Viinilehden LÖYTÖ-viinit – katso 8 suosikkia

Vain harvat viinit saavat Viinilehdeltä hinta-laatusuhteeltaan parhaimman mahdollisen arvion eli Löytö. Tutustu viinisuosikkeihin!

markus hannula ja santa cecilia viini
markus hannula ja santa cecilia viini

Viinilehden asiantuntijat Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund maistelevat sokkona suurimman osan Alkon vakiovalikoiman noin 3000 viinistä ja useita satoja tilausvalikoiman viinejä. Näistä noin 100 viiniä saa parhaan hinta-laatusuhteen arvion eli Löytö.

Antin ja Juhan yhteinen viinitaival on kestänyt yli 20 vuotta ja maisteluiden tulokset kootaan vuosittain ilmestyvään Viinistä Viiniin -kirjaan.

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade - Reilun kaupan Löytö-viini

Tästä eettisesti tuotetusta Reilun Kaupan punaviinistä maksetaan reilumpi korvaus myös viinitarhan työntekijöille. Se on valmistettu Argentiinan nimikkorypäleenä tunnetusta Malbecista sekä Bonardasta.

Viinilehden arvio

Kypsän marjainen, herukkaa, kirsikkaa, karhunvatukkaa ja yrttisyyttä aromeiltaan tarjoileva, nuorekas tuoksu. Melko täyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Siinä on aistittavissa myös paahteisuutta, tummaa luumua ja hentoa kahvia - jopa pippurista mausteisuutta.

Nuorekas, mutta kypsä tanniinisuus ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat makuun ryhtiä ja kantavat viiniä hieman suuta kuivattavaan, savuiseenkin jälkivaikutelmaan.

Kolme tähteä = Laadukas ja hyvin tehty Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Monikäyttöinen viini tummien liharuokien - myös kovien, suolaisten juustojen seuraan.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc - raikas Löytö-viini Chilestä

Viinilehden arvio

Erittäin vivahteikas, tiivisarominen, rapsakka tuoksu tuo mieleen herukkapensaan, karviaisen ja yrttisyyden. Viinistä voi lisäksi erottaa raparperia ja mineraalisisuutta. Kuiva, tuoksun aromit tarkasti toistava maku ja suutuntumaltaan hyvin terhakka. Viinistä voi erottaa tuntuvaa omenaisuutta ja sitrushedelmien sävyjä.

Napakka hapokkuus tuo viiniin särmää ja kantaa kokonaisuutta herukkaiseen, mineraaliseen ja pitkään maistuvaan jälkivaikutelmaan, joka nostaa tuntuvasti veden kielelle.

Viisi tähteä = Tyylikäs huippuviini Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Aromikkaat kala- ja äyriäisruoat savustettuna, paistettuna tai graavattuna.

Matua Marlborough Organic Sauvignon Blanc - tyylikäs Uuden Seelannin valkoviini

Viinilehden arvio

Voimakkaan aromaattinen, pirteän rehevä tuoksu muistuttaa herukkapensaan lehtiä, karviaismarjoja sekä puutarhayrttejä. Siinä on myös vihreitä omenoita muistuttavia piirteitä. Melko runsas, kuiva maku seuraa aromeiltaan puhdspiirteistä ja vihertäväsävytteistä tuoksua.

Viinissä on reilusti sitrusmaisia hedelmähappoja, jotka nostavat välittömästi veden kielelle. Kokonaisuus jättää pitkään suussa viipyvän ja intensiivisen, eksoottisia hedelmiä muistuttavan, kuulaan ja hienon jälkivaikutelman.

Viisi tähteä = Tyylikäs huippuviini Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Voimakkaasti maustetut kalaruoat, kuten savustetut kalat.

Tarapacá Santa Cecilia Merlot Carmenère - edullinen Löytö-punaviini

Palkitun chileläisen Tarapacá-viinitalon hedelmäiset viinit sopivat monen suomalaisen makuun. Löydät Alkon valikoimasta yli 15 erilaista viiniä Tarapacán valikoimasta.

Viinilehden arvio:

Avoin ja aromikas, rehevän marjainen, mustaherukkaa, puolukkaa ja kirsikkaa - myös luumua ja vihreitä paprikoita muistuttava tuoksu. Melko runsas maku toistaa tuoksun aromit ja on suutuntumaltaan varsin pehmeä. Makea mausteisuus ja pehmeät tanniinit ryhdittävät kokonaisuutta ja kantavat viiniä herukkaiseen, hieman kahviseen, tasaiseen jälkivaikutelmaan.

Kolme tähteä = Laadukas ja hyvin tehty Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus:

Monikäyttöinen yleisviini liharuokien kumppaniksi. Myös täyteläiset pastat ja pizzat.

Trapiche Malkina Merlot Syrah Tannat Fair for Life - eettinen punaviini Argentiinasta

Eettisesti tuotettu Fair for Life -sertifioitu keskitäyteläinen punaviini tulee Argentiinasta Mendozan viinialueelta.

Viinilehden arvio

Kypsän hedelmäinen tuoksu on tummasävytteinen ja maanläheinen. Siinä on myös hieman tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta.

Melko runsas maku on suutuntumaltaan varsin pehmeä ja helposti lähestyttävä. Aromeiltaan maku seuraa tummasävytteistä tuoksua. Viinissä on myös savuisia piirteitä.

Kokonaisuus jättää harmonisen ja jäntevän, nielua lämmittävän jälkivaikutelman.

Neljä tähteä = Viini on harmoninen kokonaisuus ja laadultaan erinomainen Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Tummat selkeämakuiset liharuoat sekä grillin antimet. Katso vaniljaisten rommi bbq-ribsien ohje.

On ollut ilo huomata että yhä parempia viinejä saa yhä edullisemmin. Tämä kuluttajaystävällinen trendi on jatkunut jo useita vuosia. - Antti Rinta-Huumo

Casal Garcia Rosé - Viinilehden vuoden 2020 roseeviini

Viinilehti on palkinnut portugalilaisen Casal Garcia Rosén myös Vuoden 2020 parhaimpana roseeviininä.

Viinilehden arvio

Puhdaspiirteisen marjainen, vivahteikas, herkullisen hersyvä tuoksu. Siinä on vadelmaa, kirsikkaa ja lisäksi metsän kypsiä punaisia marjoja. Maku on lähes kuiva ja toistaa tuoksun tuoreet punaiset vivahteet.

Viinissä on lisäksi mansikkaa, sitruksisuutta, punaista omenaa - jopa persikkaakin. Viinin viehkeä, hennosti makea maku saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta ja lähes kieltä kutittelevasta pirskahtelevuudesta. Erittäin herkullinen kokonaisuus nostaa miellyttävästi veden kielelle.

Neljä tähteä = Viini on harmoninen kokonaisuus ja laadultaan erinomainen Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Seurusteluun hyvin viilennettynä. Myös monikäyttöinen noutopöytä- ja eväsretkirosee.

Leyda Las Brisas Pinot Noir - Viinilehden vuoden 2018 punaviini

Viinilehti on palkinnut chileläisen Leyda Pinot Noirin myös Vuoden 2018 parhaimpana punaviininä.

Viinilehden arvio

Tyylikäs, kypsän marjainen, punaisia vivahteita tarjoava tuoksu. Siinä on kypsiä kirsikoita, punaherukoita, mansikkaa ja vadelmaakin. Keskitäyteläinen maku allekirjoittaa tuoksun tyylikkään marjaiset aromit. Viinissä on lisäksi karpaloita ja puolukoitakin. Hento yrttisyys ja metsän aluskasvillisuutta muistuttavat vivahteet monipuolistavat makua. Viiniä ryhdittää eloisa hapokkuus, joka kannattelee kokonaisuutta pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkimakuun.

Viisi tähteä = Tyylikäs huippuviini Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Tummat linnut ja paistettu tai grillattu, selkeämakuinen vaalea liha.

Canti Moscato d’Asti - pirskahteleva ja matala-alkoholinen Italiasta

Raikkaan makeita ja pirskahtelevia matala-alkoholisia Moscato d'Asti viinejä valmistetaan Astin viinialueella Piemontessa Luoteis-Italiassa. Ne sopivat erityisen hyvin hedelmäisille jälkiruoille.

Viinilehden arvio

Makean mausteinen tuoksu on rusinainen, muistuttaen myös kuivattuja hedelmiä, varsinkin kuivattuja luumuja. Makea, kevyehkö maku on pirskahteleva ja seuraa aromeiltaan tuoksua. Viini nostaa veden välittömästi kielelle.

Kuplat eivät ole isoja, mutta tekevät kokonaisuudesta pirteän ja eloisan. Puhdaspiirteinen jälkivaikutelma on makea, muistuttaen sokeroituja sitruunoita sekä sekahedelmäkiisseliä.

Kolme tähteä = Laadukas ja hyvin tehty Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Seurusteluun ja aperitiiviksi.

Tilaa Canti Moscato d'Asti Alkon verkkokaupasta ilman toimitusmaksua omaan lähi-Alkoosi.