Miten viinipullo säilytetään - avattuna ja avaamattomana?

Viinin säilyttäminen ei ole vaikeaa, mutta tietyt perusasiat on hyvä ottaa huomioon. Näillä vinkeillä säilytät viinisi oikein sekä avaamattomana sekä avaamisen jälkeen.

Charles Smith Wines -pulloja
Charles Smith Wines -pulloja

Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Mitä edullisemmasta viinistä puhutaan, sitä todennäköisemmin sitä ei ole tehty ikääntymään. Yleensä vasta yli 15 euron viineillä on edellytyksiä kehittyä iän myötä.

Altian viiniasiantuntija Mikael Karttusen mukaan viinin säilyttämiseen liitetään mielikuvia kalliista viinikaapeista ja kellareista.

– Viinin säilytystä pidetään usein jonkinlaisena tieteenä, vaikka sitä se ei ole. Kun puhutaan hintaluokasta alle 15 euroa ja varsinkin kierrekorkillisista viineistä, kannattaa unohtaa kaikki, mitä viinin säilytyksestä sanotaan. Näiden viinien säilyttäminen tarjoiluhetkeen asti on huoletonta, Karttunen sanoo.

Säilytä ja tarjoile viini oikeassa lämpötilassa

Viinin säilytykseen pätevät muutamat perussäännöt. Auringonvalo ja lämpö tekevät yleensä eniten hallaa viinille ja siksi juoma täytyy suojata niiltä.

Suojaa viinisi auringon valolta ja liialliselta kuumuudelta tai kylmyydeltä.

– Ei kannata jättää viiniä suoraan auringonvaloon pöydälle tai keittiötasolle, vaan mahdollisimman hyvin valolta suojattuun paikkaan. Hyviä säilytyspaikkoja ovat esimerkiksi keittiön kaapit tai vaikkapa vaatekaapin perukat.

– Viinin säilyvyyteen vaikuttaa auringonvalon ja liiallisen lämmön lisäksi kylmyys, sillä väärä lämpötila suuntaan tai toiseen on viinille haitaksi.

Viiniä ei kannata jättää esimerkiksi autoon pakkassäällä tai helteellä. Viinien säilytyksessä valkoviinille suositellaan kylmempää lämpötilaa kuin punaviineille.

Missä lämpötilassa valkoviini säilytetään ja tarjoillaan?

– Valkoviinien optimaalinen säilytyslämpötila on 6-8 astetta riippuen viinistä. Tarjoilulämpötilan tulisi taas olla 10 -12 astetta.

Ota siis valkoviinipullo pois jääkaapista noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos haluaa nauttia viininsä kylmempänä, puolikuivalle valkoviinille 8 astettakin on ok.

Valko- ja punaviinin säilytys- ja tarjoilulämpötilat.
Valko- ja punaviinin säilytys- ja tarjoilulämpötilat.

Mitä makeampaa viini on, sitä viileämpänä se kannattaa tarjoilla, jotta makeus ei nouse liian voimakkaasti esille.

Entä punaviini?

Punaviinien kohdalla säilyvyys riippuu viinistä ja siitä, kuinka kauan ja millaisissa olosuhteissa viiniä säilyttää.

– Punaviini säilyy ja kehittyy parhaiten 13-15 asteessa, mutta tarjoilulämpötilan olisi hyvä olla 16-18 astetta.

Mitä kevyempää punaviini on, sitä viileämmän tarjoilulämpötilan se vaatii. Yli 20 astetta on kuitenkin liikaa. Kannattaa siis laittaa punaviinipullo puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

Miten kannattaa säilyttää avattu viinipullo?

Avatun pullon korkki kannattaa sulkea huolellisesti ja avattu viinipullo laittaa jääkaappiin, jossa se säilyy pari päivää.

Alkosta ja viinitarvikeliikkeistä on saatavilla helppokäyttöisiä tyhjiöpumppuja noin 10-20 euron hintaan, joilla avatusta viinipullosta saa pumpattua ilman pois. Tällöin avatun pullon säilyvyys lisääntyy muutamalla päivällä.

Avattu valko- tai punaviinipullo säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää.

Kuohuviinille on puolestaan saatavilla noin 10 euron hintaisia kuohuviinipullonsulkijoita, jotka pitävät kuplat pullossa ja kuohuviinin nauttimiskelpoisena pari päivää avaamisesta. Ilman sulkijaa kuplat katoavat avonaisesta pullosta jo muutamassa tunnissa. 

Makeat ja väkevöidyt viinit säilyvät avattuina muita viinejä paremmin, pari viikkoa tai jopa pidempään. Nekin jääkaapissa.

Viinihanapakkauksen säilymisaika on tyypillisesti avattuna neljä viikkoa (jääkaapissa) ja avaamattomana noin vuoden pakkauspäivämäärästä. Katso hanaviinisuosituksemme.

Voiko viini mennä vanhaksi eli miten kauan viini säilyy avaamattomana?

Monet edulliset ja keskihintaiset viinit (alle 15 euroa) on tarkoitettu juotaviksi pian eli käytännössä yhden tai puolentoista vuoden sisällä ostamisesta. Etenkin roséviinit, kuohuviinit ja kuivat valkoviinit ovat parhaimmillaan nuorina. Kannattaa katsoa etiketistä viinin vuosikerta eli minkä vuoden sadosta se on valmistettu. Katso keskihintaiset viinivinkkimme punaviinikauden aloitukseen.

Nauti alle 15 euron viinit viimeistään kolmantena vuotena etiketissä mainitusta vuodesta.

Alle 15 euron viinit suositellaan nautittavaksi viimeistään kolmantena vuotena etiketissä mainitusta vuodesta. Sen sijaan kalliimmat punaviinit, makeat ja väkevöidyt viinit sekä samppanjat usein paranevat säilytyksessä, sillä aika pyöristää viinin happoja ja pehmentää tanniineita, jolloin viinin tasapainoisuus korostuu.

Hyviä ohjenuoria ovat viinin hinta ja alkuperä: hyvin kallis viini saattaa kestää kypsytystä jopa vuosikymmeniä, ja klassinen eurooppalainen viini usein paremmin kuin uuden maailman viini.

Vaakatasossa vai pystyssä – missä asennossa viinipullo säilytetään?

Luonnonkorkilla suljetut viinit on hyvä laittaa vaakatasoon, jos niitä aikoo säilyttää useampia kuukausia.

- Mikäli pulloa säilytetään joitakin viikkoja, ei pullon asennolla ole juuri merkitystä. Pidemmän ajan kuluessa luonnonkorkki kuitenkin kuivuu ja viini hapettuu. Vaakatasossa säilyttäminen estää tämän, sillä korkki pysyy kosteana viinin osuessa siihen.

Kierrekorkilliset viinit säilyvät yhtä hyvin myös pystyssä.

Milloin viinikaappi on tarpeellinen?

Jos viininsä nauttii pian ostamisen jälkeen, ei viinikaappia tai muita säilytysvälineitä tarvita. Esimerkiksi 15 pullolle tarkoitettu viinipulloteline on helppo sijoittaa vaikkapa keittiön alakaappiin. Siinä luonnonkorkilliset pullot säilyvät sopivasti vaakatasossa.

Viinikaappi alkaa olla tarpeen silloin, kun viiniharrastus muuttuu ’vakavaksi’ ja hankittujen viinien ikääntymispotentiaali alkaa olla useita vuosia. Tällöin viini vaatii optimaaliset olosuhteet säilyäkseen ja kehittyäkseen. Viinikaapissa pystyy mm. säätämään lämpötilan ja kosteuden optimaaliseksi.

– Jos puhutaan kymmenistä pulloista selviää hyvin keittiöön sopivalla viinikaapilla. Jos pulloja on yli sata kannattaa jo ryhtyä etsimään kellaripaikkaa ellei omasta kodista löydy tarkoitukseen muunneltavaa varastotilaa, Karttunen vinkkaa.

Lue lisää, mitä kannattaa ottaa viinikaapeissa huomioon.

mikael karttunen

Vinkit antoi Mikael Karttunen

Mikael Karttunen on Anoran viiniasiantuntija ja baarimestari.

Lue lisää asiantuntijoiden viinivinkkejä ja -suosituksia eri sesonkeihin ja tilaisuuksiin.

Katso TOP vinkkimme>

09.03.2022