Albariño vai Alvarinho? Tutustu trendikkääseen rypälelajikkeeseen

Alvarinho- eli Albariño-rypälelajike tulee Iberian niemimaalta Portugalista ja Espanjasta.

Alkuperä Iberian niemimaan luoteisrannikolla

Albariño (Espanjassa) tai Alvarinho (Portugalissa) on peräisin alueelta, joka kattaa Portugalin koillisosan ja rajan yli Espanjan Galiciaa. Historiallisesti tämä alue on ollut rypäleen ainoa linnake, mutta nyt se on erittäin trendikäs ja hyvin valmistettuja viinejä löytyy mm. Yhdysvalloista, Australiasta, Uudesta-Seelannista että Uruguaysta.

Albariño – Yksi suosituimmista espanjalaisista valkoviineistä

Espanja on yleensä ollut parhaiten tunnettu punaviineistään, vaikka noin puolet maan tuotannosta on valkoviinejä. Käsitys on muuttunut jonkin verran viime vuosikymmeninä, kun valkoviinejä on alettu arvostaa yhä enemmän. Muutoksen edelläjäkävijänä on ollut Galician viinialue Albariño-viineineen. 

Yksi ensimmäisistä espanjalaisista viineistä, joissa rypälelajike on nimetty etiketissä, oli Galiciasta kotoisin oleva Albariño. Parhaat viinit tulevat Rías Baixasin viinialueelta ja ne tuoksuvat hurmaavasti kukilta, sitruunalta, persikoilta ja greipiltä. Niissä on hyvä maku ja hieman runsaampi rakenne, jota tasapainottaa raikas hapokkuus.

Alvarinho ja Portugalin Vinho Verde

Portugalissa Albariño tunnetaan nimellä Alvarinho, jossa se on levinnyt alkuperäisalueeltaan​​ läheltä Espanjan rajaa edelleen etelään ja itään Vinho Verden viinialueelle, joka on rypäleen tärkein viljelysalue koko Portugalissa.

Vinho Verden viinialue on jaettu 9 eri osa-alueeseen – parhaiden Alvarinho-viinien sanotaan olevan peräisin kahdelta pohjoisimmalta viinialueelta Monçãosta ja Melgaçosta. Vinho Verden valmistuksessa Alvarinhoa sekoitetaan usein muiden rypäleiden, kuten Loureiron ja Trajaduran kanssa. Sitä käytetään myös kuohuviinien valmistuksessa.

Nykyisin Albariñoa ​​kasvatetaan myös Bordeaux'ssa 

Ranskan Bordeaux'n viiniviranomaiset ovat hiljattain sallineet kuusi uutta rypälelajiketta viljeltäväksi Bordeaux'ssa. Päätös on tapa sopeutua ilmastonmuutokseen. Yksi kuudesta lajikkeesta on Albariño, joka on tottunut Atlantin valtameren vaikuttamaan ilmastoon. Albariñon vahva aromaattinen luonne täydentää hyvin Bordeaux'n perinteistä Sauvignon blanc -rypälettä. 

Miltä Alvarinho ja Albariño maistuvat?

Yleensä Alvarinho ja Albariño-viinit valmistetaan ilman tammitynnyrikypsytystä, jolloin niistä syntyy hedelmäisiä, raikkaita ja kukkaisia ​​viinejä, joissa on hyvä hapokkuus. Tuoksussa ja maussa löytää usein aromeja limenkukasta, akaasiakukkia, sitruunaruohoa, sitrushedelmiä, appelsiinin kuorta, greippiä, persikkaa ja mantelia. 

Alvarinho- ja Albariño-viinit sopivat useimmiten äyriäisten sekä kalaruokien kanssa, varsinkin kun ruoan valmistuksessa on käytetty sitruksia tuomaan raikasta happamuutta.