Kalaruokien viinit ovat raikkaita ja kevyitä

Kalaruoat kuuluvat vahvasti suomalaiseen ruokapöytään ja terveellinen kala on monen suosikkiruokaa. Täydennä maistuva kala-ateria raikkailla valkoviineillä tai kevyillä punaviineillä. Tutustu vinkkeihin!

Kalaruokien viinikaverit ovat raikkaita ja kevyitä

Suomi on tuhansien järvien maa ja kirkkaista vesistä nostetuilla kaloilla on kautta aikojen ollut tärkeä rooli suomalaisessa ruokakulttuurissa. Nykyään kalaherkut kuuluvat tärkeänä osana vuoden jokaiseen juhlaan. Joulupöydän alkupalana maistellaan kylmäsavulohta, vappuna kokoonnutaan silliaamiaisen ääreen ja juhannuksen kohokohta ovat pannulla tirisevät kuha- tai ahvenfileet.

Vaikka tänä päivänä puhutaan paljon ylikalastuksesta ja uhanalaisiksi käyvistä kalakannoista, kaupoissa on tarjolla lukuisia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Maailman luonnonsäätiö on julkaissut kätevän kalaoppaan, joka antaa kuluttajalle ohjeita ruokakalojen eettiseen valintaan. Oppaassa kehotetaan muun muassa suosimaan suomalaisia järvikaloja, kuten ahventa, haukea, kuhaa ja madetta.

Valitse oikea viini erilaisille kalaruoille

Vanha ja kulunut sanonta toteaa, että kalaruokien kanssa tarjotaan aina valkoviiniä. Rohkea kokeilija löytää kuitenkin erinomaisia makupareja myös punaviinien maailmasta. Kevyet ja hedelmäiset punaviinit sopivat loistavasti esimerkiksi grillatun kalan kanssa maisteltavaksi.

Savustettu lohi

Rasvainen lohi sopii täydellisesti savustuspönttöön, sillä kala ei kuivu helposti, vaan säilyttää mehevyytensä. Savustus antaa kalalle voimakkaan maun, joten juomakumppaniltakin vaaditaan syvyyttä ja täyteläisyyttä hyvää hapokkuutta unohtamatta.

Näitä ominaisuuksia löytyy monista kevyesti tammitetuista chardonnay-viineistä. Myös kevyet ja hedelmäiset pinot noir -punaviinit toimivat yllättävän hyvin savulohen kumppanina.

Paistetut ahven- ja kuhafileet

Ahven ja kuha ovat suomalaisten suosituimpia järvikaloja. Moni pelkää ahvenen ja kuhan ruotoisuutta, mutta oikein fileeratut järvikalat maistuvat vaativimmillekin herkuttelijoille. Vaalealihaisen ahvenen ja kuhan seuraan kannattaa valita herkän hedelmäisiä valkoviinejä, jotka kunnioittavat raaka-aineen omaa ainutlaatuista makua.

Voissa tai öljyssä paistettu kala vaatii viiniltä myös hapokkuutta, joka leikkaa annoksen rasvaisuutta. Valinta kannattaa kohdistaa esimerkiksi hapokkaisiin sauvignon blanc -valkoviineihin, jotka sopivat erinomaisesti järvikalojen seuraan.

Paistetut muikut tai silakat

Siinä missä rannikkoalueilla vannotaan silakan nimeen, järvisuomalaiset luottavat muikkuun. Ruisjauholla hunnutetut ja runsaassa voissa paistetut kalat vaativat rinnalleen viinin, jonka reipas hapokkuus raikastaa kokonaisuutta.

Ryhdikkään hapokkaita viinejä löytyy viileiltä viinintuotantoalueilta Pohjois-Ranskasta, Itävallasta, Saksasta ja uuden maailman rannikkoseuduilta.

Graavikalat

Graavaus on perinteinen suomalainen tapa kalan säilömiseen. Suolainen lohi tai siika ovat herkkuja, joilla on tärkeä rooli joulu- ja juhannuspöydässä. Kun lautasella on suolaista kalaa, kannattaa lasiin valita viini, jossa pieni makeus ei ole pahitteeksi.

Ranskan Alsacessa tai Saksan jokilaaksoissa syntyvät puolikuivat rieslingit ovat täydellisesti toimivia juomavalintoja suolakalojen seuraan.