Kaikki Chardonnaysta – tiesitkö tätä?

Chardonnay on yksi maailman suosituimmista rypälelajikkeista. Sen kyky tuottaa huokeita ja helposti lähestyttäviä valkoviinejä sekä kellarikypsytystä kestäviä laatuviinejä on vertaansa vailla. Tutustu erilaisiin Chardonnay-tyyleihin!

Chardonnay-viini on erinomainen ruokakumppani

Chardonnay-rypäleen todellinen luonne jää kuitenkin usein suosionsa varjoon ja joskus jopa kärsii siitä. Runsas tarjonta, maailmalla vellovat viinitrendit ja nousevat rypälelajikkeet koettelevat ikivihreää viiniklassikkoa, mutta sen asema rypälepyramidin huipulla on vankkumaton.

Mikä tekee Chardonnaysta niin suositun?

Laadukkaiden valkoviinien lisäksi chardonnay on myös tärkeä osa samppanjaa, mikä tekee tästä rypäleestä häkellyttävän monimuotoisen.

Yksi syy chardonnay-rypäleen suosioon piilee viinitarhalla. Chardonnay on kohtuullisen tuottelias lajike, joka ei normaalisti olisi laatuviinien valmistuksessa kovin toivottu piirre. Chardonnay onnistuu kuitenkin säilyttämään laadun poikkeuksellisen hyvin tuotantomäärän kasvaessa, mikä on alunperin ollut rypäleen resepti menestykseen.

Chardonnay on rypälelajikkeena monipuolinen ja tuottaa viinejä, jotka soveltuvat niin seurusteluun, ruokaviiniksi tai kypsytettäväksi viinikellarissa.

Chardonnay on myös yksi harvoista vaaleista rypälelajikkeista, joka on sopeutunut hyvin niin lämpimään kuin viileään ilmastoon. Lämpimillä viinialueilla kuten Kaliforniassa chardonnay tuottaa trooppisen hedelmäisiä viinejä. 

Viileämmillä alueilla kuten Australian Tasmaniassa chardonnay on usein aromeiltaan huomattavasti hillitympi ja runsaan hapokas.

Suuresta suosiostaan huolimatta chardonnay ei suinkaan ole maailman istutetuin vaalea rypälelajike, mutta se on kilpakumppaneitaan maailmalla huomattavasti laajemmalle levinnyt. Tänä päivänä onkin vaikeaa löytää viinialuetta, missä ei viljeltäisi edes muutamaa chardonnay-viinitarhaa.

Chardonnayn monet kasvot

Vaikkei välttämättä heti uskoisi, chardonnay on todelliselta luonteeltaan kameleontti.

Chardonnay-valkoviinit ovat usein makumaailmaltaan miellyttävän hedelmäisiä, mutta rypäle itsessään on aromeiltaan suhteellisen neutraali. Tästä syystä chardonnay tuo esille kasvupaikkansa ilmaston ja maaperän ominaisuuksia erityisen hyvin, mikä tekee siitä parhaimmillaan todellisen terroir-viinin.

Laroche Chablis L organic
Chablis on samannimisellä viinialueella Ranskan Burgundissa valmistettu Chardonnay-valkoviini ja sopii raikkaan hapokkuutensa ja aromeidensa ansiosta erittäin hyvin mm. parsan kanssa.

Chardonnay-rypäleen aromit eivät ole kovinkaan räikeitä, mikä antaa myös viinintekijälle mahdollisuuden jättää viiniin oman sormenjälkensä. 

Chardonnay-valkoviineistä puhuttaessa kuulee usein valmistustekniikoista kuten malolaktinen käyminen tai tynnyrikypsytys hiivasakan kanssa, jotka ovat vain muutamia “työkaluja” viinintekijöiden takataskussa. Malolaktinen käyminen antaa viinille pehmeän voisen suutuntuman ja tynnyrikypsytys antaa viinille mausteista särmää. Nämä tuotantotavat ovat tulleet chardonnay-valkoviineissä osin niin suosituiksi, että niistä on tullut pysyvä osa rypäleen tarinaa.

Ranskan Chablis on täydellinen viinialue tutustua miten maaperä ja ilmasto vaikuttavat viinin aromeihin.

Chardonnay-viinien kotikontu Ranskan Burgundissa on ollut tunnettu viineistään jo yli tuhat vuotta. Viinialueet kuten Mâconnais ja Montrachet tuottavat maailmankuulua chardonnay-valkoviiniä, jonka tiedetään säilyvän viinikellareissa vuosikymmenen jos toisenkin. 

Burgundin pohjoisosassa sijaitseva Chablis on yksi Ranskan viileimmistä viinialueista ja alueen nimestä on vuosien saatossa tullut lähes synonyymi chardonnay-rypäleelle. 

Chablis tunnetaan puhdaspiirteisistä ja intensiivisen mineraalisista chardonnay-viineistä. Perinteisesti alueen viineissä käytetään hyvin vähän tai ei ollenkaan tynnyrikypsytystä, minkä ansiosta rypäleen luontainen soveltuvuus ainutlaatuiselle savi- ja kalkkikivikerrostumista koostuvalle Kimmeridge-maaperälle korostuu.

Joisin chardonnayta koko ajan jos voisin - Domaine Larochen pääviinintekijä Grégory Viennois

Hyvä esimerkki chardonnay-rypäleen monipuolisuudesta on vuonna 1850 perustettu viinitalo Domaine Laroche. Chardonnay-valkoviineihin erikoistunut Laroche valmistaa viiniä Chablis’n kylän sydämessä, missä heidät tunnetaan alueen edelläkävijänä, sekä eteläisen Ranskan Languedoc’ssa Mas La Chevalièren-viinitilalla.

Chardonnay on mitä erinomaisin ruokajuoma – katso viinisuositukset

Laroche Chardonnay L on tyylipuhdas eteläranskalainen chardonnay, joka pursuaa eloisaa omenaa ja limettiä.

Tasapainoinen ja kukkaroystävällinen Laroche Chardonnay L on monipuolinen valkoviini, joka miellytävän raikkaan hapokkuutensa ansiosta toimii sellaisenaan seurustelujuomana sekä ruokapöydässä erilaisten kala- ja kasvisruokien kaverina.

Löydät viinin Alkosta myös näppärässä 3 litran hanapakkauksessa.

Laroche Chablis L on mineraalinen, sitruksinen ja pirteän hapokas luomuviini, joka sopii niin toast skagenin kuin kalatacojen kaveriksi.

Näitä viinejä sopii maistella myös vierekkäin, mikä alleviivaa chardonnay-rypäleen tyylieroja Chablis’sa ja Languedoc’ssa. Aurinkoinen ja viileä Chablis on täynnä sähköistä hapokkuutta, kun taas Languedoc pursuaa kypsää sitrushedelmää ja Etelä-Ranskan aurinkoa.

Huippuviini Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey tarjoaa makumatkan chardonnay-rypäleen alkujuurille.

Les Vaudevey -niminen viinitarha sijaitsee kauniissa kapeassa laaksossa ja näkee enimmäkseen viileämmän aamupäivän auringon, jonka vuoksi rypäleet kypsyvät keskivertoa hitaammin antaen viinille omaleimaisen makuprofiilin ja poikkeuksellisen happorakenteen, joka auttaa viiniä kypsymään useita vuosia.

ilkka-siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja.