Chablis - samppanjan läheinen naapuri

Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey ja ruoka-annoksia

Chablis on chardonnayta, ja lähellä viinien aatelista samppanjaa

Chardonnay – tuo maailman tunnetuin ja laajimmalle levinnyt valkoviinirypäle, josta valmistetut viinit ovat hersyvän hedelmäisiä ja voimakkaan tammitettuja… vai ovatko? Todellisuudessa Chardonnay on hyvin muuntautumiskykyinen rypälelajike: sitä on helppo viljellä melkein missä tahansa ilmastossa ja lämpötilassa ja siitä voidaan valmistaa hyvin erilaisia viinejä.

Moni ei tiedä, että myös Chablis valmistetaan Chardonnay-rypäleestä, joka on ainoa Chablis’n viinialueella Ranskan Burgundissa viljelty lajike. Chablis on yksi maailman omaperäisimmistä Chardonnay-viineistä, jossa kasvualueen viileys tuo rypäleestä esiin hapokkuuden ja raikkauden. Tästä syystä Chablis on hyvin erilaista viiniä kuin vaikkapa lämpimillä alueilla Australiassa ja Kaliforniassa valmistetut hedelmäiset Chardonnayt.

Chablissa ei myöskään ole ylitammitettua eikä ylivahvaa hedelmän makua, vaan se on kaikin puolin tasapainoinen ja raikkaan mineraalinen valkoviini.

Champagnen alueen maaperä on hyvin samankaltainen kuin Chablissa, joka sijaitsee vain reilu 100 kilometriä Champagnesta etelään.

Itse asiassa Chablis on tyyliltään lähellä viinien aatelista samppanjaa, jonka valmistuksessa käytetään useimmiten myös Chardonnay-rypälettä. Champagnen alueen kalkkikivinen maaperä on hyvin samankaltainen kuin Chablis'ssa, joka sijaitsee vain reilu 100 kilometriä Champagnesta etelään, mutta kasvuilmasto on Champagnessa hieman viileämpi.

chardonnay_pensas
Chardonnay-viiniköynnös Ranskassa.

Chablis on huikea kalakaveri ja saa makunsa maaperästä

Laroche-viinitalon valmistamat Chablis-viinit ovat valkoviinien kärkikastia, koska ne ovat laadukkaita ja monipuolisia ruokaviinejä. Ne ovat mitä parhaimpia kavereita kala- ja äyriäisruoille, mutta tiesitkö miksi? Syy piilee kaukana esihistoriassa ja syvällä maankuoren alla.

Chablis’n viinialue sijaitsee kaukana rannikolta, mutta noin 300–500 miljoonaa vuotta sitten se oli vanhaa merenpohjaa. Maaperän kerrostumista löytyy edelleen fossiloituneita merieliöitä ja osterinkuoria. Syvälle maaperän uumeniin työntyvät viiniköynnöksen juuret tuovat rypäleihin Chablis-viineille tunnusomaisen merellisen ja mineraalisen maun ja tuoksun. Chablis’t ovatkin erinomainen osoitus siitä, miten hyvä viini kertoo kasvupaikkansa tarinaa.

Larochen Chablis-viinit ovat todellisia kameleontteja, jotka kestävät hyvin erilaisia makuja. Viinin hapokkuus, mineraalisuus ja tasapainoinen hedelmäisyys tekevät siitä monipuolisen ruokaviinin, joka sopii vaativampienkin ruokien kumppaniksi.

Chablis’t ovat erinomainen osoitus siitä, miten hyvä viini kertoo kasvupaikkansa tarinaa.

Chablis sopii myös eri tavoin valmistetuille kalaruoille graavikalasta uuniloheen sekä kevään ja kesän kasvisherkuille kuten parsalle ja erilaisille salaateille. On kuitenkin eroa, valitsetko ruokaviiniksi esimerkiksi nuoren Petit Chablis’n vai pitkään kypsyneen Premier Crun.

Petit Chablis’n maku on yleensä napakka eikä kovin kehittynyt. Premier Crun kehittynyt maku taas kestää hyvin hienostuneemmankin kalan, kuten merikrotin tai turskan maun.

Petit Chablis, Chablis ja Grand Cru edustavat Chablis-alueen valikoimaa.

Legendaarinen viininvalmistaja tietää mitä tekee

Burgundin pohjoisosassa sijaitseva Chablis on hyvin erilainen kuin muut Ranskan viinialueet. Koska alue on pieni, erot eri tuottajien välillä eivät ole kovin suuria. Laroche on kuitenkin ollut kautta alueen historian yksi johtavista Chablis-viinien tuottajista.

Larochen viinitalo on perustettu vuonna 1850, joten sille on ehtinyt kertyä vankka osaaminen viinintekemisen saralla. Aktiivisena alueen toimijana Laroche on ollut muun muassa mukana laatimassa Chablis-viinien laatuluokitusta. Viinitalo on vuosisatojen aikana nostanut paitsi Chablis’n aluetta myös Chablis-viinejä esille ja maailman maineeseen.

Chablis-viinien alkuperäluokitus

Chablis-viinien alkuperäluokitus

Chablis-viinit jaetaan neljään eri ryhmään alkuperäluokituksensa mukaisesti: Petit Chablis AOP, Chablis AOP, Premier Cru Chablis AOP sekä Grand Cru Chablis AOP. Alkuperäluokitus näkyy viininystävälle yleensä selkeimmin hinnassa ja laadussa: mitä korkeampi luokitus, sitä laadukkaampi ja hintavampi viini.