Grilli tuo kalaan savuisia hiilloksen makuja ja vaatii siksi myös viiniltä täyteläisyyttä. Katso kalamestarin vinkit grillaamiseen sekä sommelierin vinkit viinivalintaan.
Grillissä oikeuksiinsa pääsevät erityisesti lohi, siika, muikku ja nieriä. Rasvainen ja voimakkaita hiilloksen makuja grillistä saava kala kannattaa maustaa raikkaasti sitruksilla, ruohosipulilla, tillillä ja muilla tuoreilla yrteillä.
Kala kannattaa grillata kokonaisena, suomustettuna mutta nahan kanssa.
Juha Lindberg, kalatukku E.Eriksson
Kalaa grillatessa on syytä olla tarkkana, sillä rasvainen kala tarttuu helposti kiinni grilliritilään ja hajoaa. Kala kannattaakin grillata kokonaisena, suomustettuna mutta nahan kanssa.
Kokonaisena grillaaminen on paitsi helpompaa, se pitää kalan myös mehukkaampana. Parila tai halsteri on hyvä apuväline kalan grillaamiseen. Ja jos olet sattunut syömään edellisenä päivänä hummeria, säästä kuoret. Hummerinkuoressa grillattu kala on mitä parhain herkku.
1. Varmista, että grilli on puhdas ja kuuma, jotta kala ei tartu siihen kiinni. Kala kypsyy kätevästi myös halsterissa, jossa sitä on helppo käännellä. Kala kannattaa grillata suomustettuna, mutta nahan kanssa. Nahka pitää kalan kasassa ja mehevänä.
2. Huuhdo ja kuivaa kala. Tee kylkiin viillot. Kalafileet kannattaa suolata kevyesti pari tuntia ennen grillausta, jotta liha kiinteytyy. Halutessasi voit myös maustaa kalaa esimerkiksi sitruunalla ja pippurilla ennen grillausta.
3. Grillaa kalaa noin 15 minuuttia tai kunnes se on kypsää. Grillattu kala on kypsää, kun se hajoaa helposti haarukalla koetettaessa paksuimmasta kohtaa, tai kun selkäevä irtoaa helposti.
Kala kypsyy grillissä nopeasti ja hajoaa helposti. Huomioi siis kalan rakenne jo ennen grillaamista ja ota avuksi esimerkiksi parila tai halsteri.
Grilli tuo kalaan paljon hiilloksen aromia, jolloin viinissäkin saa olla täyteläisyyttä ja luonnetta.
Grillaa kala miedolla lämpötilalla ja varo yligrillaamasta, jottei kala kuivu. Myös kalan nahka palaa helposti ja liian kuuma lämpötila kärventää myös sen. Jos kalan nahan onnistuu pitämään grillatessa kauniin ruskeana, on se mitä parhainta herkkua.
Grilli tuo kalaan paljon hiilloksen aromia, jolloin viinissäkin saa olla täyteläisyyttä ja luonnetta. Esimerkiksi runsaammin tammitettu valkoviini tai kevyempi punaviini, jossa on vähän tanniineja, tasapainottavat grillatun kalan vahvaa makua.
Grillatessa kalasta katoaa rasvaisuutta, jolloin se ei välttämättä vaadi viiniltä yhtä reilua happorakennetta kuin esimerkiksi raakakypsennetty rasvainen kala.
Lempeähappoinen ja suutuntumaltaan täyteläinen Laroche Chablis on klassinen kalaviini ja erinomainen viinivalinta myös grillatulle kalalle.
Grillatun kalan kanssa tarjoillaan kesällä monipuolisesti kasviksia ja juureksia. Kypsennetyt kasvikset ovat usein viiniystävällisiä ja tuovat kokonaisuuteen makeuden tunnetta. Hieman hedelmäinen Chablis täydentää myös tätä kasvisten makeutta loistavasti.
Vinkit kalan grillaamiseen antoi kalatukku E.Erikssonin Juha Lindberg ja viinivalintoihin Suomen paras sommelier 2019 Taneli Lehtonen (kuvassa) ravintola Murusta. Laroche toimii Suomen Sommelierit ry:n virallisena pääyhteistyökumppanina 2017-2019.
Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!
Lue lisääKlassista graavikalaa nautitaan ympäri vuoden. Raikkaan hapokas Laroche-valkoviini tasapainottaa raakakypsennetyn kalan makua. Katso vinkit graavaamiseen ja viinivalintaan!
Lue lisääSavustuspöntössä kala saa miellyttävän savun maun ja tuoksun sekä kauniit värit. Voimakas savuaromi vaatii myös viiniltä luonnetta. Katso kalamestarin vinkit savustamiseen sekä sommelierin vinkit viinivalintaan.
Lue lisää