Chablis - samppanjan läheinen naapuri
Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!
Lue lisää »Vuonna 1994 ranskalainen Larochen viinitalo astui rohkeasti Suomen viinimarkkinoille lanseeraten Laroche Chablis L ja Chardonnay L -valkoviinit. Lue viinintekijä Geraud Blancin haastattelu menestyksen taustoista.
Vuosi 1994 merkitsi alkua pitkäaikaiselle suhteelle suomalaisten viininystävien kanssa ja tänä vuonna Laroche juhlii 30-vuotista taivalta Suomen markkinoilla.
“Viinin ja koko viinibrändin menestys alkaa viinitarhoilta.“ kertoo yli 13 vuotta tilalla työskennellyt viinintekijä Geraud Blanc.
“Chardonnay on hyvin oikukas rypälelajike, sillä se ilmentää kasvupaikkaansa todella hyvin. Tästä on paljon hyötyä, mutta vain jos viinitarhan sijainti on hyvä. Ilmasto, maaperä, viinitarhan korkeus ja kallistuma ovat kaikki hyvin tärkeitä. Olemme panostaneet paljon löytääksemme parhaat paikat viinitarhoillemme. Hieman yksinkertaistaen tehtävämme on vain ylläpitää ja suojella sitä mitä viinitarhamme meille antavat.”
“Viinitalomme on juurtunut lujasti kiinni Burgundin ja Chablis-viinialueen pitkään historiaan, eteläisessä Ranskassa sijaitsevaa Languedocia unohtamatta. Historia on hyvä opettaja, mutta pitää myös olla valmis vastaamaan modernin viinialan haasteisiin. Työskentelemme pitkällä tähtäimellä. Onhan 30 vuotta Suomessa hieno saavutus, mutta sitä on edeltänyt yli sata vuotta töitä viinitarhoilla.”
Larochen viinintekijä Geraud Blanc
Laroche valmistaa viinejä sekä Chablis-viinialuella (Domaine Laroche) että Etelä-Ranskassa Languedocin alueella (Mas la Chevalière). Laroche tunnetaan erityisesti tyylipuhtaista Chardonnay-valkoviineistä.
“Olemme todella ylpeitä, että Chablis L ja Chardonnay L ovat olleet Suomessa jo 30 vuotta, ja kiitollisia suomalaisten viininystävien luottamuksesta. Odotan innolla tulevaa 30 vuotta. Tosin, taidan olla niissä juhlissa jo aika vanha.”
Laroche Chablis L ja Chardonnay L valkoviinit ovat olleet kulmakiviä viinitalon menestykselle niin Suomessa kuin ulkomailla.
“Nämä viinit ovat meille todella tärkeitä – eräänlaisia lippulaivoja niiden suosion ja menestyksen ansiosta. Suomessa ajoituksemme oli loistava. Suomalainen ruokakulttuuri ja viiniemme yhteensopivuus, yhteistyömme paikallisten sommelierien ja keittiömestareiden kanssa sekä maailmanlaajuinen viinien raikkaus-trendi auttavat meitä menestymään Suomessa jatkossakin,” Geraud paljastaa.
“Chablis L kunnioittaa perinteitä ja heijastaa Chablis'n alueen ainutlaatuista kasvuolosuhteita, kun taas Chardonnay L yhdistää modernin otteen perinteiseen ranskalaiseen Chardonnay-tyyliin. Olemme todella ylpeitä, että Chablis L ja Chardonnay L ovat olleet Suomessa jo 30 vuotta, ja kiitollisia suomalaisten viininystävien luottamuksesta. Odotan innolla tulevaa 30 vuotta. Tosin, taidan olla niissä juhlissa jo aika vanha.”
Domaine Laroche erottuu muista tuottajista tinkimättömällä tarkkuudellaan viinitarhalta pulloon saakka. Jokainen vaihe viininvalmistuksessa tehdään ammattitaidolla ja intohimolla.
Viinintekijä Geraud Blanc korostaa: "Meidän perusfilosofiamme on, että laatu syntyy jo viinitarhalla. Viinitarhan hyvinvointi on viinin laadun perusta. Omistamme pelkästään Chablis’n alueella 90 hehtaaria viinitarhoja sekä monta premier cru- ja grand gru-laatuluokiteltua viinitarhaa. Tämä on hyvin ainutlaatuista ja merkittävä etu. Kypsytämme viinimme 1000 vuotta vanhassa Obédiencerie-luostarissa, joten historia, viinialueen perintö ja laatu ovat meidän DNA:ssa.”
Domaine Laroche on ylpeä perinteistään, mutta samalla se on aina omaksunut uusimmat tuotantoteknologiat. Tämä tasapaino perinteen ja innovaation välillä näkyy jokaisessa Laroche-pullossa. "Me yhdistämme vanhan tietotaidon yli sadan vuoden takaa moderniin viininvalmistukseen, jotta voimme tuottaa viinejä, jotka ovat ajattomia ja ainutlaatuisia.”
Viinin arvo usein mitataan ajassa ja laadukkaat Chardonnay-valkoviinit pystyvät kypsymään parhaimmillaan vuosikymmeniä. Geraudin mielestä avainasemassa ovat laadukas raaka-aine eli rypäleet, mutta myös erilaiset viininvalmistustekniikat kuten vain ensimmäisestä puristuksesta saatavan parhaan rypälemehun käyttö, malolaktinen käyminen Chablis’n viineissä sekä viinin kypsytys hiivasakan päällä.
“Chardonnayn kypsyttäminen hiivasakan päällä antaa viinille lisävuosia. Kuolleista hiivasoluista muodostuva sakka ruokkii viiniä ja pitää viinin vakaana kypsytyksen aikana.”
Geraud myös painottaa, että kunniottava yhteistyö sopimusviljelijöiden kanssa eritoten Etelä-Ranskassa takaa heille hyvän ja tasalaatuisen sadon.
Laroche panostaa myös ekologisesti kestävään viinituotantoon. Ympäristövastuullisuus on ollut heidän agendallaan jo vuosia ja he pyrkivät vähentämään ympäristövaikutuksiaan kaikin mahdollisin keinoin. "Haluamme varmistaa, että tulevat sukupolvet voivat nauttia viinistämme yhtä paljon kuin me nautimme sen tekemisestä,” Geraud hymähtää.
Viinitilamme on täysin omavarainen sadonkorjuun aikana eli emme käytä ulkopuolista sähköä viinin valmistuksen aikana
Aurinkopaneelit, vesivastuullisuus, luomuviljely ja kompostit ovat kaikki arkipäivää Larochella. Myös painovoimaa hyödyntävä arkkitehtuuri Etelä-Ranskan viinitilalla vähentää pumppujen käyttöä.
“Viinitilamme on täysin omavarainen sadonkorjuun aikana eli emme käytä ulkopuolista sähköä viinin valmistuksen aikana, mikä on hyvin poikkeuksellista. Pidämme huolta maaperän terveydestä sekä ympäristöstä.”
Laadukkaiden valkoviinien valmistuksessa tarvitaan myös matalaa lämpötilaa, joka syö paljon energiaa. Viilennyksen sivutuotteena syntyvän lämmön hyväksikäyttö sekä lämpöä hyvin eristävät säilytystankit ovat osoittautuneet tärkeäksi energiavastuullisessa viinituotannossa.
Viimeisen 30 vuoden aikana Laroche on kehittynyt merkittävästi, vaikka viinit pysyvät tyylilleen uskollisina. Ilmastonmuutoksen tuomat haasteet näkyvät viinitarhoilla ja viinintekijän taito on joutunut koetukselle.
"Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi rypäleiden kypsymiseen ja siten myös viinin makuun. Meidän on muututtava ilmastonmuutoksen kanssa ja oltava entistä taitavampia säilyttääksemme raikkaus viineissämme. Sadonkorjuun tarkka ajoittaminen on yksi avaintekijöistä. Sadonkorjuu alkoi 30 vuotta sitten yleensä syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Nyt sadonkorjuu käynnistyy jo syyskuun alussa,” huomauttaa Blanc.
“Viimeisen 30 vuoden aikana tyylimme on muuttunut tietyllä tapaa kirkkaammaksi: enemmän raikkautta, vähemmän yliampuvaa hedelmää. Emme onneksi lähteneet 20 vuotta sitten jahtaamaan ohi meneviä viinimaailman trendejä tai ‘uuden maailman’ viinityylejä.”
Tulevaisuudesta Geraud on toiveikas, “Kehitämme jatkuvasti toimintaamme ja tarkastelemme uusia tapoja työskennellä sekä viinitarhalla että kellarilla. Kokeilemme erilaisia kypsytystyylejä ja aikoja, sulfiiteilla sekä ilman sulfiitteja. Etsimme viinitarhoja, jotka ovat mikroilmastoltaan viileämpiä ja siten paremmin soveltuvia kohtaamaan ilmastonmuutoksen tuomat haasteet. Emme ole ‘natuviinien’ tuottaja, mutta pyrimme valmistamaan viiniä mahdollisimman luonnonmukaisesti. Työtä siis riittää myös tuleville vuosille.”
Haastattelu: Ilkka Sirén
Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!
Lue lisää »Tiesitkö että Laroche oli 2000-luvun alussa yksi ensimmäisistä viinitaloista, jotka alkoivat käyttää Chablis-pulloissa kierrekorkkeja? Loista illallispöydässä ja ota nämä Chablis-knopit haltuun.
Lue lisää »Näitä viinimaailman todellisia klassikoita yhdistävät alkukirjaimen lisäksi pitkät perinteet viininviljelyssä sekä panostus laatuun. Lähde viinikirjoittaja Ilkka Sirénin mukana nojatuolimatkalle kolmelle historialliselle viinialueelle.
Lue lisää »Roseeviinin suosio on kasvanut huimasti. Sitä valmistetaan lähes jokaisessa viinimaassa, mutta tietyt alueet ovat tulleet tunnetuksi roseeviini-spesialisteina. Kukaan ei tee roseeviiniä yhtä suurella tunteen palolla kuin Ranska.
Lue lisää »