Hanaviinin säilyvyys avattuna ja 5 muuta vinkkiä viinitonkasta

Kauanko hanaviini säilyy avattuna ja miten se kannattaa säilyttää? Lue faktat hanaviinien laadusta, ympäristöystävällisyydestä ja säilyvyydestä.

devilsrock_riesling_hanaviini

1. Hana- ja pussiviinit ovat laadukkaita

Hanapakkauksissa on yhtä laadukkaita viinejä kuin pulloissa – ainoa ero on pakkausmuoto. Jos etiketti pullossa ja hanapakkauksessa on sama, myös sisältö on sama.

On tuottajan ammattitaidosta kiinni, miten viini käsitellään ennen kuin se pakataan lasipulloon, PET-muovipulloon, hanapakkaukseen, viinipussiin tai tetraan.

Esimerkiksi luonnonkorkki päästää viiniin läpi aina vähän happea, joten ilmatiiviissä kierrekorkkipullossa viiniin voidaan lisätä happea. Hanapakkausten tuotannon aikana taas pyritään välttämään hapen ja viinin kontaktia. Viinin erilainen käsittelytapa ei kuitenkaan vaikuta viinin laatuun vaan esimerkiksi sen säilyvyyteen.

Suhteessa viini on edullisempaa hanapakkauksessa kuin pullossa. Kolmen litran hanapakkaus on edullisempi kuin neljä 0,75 litran pulloa samaa viiniä. Hanapakkauksista löytyy hyvin eri hintaisia viinejä.

2. Tonkkaviinien valikoima on laaja

Ensimmäiset hanapakkaukset tulivat Suomessa myyntiin jo vuosituhannen vaihteessa. Reilussa 15 vuodessa hanaviinien suosio on kasvanut ja kysynnän lisääntyessä myös viinivalikoima on monipuolistunut. Jokaiselle löytyy siis jotain.

Alkon valikoimassa on yli 300 erilaista hanapakkausta ja niiden osuus kaikista Alkossa myydyistä viineistä on yli 40 prosenttia.

Ruotsissa hanapakkausten osuus on yli 50 prosenttia koko viinimarkkinasta. Hanapakkaukset ovat olleet Ruotsin markkinoilla pidempään kuin Suomessa. Hanaviineistä on vuosien aikana tullut salonkikelpoisia ja sosiaalisesti hyväksyttyjä – on helt okej nostaa tonkkaviini illallispöytään!

3. Hanaviinin säilyvyys – kauanko hanapakkaus säilyy avattuna?

Kun viinipullon tai viinitonkan avaa, viini altistuu hapelle, joka ajan kuluessa pilaa viinin.

Hanapakkauksessa pussi ja hana on rakennettu niin, ettei tyhjiöpakattuun pussiin mene lainkaan ilmaa. Kun säilytät avatun hanapakkauksen tai viinipussin (huom, myös punaviinin) jääkaapissa, viini säilyy hyvänä jopa neljä viikkoa, kun taas avattu pullo vain muutaman päivän.

viinin_sailyvyys_hanapakkauksessa

Koska viinitonkka säilyy pitkään avattuna, siitä voi nautiskella lasillisen kerrallaan aterialla tai käyttää ruoanvalmistuksessa.

Avaamattomana hanaviinit säilyvät hyvänä noin vuoden pakkauspäivämäärästä. Löydät pakkauspäivän hanapakkauksen pohjasta ja kannesta. Hanaviini kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena, sillä pakkauksen muovihana sekä folio- tai muovipussi päästävät lävitseen enemmän happea kuin lasipullot.

4. Viinitonkan kierrätys on helppoa ja hiilijalanjälki matala

Oli viini pullossa tai hanapakkauksessa, siitä syntyy jätettä. Kartonkiset viinilaatikot ja kevyet pussipakkaukset ovat kuitenkin ympäristöystävällinen valinta. Pahvisella hanapakkauksella on pienimmät ilmastovaikutukset suhteessa juomalitraan eli 70 g CO2e/l. Perinteisillä lasipulloilla hiilijalanjälki on peräti 675 g CO2e/l.

Pakkauksen pahviosan voi kierrättää kartongin keräykseen. Chill Out -viinisarjan hanapakkauksissa on kätevä repäisynauha, jolla kartonkilaatikon saa helposti auki, muovisen viinipussin ulos ja lajittelu on helppoa. Chill Out -pakkaukset ovat täysin kierrätettäviä muovista sisäpussia, hanaa ja kahvaa myöten, jotka voit laittaa muovinkeräysjätteeseen.

Chill Out -viinit pussitetaan lähituotantona Suomessa Rajamäen alkoholitehtaalla, mikä kutistaa viinin hiilijalanjälkeä ja kasvattaa säilyvyyttä. Viini tuodaan Suomeen rahtikontissa 24 000 litran säiliöissä. Kun viini pakataan Suomessa, on sillä enemmän myynti- ja käyttöaikaa kuin jos pakkaukset laivataan kaukomailta.

5. Montako lasia tulee viinitonkasta?

Hanaviinejä löytyy nykyisin monenkokoisia aina 1,5 litran tonkasta kolmeen litraan. Myös kahden litran tai 2,25 litran hanaviinit ovat yleistyneet. 1,5 litran tonkka vastaa kahta normaalikokoista (75 cl) pulloa, 2,25 litran tonkka kolmea pulloa ja kolmen litran pakkaus neljää pulloa.

Kolmen litran viinitonkasta tulee 16 - 24 lasillista

Viinin annoskoko lasissa on useimmiten 12 - 16 cl viiniä. Näin ollen yhdestä normiviinipullosta tulee 4 - 6 lasillista. Kolmesta litrasta riittää 16 - 24 lasillista.

6. Viinitonkan avaaminen on helppoa

Laatikkoviinit ja viinipussit ovat suosittuja piknikeillä tai retkillä. Eväitä voi joutua kantamaan pitkään, jolloin viinipakkauksen painolla, koolla ja muodolla on jo merkitystä.

Chill Out -hanapakkauksissa on kätevä repäisynauha, jolla kartonkilaatikon saa helposti auki, muovisen viinipussin ulos ja lajittelu on helppoa.

Yksi hanapakkaus painaa paljon vähemmän kuin neljä lasipulloa. Kevyt ja rikkoutumaton viinipussi kulkee helposti mukana .Esimerkiksi 1,5 litran viinipussi vastaa kahta viinipulloa, mutta se muovautuu kätevästi esimerkiksi kylmälaukkuun tai jääkaappiin. Hyvin viilennetty viinipussi viilentää myös ruokia kylmälaukussa.

Hanaviinipakkaus kannattaa –  yllättäen –  avata ylösalaisin. Eli kun pakkaus käännetään ylösalaisin ja siitä poistetaan pahvisuoja, valuu sisällä oleva hana lähes itsestään ulos, eikä sitä tarvitse kaivaa sormilla.

Jos yrittää avata pakkausta oikeinpäin, hanan päällä on kolme litraa eli käytännössä kolme kiloa painoa. Kun käännät pakkauksen ympäri, tämä paino poistuu ja hana tulee helposti ulos.