Miten viinipullo säilytetään - avattuna ja avaamattomana?

Viinin säilyttäminen ei ole vaikeaa, mutta tietyt perusasiat on hyvä ottaa huomioon. Näillä vinkeillä säilytät viinisi oikein sekä avaamattomana sekä avaamisen jälkeen.
eve chardonnay

Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Mitä edullisemmasta viinistä puhutaan, sitä todennäköisemmin sitä ei ole tehty ikääntymään. Yleensä vasta yli 15 euron viineillä on edellytyksiä kehittyä iän myötä.

Altia Akatemian viiniasiantuntija Mikael Karttusen mukaan viinin säilyttämiseen liitetään mielikuvia kalliista viinikaapeista ja kellareista.

– Viinin säilytystä pidetään jonkinlaisena tieteenä, vaikka sitä se ei ole. Viinin myös pelätään menevän heti pilalle, jos sen kanssa ei olla tarkkoja. Kun puhutaan hintaluokasta alle 15 euroa ja varsinkin kierrekorkillisista viineistä, kannattaa unohtaa kaikki, mitä viinin säilytyksestä sanotaan. Näiden viinien säilyttäminen tarjoiluhetkeen asti on huoletonta, Karttunen sanoo.

Säilytä ja tarjoile viini oikeassa lämpötilassa

Viinin säilytykseen pätevät muutamat perussäännöt. Auringonvalo ja lämpö tekevät yleensä eniten hallaa viinille ja siksi juoma täytyy suojata niiltä.

Suoraa viinisi auringon valolta ja liialliselta kuumuudelta tai kylmyydeltä.

– Ei kannata jättää viiniä suoraan auringonvaloon pöydälle tai keittiötasolle, vaan mahdollisimman hyvin valolta suojattuun paikkaan. Hyviä säilytyspaikkoja ovat esimerkiksi keittiön kaapit tai vaikkapa vaatekaapin perukat. Auringonvalon lisäksi myös voimakkaat hajut, kuten lakat ja maalit, voivat pilata viinin. 

– Hajut eivät toki tartu päivässä, viikossa tai kahdessakaan, vaan siihen tarvitaan pidempi aika. Viinin säilyvyyteen vaikuttaa auringonvalon ja liiallisen lämmön lisäksi kylmyys, sillä väärä lämpötila suuntaan tai toiseen on viinille haitaksi. Viiniä ei kannata jättää esimerkiksi autoon pakkassäällä tai helteellä. Viinien säilytyksessä valkoviinille suositellaan kylmempää lämpötilaa kuin punaviineille.

Missä lämpötilassa valkoviini säilytetään ja tarjoillaan?

– Valkoviinien optimaalinen säilytyslämpötila on 6-8 astetta riippuen viinistä. Tarjoilulämpötilan tulisi taas olla 10 -12 astetta. Ota siis valkoviinipullo pois jääkaapista noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos haluaa nauttia viininsä kylmempänä, puolikuivalle valkoviinille 8 astettakin on ok.

Mitä makeampaa viini on, sitä viileämpänä se kannattaa tarjoilla, jotta makeus ei nouse liian voimakkaasti esille.

Entä punaviini?

Punaviinien kohdalla säilyvyys riippuu viinistä ja siitä, kuinka kauan ja millaisissa olosuhteissa viiniä säilyttää.

– Punaviini säilyy ja kehittyy parhaiten 13-15 asteessa, mutta tarjoilulämpötilan olisi hyvä olla 16-18 astetta. Mitä täyteläisempää viini on, sitä korkeamman tarjoilulämpötilan se vaatii. Yli 20 astetta on kuitenkin liikaa.

Muista puolen tunnin nyrkkisääntö viinin tarjoilussa

Onneksi on olemassa helppo tapa tarjoilla viinit aina oikeassa lämpötilassa. – Suosittelen puolen tunnin nyrkkisääntöä. Eli valkoviini pois jääkaapista ja punaviini jääkaappiin puoli tuntia ennen tarjoilua. Näin molemmissa päästään lähemmäksi optimaalista tarjoilulämpötilaa.

Avattu pullo kannattaa säilyttää jääkaapissa. Näin se säilyy yhden vuorokauden sijaan jopa kolme vuorokautta. Laatikkoviinien Parasta ennen -merkintä kertoo, kuinka kauan viini säilyy avaamatta ja avattuna. Tyypillisesti viinihanapakkauksen säilymisaika avattuna on neljä viikkoa ja avaamattomana noin vuoden.

Miten kauan viini säilyy avaamattomana?

Monet edulliset ja keskihintaiset viinit (alle 15 euroa) on tarkoitettu juotaviksi pian eli käytännössä yhden tai puolentoista vuoden sisällä ostamisesta. Etenkin roséviinit, kuohuviinit ja kuivat valkoviinit ovat parhaimmillaan nuorina. Kannattaa katsoa etiketistä viinin vuosikerta eli minkä vuoden sadosta se on valmistettu.

Alle 15 euron viinit suositellaan nautittavaksi viimeistään kolmantena vuotena etiketissä mainitusta vuodesta. Sen sijaan kalliimmat punaviinit, makeat ja väkevöidyt viinit sekä samppanjat usein paranevat säilytyksessä, sillä aika pyöristää viinin happoja ja pehmentää tanniineita, jolloin viinin tasapainoisuus korostuu.

Hyviä ohjenuoria ovat viinin hinta ja alkuperä: hyvin kallis viini saattaa kestää kypsytystä jopa vuosikymmeniä, ja klassinen eurooppalainen viini usein paremmin kuin uuden maailman viini.

Säilytä avattu viinipullo jääkaapissa. Se säilyy hyvänä pari päivää.

Luonnonkorkilla suljetut viinit on hyvä laittaa vaakatasoon, jos niitä aikoo säilyttää useampia kuukausia.

- Mikäli pulloa säilytetään joitakin viikkoja, ei pullon asennolla ole juuri merkitystä. Pidemmän ajan kuluessa korkki kuitenkin kuivuu ja viini hapettuu. Vaakatasossa säilyttäminen estää tämän, sillä korkki pysyy kosteana viinin osuessa siihen. Kierrekorkilliset viinit säilyvät myös pystyssä.

Entä miten kauan viini säilyy avattuna?

Joskus käy niin, että viinipulloa ei tule juotua kokonaan kerralla. Avattuna viini ei säily paria päivää kauempaa.

Korkki kannattaa sulkea huolellisesti ja avattu viinipullo laittaa jääkaappiin. Alkosta ja viinitarvikeliikkeistä on saatavilla myös helppokäyttöisiä tyhjiöpumppuja, joilla avatusta viinipullosta saa pumpattua ilman pois. Tällöin avatun pullon säilyvyys lisääntyy muutamalla päivällä.

Avatuille kuohuviinipulloille on puolestaan saatavilla kuohuviinipullonsulkijoita, jotka pitävät kuplat pullossa ja kuohuviinin nauttimiskelpoisena pari päivää avaamisesta.

Ilman sulkijaa kuplat katoavat avonaisesta pullosta jo muutamassa tunnissa. Makeat ja väkevöidyt viinit säilyvät avattuina muita viinejä paremmin, pari viikkoa tai jopa pidempään.

Milloin viinikaappi on tarpeellinen?

Jos viininsä nauttii pian ostamisen jälkeen, ei viinikaappia tai muita säilytysvälineitä tarvita. Esimerkiksi 15 pullolle tarkoitettu viinipulloteline on helppo sijoittaa vaikkapa keittiön alakaappiin. Siinä luonnonkorkilliset pullot säilyvät sopivasti vaakatasossa.

Viinikaappi alkaa olla tarpeen silloin, kun viiniharrastus muuttuu ’vakavaksi’ ja hankittujen viinien ikääntymispotentiaali alkaa olla useita vuosia. Tällöin viini vaatii optimaaliset olosuhteet säilyäkseen ja kehittyäkseen. Viinikaapissa pystyy mm. säätämään lämpötilan ja kosteuden optimaaliseksi.

– Jos puhutaan kymmenistä pulloista selviää hyvin keittiöön sopivalla viinikaapilla. Jos pulloja on yli sata kannattaa jo ryhtyä etsimään kellaripaikkaa ellei omasta kodista löydy tarkoitukseen muunneltavaa varastotilaa, Karttunen vinkkaa.

Lue lisää, mitä kannattaa ottaa viinikaapeissa huomioon.

mikael karttunen
Mikael Karttunen, Altia Akatemia

Mikael Karttunen on Altia Akatemian valmentaja, baarimestari ja viinien asiantuntija.