Laroche

Chablis’n kylä ympäristöineen idyllisessä Keski-Ranskassa on chardonnay-valkoviinien luvattu maa. Larochen perinteikäs viinitalo on ollut seudun viinintuotannon merkittävimpiä vaikuttajia jo vuodesta 1850 lähtien.

Laroche Chablis Grand Cru -rinne

Larochen historia yltää aina vuoteen 1850, jolloin Jean-Victor Laroche aloitti viininviljelyn. Hän perusti viinitalonsa Chablis'n kylän sydämeen, l'Obédiencerie-nimiseen entiseen luostariin, jossa paikalliset munkit olivat viljelleet viiniköynnöksiä ja tuottaneet upeita viinejä jo 900-luvulla. Luostarin piharakennuksessa on yhä toiminnassa 1200-luvulta peräisin oleva viininpuristin, jota käytetään kerran vuodessa sadonkorjuujuhlien aikaan.

Menestyksen salaisuus ensiluokkaisissa rypäleissä

Larochen menestyksen takeena on kautta aikojen ollut modernin teknologian käyttö, edelläkävijänä toimiminen sekä parhaiden mahdollisten viinitarhojen löytäminen. Talon viinintekofilosofia kiteytyy viinitalon logossa, johon on kuvattu silmä, nenä ja suu – kolme viinin arvioinnin ja nauttimisen tärkeintä aistia.

Laroche-viinien kasvoina tunnetuksi tullut Gwenaël Laroche, Chardonnay-ihminen henkeen ja vereen, tiivistää filosofian fraasiin ”The best fruit” – parhaat mahdolliset rypäleet, jotka kasvatetaan tarkassa seurannassa.

Laroche on niittänyt laajaa mainetta aina viime vuosiin asti. International Wine and Spirit Competition IWSC palkitsi Larochen vuoden 2014 parhaana ranskalaisena viinitalona. Talon viinit voittivat samaisessa kilpailussa kaksi kulta-, kaksi hopea- ja neljä pronssimitalia.

Chablis’n kukkulaisen alueen viininviljelysten alla lepää harvinaislaatuinen Kimmeridge-maaperä, joka on peräisin paleotsooiselta aikakaudelta noin 300-500 miljoonaa vuotta sitten. Maaperän kerrostumiin on sekoittunut miljoonia vuosia sitten fossiloitunutta meren eliöstöä, trilobiittejä ja osterinkuoria. Tämä maaperä tuottaa maailman hienointa valkoviiniä.

Gwenaël Laroche nojaa Chablis-liikennemerkkiin
Laroche-viinien kasvoina tunnetuksi tullut Gwenaël Laroche on Chardonnay-ihminen henkeen ja vereen.

Jo vuosien ajan Domaine Laroche on kehittänyt ympäristöystävällisempiä tapoja viininvijelyyn. Tilalla on otettu käyttöön mm. viinitarhojen kestävä hallinta, joka tarkoittaa sitä, että tarhoilla ei esimerkiksi käytetä lainkaan rikkakasvien torjunta-aineita, hyönteismyrkkyjä eikä homeentorjunta-aineita. Myös sulfiittien käyttöä pyritään jatkuvasti vähentämään.

Larochella työ maaperän hyväksi nähdään osana viinitilan DNA:ta. Larochelle onkin myönnetty vuonna 2016 yhtenä ensimmäisistä Burgundin alueen toimijoista HVE (High Environmental Value) sertifikaatti ja sen korkein, 3.taso.

Sertifikaatin saadakseen tulee toimijan olla sitoutunut hillitsemään viljelyn haittavaikutuksia ympäristölle mm. suojelemalla ympäröivän luonnon monimuotoisuutta sekä tukemalla alueen kasvien luontaista hedelmöittymistä.

Laroche on mm. istuttanut pensasaitoja viinitarhojen ympärille monimuotoisuuden lisäämiseksi, tehnyt yhteistyötä lintujensuojelujärjestön kanssa tiettyjen alueelle ominaisten lajikkeiden palauttamiseksi sekä nimennyt kullekin viinitarhalle yhden vastuuhenkilön ’yksi mies, yksi tarha’ -periaatteen mukaisesti, jolloin varmistetaan omistautuminen tarhan huolenpitoon ja hyvinvointiin.

Maailman upeimmat chardonnay-valkoviinit

Chardonnay-rypälettä on helppo kasvattaa, minkä vuoksi se on yksi laajimmin levinneistä lajikkeista ympäri maailman. Kuitenkin vain harvat onnistuvat siinä yhtä hyvin kuin yli 160 vuoden viininvalmistusperinteistä ammentava Laroche. Gwenaël Laroche korostaa, että erinomainen, upean hapokas ja elegantti chardonnay-viini syntyy ilmaston, mineraalisen maaperän ja tietenkin osaavien käsien tuloksena.

Larochen huippuviineistä Viini-lehden Vuoden Viiniksi valittu Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Vaudevey tuotetaan Les Vaudevayn jyrkillä, yli 40-asteisilla rinteillä sijaitsevan viinitarhan rypäleistä. Palstan viinit ovat kuivia, raikkaan hapokkaita ja mineraalisia. Tämä viini sopii hienosti yhteen kalaruoan, äyriäisten sekä vaalean liharuoan kanssa. Les Vaudevey on niittänyt palkintoja lukuisissa kilpailussa saavuttaen mm. IWSC:n kilpailussa kultaa ja Decanter-lehden Wine Awards -kilpailussa pronssia.

Kun Chablisin alueella ei riittänyt enää laadukkaita viinitarhoja, Michel Laroche osti vuonna 1985 tarhoja Kaakkois-Ranskasta Languedocin viinialueelta ja siirsi sinne Chardonnay-rypäleen kasvatuksen taidot. Seuraavana vuonna syntyi Laroche Chardonnay L -viini, joka on lähes kolmessakymmenessä vuodessa niittänyt suosiota erityisesti Skandinaviassa sekä Kanadassa. Tämä valkoviini istuu upeasti kalaruokien, ruokaisten salaattien ja buffetpöytien juomaksi, mutta on myös ideaali seurusteluviini.

Valkoviiniä maalais-idylliä ja suurkaupungin sykettä

Chablis on pieni ja idyllinen kylä, jossa viininvalmistushistoria näkyy. Alueella on useita viinitiloja, hienoja ravintoloita ja monipuolisia majoitusvaihtoehtoja. Kylä sijaitsee Burgundin alueen pohjoisosassa, mikä tekee Larochesta yhden Ranskan pohjoisimmista viinitaloista. Talo on täydellinen kohde viinimatkailijalle, joka rakastaa maaseutua ja ensiluokkaista valkoviiniä mutta haluaa yhdistää matkaansa myös suurkaupungin vilinää. Pariisin sykkeeseen on Chablis’n alueelta vain puolentoista tunnin ajomatka.

Lomaan Larochessa voi helposti yhdistää myös matkan ylellisen kuplivan alkulähteille. Chablisista on vain 100 kilometrin matka Champagnen viinialueelle, jossa tuotetaan maailman upeimmat Chardonnaysta valmistetut kuohuviinit, eli Blanc de Blancs -samppanjat.

Yllä: Katso mitä sommelier Samuil Angelov kertoo Chablis'ta.