Vegan
Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho


Vivahteikas & Ryhdikäs

Label: Vähärasvainen kalaLabel: Kana ja KalkkunaLabel: Salaatit KasvisruokaLabel: Äyriäiset

19,99 €

Löydä Alkosta

Aveledan tyylikkään aromaattinen 100 % Alvarinho on ns. maaperäviini, joka on viljelty Vinho Verden alueen harvinaisemmalla, liuskekivimaaperällä.

Ruoka ja kuvaus

Väri

Vaaleankeltainen

Tuoksu

Tyylikään hienovarainen trooppisten hedelmien, kypsän situksen ja valkoisten kukkien tuoksu.

Maku

Maku on samettinen ja erittäin tasapainoinen. Kuiva, raikas ja pirteän hapokas viini, jonka maussa papaijaa, ananasta, mangoa, kypsiä sitrushedelmiä kuten appelsiiniä ja greippiä sekä hentoa kukkaisuutta. Pitkä jälkimaku.

Ruoka- ja tarjoiluvinkit

Erinomainen kumppani kala- ja äyriäisruoille sekä kanalle ja kalkkunalle.

Valmistus

Aveleda Solos de Xisto on toinen Aveledan niin sanotuista maaperäviineistä. Vinho Verden alueelta, jossa yli 90% maaperästä on graniittia, löytyy paikoitellen myös liuskekiveä (eng. 'schiste', port. 'xisto'), joka mm. antaa viinille lisää täyteläisyyttä ja rakennetta.

Tarina

Aveleda on vuonna 1870 perustettu perheyritys. Viisi sukupolvea ja yli 150 vuotta myöhemmin se pysyy uskollisena arvoilleen tuottaa korkealaatuisia viinejä. Aveleda sijaitsee Vinho Verden sydämessä ja on nykyään 35 % markkinaosuudella Portugalin suurin Vinho Verden vientiyhtiö.

Tuoteryhmä

Valkoviinit

Alkoholipitoisuus

12,5 %

Alkon tuotenumero

957562

Tilavuus

0,75 l

Tuotemerkki

Aveleda

Suljenta

Luonnonkorkki

Alue

Portugal - Rios do Minho - Rios do Minho

Sokeripitoisuus

2 g/litra

Rypäleet

Alvarinho

Makeus

Kuiva (brut)

Tuotenumero

1028813"Vinho Verde: aikoinaan halveksittu, nyttemmin jo klassikoksi noussut viinityyli. 2021 Aveleda Solos de Xisto (18,48 € / 92 p.) onkin sitten parhaita maistamiani hienostuneen leppeällä, kevätkukkaisella tuoksullaan. Maku on kuiva, hapokas ja raikkaan ilmava, runsas ja makean limettinen. Tämä maistui paistettujen ahvenien ja kotimaisen uuden perunan kanssa."

- Pekka Suorsa, Ilta-Sanomat 17.6.2023


92 pistettä

- Wine Spectator


4/5 tähteä. Harmoninen, laadultaan erinomainen. Edullinen ostos.

Kukkainen tuoksu on kellertäväsävytteinen, muistuttaen keltaisia omenoita, persikoita sekä keltaisia luumuja. Siinä on myös makeaa mausteisuutta. Keskitäyteläinen, kuiva maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Viini on suutuntumaltaan öljyisen notkea. Lempeät hedelmähapot sekä mineraalisuus tuovat viiniin ryhtiä ja nostavat veden kielelle. Kokonaisuus on mineraalinen ja mausteinen. Pitkä ja lämminhenkinen jälkivaikutelma on tyylikäs, muistuttaen greippiä ja muita sitrushedelmiä. Monikäyttöinen viini kala- ja äyriäisruokien seuraan.

- Viinilehti