Ota 5 Chablis-knoppia haltuun

Tiesitkö että Laroche oli 2000-luvun alussa yksi ensimmäisistä viinitaloista, jotka alkoivat käyttää Chablis-pulloissa kierrekorkkeja? Loista illallispöydässä ja ota nämä Chablis-knopit haltuun.

laroche chablis valkoviinipullo pöydällä

1. Kun viikingit lähtivät 900-luvulla ryöstöretkilleen ympäri Ranskaa, osa pariisilaismunkeista pakeni Chablis’n alueelle, missä he alkoivat viljellä viiniköynnöstä. Chablis’n rinteillä oli ollut viininviljelyä jo aiemminkin, mutta viininviljelyyn vihkiytyneet munkit ymmärsivät, että alueen maaperä sopii erityisen hyvin valkoviinille ja veivät näin viininviljelyn aivan uudelle tasolle.

2. Chablis’n viinialue sijaitsee viileällä alueella Kaakkois-Ranskan Burgundissa. Jos viiniköynnöksen kukinto pääsee jäätymään kevään viileinä öinä, on sato mennyttä. Kukka voidaan suojata vedellä tai ilmaa voidaan lämmittää polttamalla viiniköynnösten välissä viiden metrin välein avotuliroihuja.

viiniköynnöksen kukinto
Jos hentoinen viiniköynnöksen kukinto pääsee jäätymään kevään viileinä öinä, on viinisato mennyttä.

3. Chablis'n valmistuksen pioneerin Laroche-viinitalon toimisto ja kellarit sijaitsevat yli 1000 vuotta vanhassa luostarissa – samassa rakennuksessa, jossa myös alueella viininviljelyn kukoistamaan saaneet munkit elivät.

4. Maailmassa on jäljellä enää pari alkuperäistä ja ehjää, puista viinipuristinta, jolla rypäleistä puristettiin aikoinaan mehua. Larochen viinitilalla, luostarin piharakennuksessa on 1200-luvulta peräisin oleva prässi, joka toimii edelleen – sitä käytetäänkin aina kerran vuodessa sadonkorjuujuhlien aikaan.

5. Ranskassa ollaan tunnetusti hyvin konservatiivisia viinipullojen korkkien suhteen. Edistyksellinen Laroche oli kuitenkin 2000-luvun alussa yksi ensimmäisistä viinitaloista, jotka alkoivat käyttää Chablis-pulloissa kierrekorkkeja.