Miten Sauvignon Blanc ja Riesling-valkoviinit eroavat toisistaan?

Viime vuosina raikkaat valkoviinit ovat olleet kovassa nosteessa. Kilpailu suosittujen rypälelajikkeiden kärjessä on kovaa, mutta riesling ja sauvignon blanc nauttivat vankkumatonta suosiota. Tutustu viinien saloihin viinikirjoittaja Ilkka Sirénin kanssa!

Yalin ja Nederburgin valkoviinit menestyivät hienosti Vuoden Viinit 2017 -kisassa

Paperilla riesling ja sauvignon blanc -rypälelajikkeet eivät ensisilmäyksellä vaikuta kovinkaan erilaiselta, mutta viinilasissa niitä on vaikea olla erottamatta. Mitä eroa näillä rypäleillä ja niiden tuottamilla valkoviineillä siis oikeastaan on?

Mitä on Sauvignon Blanc?

Sauvignon blanc on alunperin kotoisin Ranskasta. Se tuli tunnetuksi Bordeauxn viinialueen charmikkaana valkoviininä, joka sai usein sekoituksessa seurakseen aavistuksen semillon-rypälettä. Sittemmin sauvignon blanc on levinnyt maailmalle kulovalkean tavoin ja on tänä päivänä yhtä ranskalainen kuin ranskanperunat.

Makunsa puolesta riesling ja sauvignon blanc -viinit on helppo erottaa toisistaan.

Sauvignon blanc tunnetaan raikkaana ja aromaattisena valkoviininä. Siitä tehdyt valkoviinit ovat usein parhaimmillaan nuorena ja se onkin rieslingin ohella hyötynyt kenties kaikista eniten kierrekorkista, joka auttaa viiniä säilyttämään raikkautensa. Toki, poikkeuksia löytyy aina ja tietyt sauvignon blanc-valkoviinit pystyvät ikääntymään loistavasti.

Sauvignon Blanc -viinissä aistii herukkaa ja limettiä

Ilmasto ja kasvupaikka vaikuttavat sauvignon blancin makuprofiiliin huomattavasti. Lajikkeella on hyvin vahva persoonallisuus luonnostaan, mutta riippuen vallitsevista kasvuolosuhteista rypäleen luonteenpiirteet esiintyvät hyvinkin erilaisina.

Viileän ilmaston viinialueilla kuten Uudessa-Seelannissa sauvignon blanc tuottaa aromeiltaan runsaan herukkaisia, limettisiä, vihreän yrttisiä ja raikkaan sitruksisia valkoviinejä.

Sauvignon blancin aromi saattaa tuntua tutulta - kuin laittaisi pään mustaherukkapensaaseen

Sauvignon blancin aromit saattavat tuntua suomalaisista tutuilta, koska joskus se tuoksuu samalta kuin laittaisi pään mustaherukkapensaaseen. Lämpimän ilmaston viinialueilla sauvignon blanc saa aromeihinsa mukaan kypsää omenaa, sitrusta, passionhedelmää, aprikoosia ja hentoa kukkaisuutta.

Uusi-Seelanti ja erityisesti Marlborough tunnetaan runsaan aromaattisista sauvignon blanc-valkoviineistä. Raikkaan hapokas, kevyen ananaksinen ja herukkainen Matua Organic Sauvignon Blanc on eloisa ja tyylipuhdas esimerkki Uuden-Seelannin sauvignon blancista.

Muita huomioitavia viinialueita on Ranskan Loiren laakso, joka tunnetaan erityisesti korkealaatuisista Pouilly-Fumé ja Sancerre-valkoviineistä. Myös Itävallan Steiermark on osoittautunut poikkeuksellisen hyväksi alueeksi tuottaa laadukasta sauvignon blancia. Myös Australian Margaret River, Chile, Etelä-Afrikka ja Kalifornia ovat tälle rypäleelle vahvoja alueita.

Miltä Riesling-viini maistuu?

Riesling on mahdollisesti yksi suosituimmista rypälelajikkeista vannoutuneiden viininystävien keskuudessa. Se on raikas, ryhdikäs ja viehättävän aromaattinen, joka harvoin jakaa mielipiteitä. Siitä on hyvin vaikeaa olla tykkäämättä.

Sauvignon blancin tavoin myös riesling on levinnyt viinitarhoille ympäri maailmaa tosin pienemmissä määrin. Riesling-rypäleen kotikontu sijaitsee Saksassa. Moselin jokilaakson pitkäikiäisiä valkoviinejä pidetään suuressa arvossa. Ne tunnetaan keskivertoa matalammasta alkoholiprosentista ja hapokkuutta tasapainottavasta makeudesta. Sauvignon blanc ei välttämättä ole se kaikista tunnetuin kellariviini, mutta riesling kestää kypsytystä parhaimmillaan vuosikymmeniä.

Viehättävän aromaattisesta ja raikkaasta rieslingistä on vaikeaa olla tykkäämättä

Myös viinialueet kuten Rheinhessen, Rheingau, Pfalz ja Nahe tunnetaan Saksassa sähköisen hapokkaista riesling-valkoviineistä. Laadukas happorakenne ja vivahteikas aromiprofiili ovat rieslingin ominaispiirteitä.

Kuiva, päärynäinen ja kevyen mausteinen Korrell Riesling vom Tonmergel on tasapainoinen esimerkki saksalaisesta riesling-valkoviinistä, joka loistaa ruokapöydässä erilaisten äyriäisten ja kalaruokien seurassa.

Lasissa pyörittämäsi sauvignon blanc-valkoviini on todennäköisesti täysin kuiva, mutta riesling-rypäleestä valmistetut valkoviinit voivat olla kuivia, puolikuivia tai puolimakeita. Molemmat rypäleet soveltuvat myös jälkiruokaviinien valmistukseen, mutta riesling on näistä kahdesta tunnetumpi herkullisen makeista jälkiruokaviineistä.

Saksan naapurimaa Ranska ja viinialue Alsace on hedelmällistä maaperää valkoisille aromaattisille rypälelajikkeille. Runsaan hedelmäinen Trimbach Riesling on täynnä kypsää sitrusta, greippiä ja hentoa mausteisuutta, unohtamatta ruokahalua herättävää hapokkuutta.

Muita huomioitavia viinialueita ovat Australian Clarey Valley ja Eden Valley, Yhdysvallat (Washington State, Kalifornia ja Finger Lakes) sekä jossain määrin myös Kanada, Uusi-Seelanti, Unkari ja Italia.

Minkä ruoan kanssa Sauvignon Blanc ja Riesling-viinit sopivat?

Sekä sauvignon blanc että riesling sopivat monipuolisesti erilaisten kala- ja kasvisruokien kaveriksi. Raikkaan ja napakan kuivan makuprofiilin ansiosta sauvignon blanc on erityisen herkullinen äyriäisten, sushin, pastasalaattien ja grillatun kalan kanssa. Vuohenjuusto ja sauvignon blanc on kokeilemisen arvoinen klassikkoyhdistelmä.

Nyrkkisääntö: mitä mausteisempi ruoka sitä makeampi riesling.

Riesling ja sen vaihtelevat makeusasteet antavat sille ulottuvuutta, joka toimii laaja-alaisesti eri ruokalajien kanssa. Kuiva riesling toimii niin limellä kyllästetyn siikacevichen kuin grillattujen katkarapujen kanssa. Hyvä hapokkuus tasapainottaa myös kermaisia kastikkeita.

Puolikuivat rieslingit rakastavat mausteita. Kokeile herkullisten dumplingien, ramen-nuudelikeiton tai kanacurryn kanssa. Nyrkkisääntönä toimiii, mitä mausteisempi/tulisempi ruoka sitä makeampi riesling.

Vinkki!

Testaa viinisuosituksemme Matua Organic Sauvignon Blanc ja Korrell Riesling vom Tonmergel vierekkäin laseissa ja huomaat niiden aromeissa selkeät erot. Testaa molempia viinejä ruoan kuten paistetun siian tai kuhan kanssa. Kumpi sinusta maistuu paremmalle - Riesling vai Sauvignon Blanc? Entä ystävästäsi? Oikeaa vastausta ei ole, vaan se riippuu maistajasta.

Ilkka Sirén

Teksti: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.