Sauvignon Blanc - raikas ja monipuolinen rypälelaji

Ranskan Bourdeauxista lähtöisin oleva Sauvignon Blanc on suosituin valkoinen rypälelajike heti Chardonnayn jälkeen. Pirteän hapokas ja aromikas sauvignon blanc on hyvä valinta kepeiden kala- ja kasvisruokien kumppaniksi.

Sauvignon Blanc - raikas ja monipuolinen rypälelaji

Miltä Sauvignon Blanc maistuu?

Sauvignon blanc -viinit ovat perusluonteeltaan kuivia ja raikkaita. Lajikkeen sisäisiin makueroihin vaikuttavat maaperän ja ilmaston vaihtelut. Myös tuottajan on mahdollista vaikuttaa makumaailmaan korjaamalla sato eri ajankohtina erilaisten aromirakenteiden saavuttamiseksi. Varhain poimituissa rypäleissä maistuvat parsa ja vihannespaprika, kypsemmässä sadossa voidaan havainnoida karviaisen, mustaherukan ja kiivihedelmän aromimaailmaa.

Viinin makuun voidaan vaikuttaa myös kypsytysmenetelmän kautta. Tammitynnyrikypsytys pyöristää makuja ja pehmentää rypäleen korkeaa hapokkuutta. Terästankkikypsytys sen sijaan pitää viinin terävän hapokkaana ja aromit voimakkaina.

Viileä ilmanala tuo esille Sauvignon Blancin mineraalisuuden

Liian kuumassa ilmastossa viinien aromimaailma jää yksiulotteiseksi ja hapokkuudeltaan kehnoksi. Myös käymisvaiheessa viinin makuun voidaan vaikuttaa lämpötilan kautta. Viileämpi lämpötila tuo esiin mineraalisuuden, korkeampi houkuttelee esiin trooppisen hedelmäisiä aromeja.

Lajikkeen nimi juontuu ranskan kielen sanasta sauvage, villi, jolla viitataan lajikkeen esiintymiseen alkuperäiskasvina Länsi-Ranskassa.

Sauvignon blanc -viinit eivät yleensä parane vanhetessaan, joten ne ovat pääosin tarkoitettu juotavaksi nuorena. Perinteisiä ranskalaisia sauvignon blanceja pidetään hienostuneina ja moniulotteisina. Uuden maailman sauvignon blancit taas ovat suoraviivaisempia ja hedelmäisempiä.

Sauvignon Blanc sopii kepeiden kesäherkkujen seuraksi

Sauvignon Blanc on erinomainen kesäviini salaattien, keittojen sekä vaalean lihan kumppaniksi. Myös keväiset parsaruoat sekä kevyet kala- ja äyriäisherkut saavat sauvignon blancista oivallisen palanpainikkeen.

Voimakkaampia sauvignon blanceja voi kokeilla myös kanan-, vasikan- ja sianlihan sekä etnisten keittiöiden antimien kanssa. Lajikkeelle ominainen hapokkuus ja mineraalisuus pääsevät oikeuksiinsa myös kotimaisten rapujen seurana.

Juuret 1800-luvun Ranskassa

Sauvignon Blancin juuret ovat 1800-luvun Ranskassa. Historia ei kuitenkaan jää Bourdeaux’iin, vaan lajiketta vietiin Ranskasta Yhdysvaltoihin jo 1800-luvun loppupuolella. Sauvignon Blancilla onkin pitkä tausta myös Kaliforniassa, jossa se menestyi tuottoisasti Livermoren laaksossa.

Ajan saatossa Sauvignon Blanc menetti suosiotaan Amerikan markkinoilla. 1960-luvulla lajike nimettiinkin uudelleen Fume Blanciksi, jonka avulla sitä markkinoitiin menestyksekkäästi uudelle sukupolvelle. Sauvignon Blanc löysi tiensä myös Chileen 1800-luvun alussa ja Uuteen-Seelantiin 1970-luvulla.

Sauvignon Blanc kaukomaiden valloittajana

Tunnetuimmat sauvignon blancit tuotetaan yhä edelleen Loiren yläjuoksulla Ranskassa. Erityisesti Sancerre ja Pouilly-Fumé tunnetaan arvostettuina viinialueina, jotka tarjoavat Sauvignon Blancin viljelyyn otollisen ilmaston.

Lajikkeen viljely on levinnyt Ranskasta myös muualle Eurooppaan ja uuteen maailmaan. Italiassa lajiketta viljellään lähinnä Friulin seudulla, jossa valmistetut huippuviinit vetävät parhaimmillaan vertoja ranskalaisille sauvignon blanceille. Itävallassakin lajikkeesta on tuotettu hyvissä olosuhteissa useita laadukkaita valkoviinejä.

Sauvignon Blanc on saavuttanut merkittävän aseman myös Chilessä, Etelä-Afrikassa, Kaliforniassa sekä Uudessa-Seelannissa. Uuden-Seelannin Marlborough’n viinialue on noussut nyttemmin yhdenvertaiseksi kilpailijaksi jopa Loiren jokilaaksolle.