinipullo on laittaa se jääkaapin viileimpään osaan muutamaksi tunniksi. Viinin voi myös jäähdyttää reilusti jäillä täytetyssä astiassa.

Jos pullo pitää saada kylmäksi mahdollisimman nopeasti, voit sekoittaa jääkylmää vettä, jäitä sekä suolaa keskenään ja upottaa pullon kaulaa myöten nesteeseen. Kylmään veteen lisätty suola jouduttaa hieman jäähdytysprosessia ja pullo jäähtyy 20 minuutissa. Lue lisää vinkkejä viinipullon nopeaan viilentämiseen.

Samppanja tarjoillaan hieman jääkaappilämpötilaa lämpimämpänä (noin 8-10-asteisena), nuoret samppanjat hiukan viileämpänä kuin kypsemmät vuosikertasamppanjat. Samppanjaa ei kannata nauttia liian kylmänä, sillä muuten siitä ei avaudu sille ominaista tuoksua ja makua.

Samppanja lämpiää lasissa viidessä minuutissa noin asteen verran

Muista, että mitä makeampi kuohuviini on kyseessä, sitä kylmempänä se kannattaa tarjoilla, jotta makeus ei korostu liikaa.

2. Valitse samppanjan tarjoiluun oikeanlainen lasi

Paras lasi samppanjan tai kuohuviinin tarjoiluun on tulppaanin mallinen kuohuviinilasi eli niin sanottu flute-lasi. Oikeanmallisessa lasissa kuplat nousevat kauniisti, mutta eivät katoa liian nopeasti ja viinin tuoksuun ja makuun saa hyvän tuntuman.

Kuohuviinilasia kannattaa pidellä kiinni jalasta, jotta viini ei lämpene liian nopeasti. Lue lisää oikeanmallisen kuohuviinilasin valinnasta.

3. Avaa kuohuviinipullo varovasti

Kun avaat samppanjapullon, pidä pulloa hieman kallellaan, sulje korkki kämmenen sisään ja pyöritä pulloa vahvemmalla kädelläsi saadaksesi korkin liikahtamaan ulospäin. Kun korkki liikahtaa, paina kevyesti vastaan, jottei korkki tule liian nopeasti ulos pullon suusta ja juomaa mene hukkaan.

Korkin ei kuulu poksahtaa äänekkäästi, vaan päästää hiljainen suhahdus. Samppanjapullon sapelointi eli Sabrage on tyylikäs ohjelmanumero esimerkiksi kesäjuhlissa tai häissä. Lue lisää samppanjan ja kuohuviinin näyttävästä tarjoilusta.

4. Säilytä hyvinsuljettuna jääkaapissa

Jos et kuluta koko pulloa samppanjaa kerralla, sulje pullo viinitarvikekaupoista saatavalla samppanjapullonkorkilla ja nosta pullo jääkaappiin. Oikein suljettu pullo säilyy täysin juomakelpoisena vähintään vuorokauden ajan. Tutustu tarkemmin viinipullon säilyttämiseen avaamisen jälkeen.

Miten samppanja säilytetään avaamattomana?

Viinitalojen vakiosamppanjat, jotka sekoitetaan vuosittain kymmenistä tai jopa sadoista eri viineistä eri vuosien sadoista, säilyvät viileässä muutaman vuoden.

Jos olet aikeissa hankkia paremmin kypsytystä kestävän samppanjan, investoi vuosikerta- tai luksussamppanjaan. Esimerkiksi Bollinger La Grande Annee -vuosikertasamppanja säilyy oikeissa olosuhteissa yli 10 vuotta sen myyntiintulemisen jälkeen.

Samppanjaa voi säilyttää viinikaapissa tai jääkaapissa lappeellaan, mutta myös pystyssä toisin kuin kuohumattomia viinejä. Pullon sisältämä hiilidioksidi pitää korkin kosteana melko pitkään, vaikka pulloa säilytettäisiinkin pystyssä. Lue lisää viinin säilyttämisestä.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>