Miten pitkään laatikkoviini säilyy hyvänä - ja miten se kannattaa laittaa esille?

Näppärästä kahden tai kolmen litran laatikkoviinistä riittää juomaa useaan kertaan ja eri tilanteisiin. Tutustu vinkkeihin ja miten hanallinen tonkkaviini säilytetään avaamattomana ja avattuna.

chill out hanaviini

Miten kauan laatikkoviini säilyy hyvänä?

Laatikkoviinin säilyvyys ennen avaamista

Hanaviinit kannattaa nauttia vuoden sisällä niiden pakkaamisesta. Pakkauspäivämäärän löydät tonkkaviinin pohjasta tai kannesta. Heti vuoden jälkeen viini ei ole pilalla, mutta sen hedelmäisyys katoaa, sillä hanapakkauksen pussi läpäisee ilmaa enemmän kuin lasipullo.

Laatikkoviinin säilyvyys avaamisen jälkeen

Viinitonkan sisällä oleva pussi ja hana on rakennettu niin, ettei tyhjiöpakattuun pussiin mene lainkaan ilmaa, kun viiniä laskee hanasta lasiin. Näin laatikkoviinin säilyvyys on paljon parempi kuin esimerkiksi viinipullon.

Kun säilytät avatun laatikkoviinin tai viinipussin (huom! myös punaviinin) jääkaapissa, viini säilyy hyvänä jopa neljä viikkoa, kun taas avattu pullo vain muutaman päivän. Ilma on siis se, joka pilaa viinin.

Voiko hanaviinin nostaa sellaisenaan pöytään?

Ilman muuta voi, sillä useimmat laatikkoviinit ovat ulkoasultaan täysin salonkikelpoisia. Noin puolet Alkon viinimyynnistä onkin nimenomaan hanaviinejä.

Voit halutessasi tarjota viinin lasikannusta, joka sopii kattaukseesi ja omaan tyyliisi. Kannusta on myös helpompi kaataa lasiin. Dekantointi eli viinin kaataminen kannuun antaa viinille happea, jolloin erityisesti tanniinisempien punaviinien maku pehmenee. 

Miten monta lasillista tulee yhdestä viinitonkasta?

Kolmen litran hanaviini on eri kokoluokista yleisin. Se vastaa neljää tavallista 75 cl:n pulloa eli siitä riittää 25 lasillista (à 12 cl). Myös kahden litran sekä puolentoista litran hanaviinit ovat yleisiä. Uudempi kokoluokka eli 2,25 litraa vastaa kolmea tavallista viinipulloa. Siitä riittää 18 lasillista.

Hanaviinin voi valita pöytäänsä paitsi viinin maun ja ruokasopivuuden, myös vaikkapa kattauksen värin perusteella