Raikas ruokaviini Sauvignon Blanc

Millaista ruokaa raikkaan Sauvignon Blanc -valkoviinin kanssa? Tutustu viinityyliin ja katso viisi herkullista ruokaohjetta kuudelle erityyliselle Sauvignon Blanc -viinille.

Vihreä panzanella-salaatti

Pirteän hapokkaat ja aromikkaat Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetut viinit sopivat erityisesti vaalean kalan ja äyriäisten, salaattien ja kasvisruokien sekä mietojen juustojen kanssa.

Nederburg Sauvignon Blanc

Raikkaan hapokas ja hedelmäisen herukkainen, kuiva valkoviini on kotoisin Etelä-Afrikan palkituimmalta viinitalolta Nederburgilta. Viini on saanut Viinilehden asiantuntijoilta 4/5 tähteä ja arvion 'laadultaan erinomainen'

Nederburg Sauvignon Blanc on kirkastettu vegaanisesti ja sen trooppinen hedelmäisyys, mutta pirteä hapokkuus sopii hyvin salaattien ja kasvisruokien kanssa. Kokeile myös vaikkapa kanapastan kanssa.

Katso vihreän panzanella-salaatin ohje.

Löydät Nederburgin valikoiduista Alkon myymälöistä, tarkista saatavuus Alkon sivuilta tai tilaa näppärästi ilman toimituskuluja oman lähi-Alkoosi.

Vihreä panzanella-salaatti
Ruokakirjailija ja valokuvaaja Viola Virtamon suunnittelema salaatti sisältää pinaattia, mangoldia ja kesäkurpitsaa. Vihreiden vihannesten aromit ja sitruunainen yrttivinaigrette toimivat täydellisesti Nederburg -viinin raikkaan hapokkuuden kanssa.

Matua Marlborough Organic Sauvignon Blanc

Tämä klassinen Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc tuo veden kielelle. Raikkaan hapokkaan luomuviinin maku on täynnä herukkaisuutta, vihreitä aromeja ja sitruksista hedelmäisyyttä. Luomurypäleet tulevat Wairaun laaksosta, joka on yksi Marlborough’n viinialueen parhaista ala-alueista.

Laita viini jäähtymään jääkaappiin tai jäiden joukkoon ja kun etiketin Chill-lumihiutalesymboli muuttuu siniseksi, viini on sopivan kylmää ja valmis nautittavaksi. Tarjoile aperitiivina, mietojen juustojen, vuohenjuustosalaatin tai pikkusuolaisten kanssa.

Katso juustolautasen ja vihreän tomaattimarmeladin ohje.

juustolautanen
Sauvignon Blanc ja vuohenjuusto on klassinen yhdistelmä! Sauvignon Blancin raikkaus toimii myös useimpien mietojen juustojen kanssa, sillä viinin hapokkuus leikkaa hyvin juustojen rasvaisuutta.

Leyda Garuma Single Vineyard Sauvignon Blanc

Tämä arvostetun chileläisen Leyda-viinitalon viinintekijä Viviana Navarreten tyylikäs viini voitti kultaa Vuoden Viinit 2020 -kilpailussa sarjassa Uuden maailman valkoviinit, hinta 13-18 euroa.

Leyda Sauvignon Blancin kuivassa ja mineraalisessa maussa aistii raikkaita sitruksen, mustaherukanlehden ja karviaismarjan vivahteita. Nauti erityisesti vaaleiden kalaruokien, äyriäisten ja kasvisruokien kanssa.

Katso sitruksisen kuha-omena-cevichen ohje.

Tiesitkö?

Chileläisten Sauvignon Blancien tyyli riippuu siitä, missä laaksossa rypäleet kasvavat. Viileämmillä rannikkoalueilla kuten Garuman viinitarhalla rypäleistä kasvaa hapokkaampia ja raikkaan mineraalisia toisin kuin sisämaan lämpimillä alueilla. Viileässä Leydan laaksossa rypäleihin kehittyy yrttisiä ja greippisiä aromeja viileän merellisen ilmaston sekä graniittisen maaperän ansiosta.

Löydät Leydan valikoiduista Alkon myymälöistä, tarkista saatavuus Alkon sivuilta tai tilaa näppärästi ilman toimituskuluja oman lähi-Alkoosi.

LYV Sauvignon Blanc

Eteläranskalainen kuiva, trooppisen hedelmäinen ja kevyen sitruksinen viini ihastuttaa myös kauniilla ulkoasullaan. Pullossa on lasikorkki, joka on helppo sulkea uudelleen. Tyhjästä pullosta saat kauniin vesi- tai mehupullon, tai maljakon. Katso vinkkejä pullon uudellenkäyttöön.

Nauti LYV-viini salaattien, kasvisruokien tai pastojen kanssa tai sellaisenaan.

Katso Mangoldi cacio e pepe -pastan ohje.

Malgoldi cacio e pepe
Mangoldi eli lehtijuurikas on punajuuren ja sokerijuurikkaan sukulainen, joka kuuluu pinaattikasveihin. Tässä ruokakirjailija Tara Junkerin suunnittelemassa helpossa kasvispastassa on reilusti parmesaania ja mustapippuria.

Sauvignon Blanc -vinkit antoi Anoran asiantuntija Mikael Karttunen. Kuvat Viola Virtamo. Kattausten viinilasit Riedel / Decanter.fi